Feest in Reeuwijk! Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk
Feest in Reeuwijk! Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk

Stenen uit het plein dansen tijdens Koningsnacht

Algemeen Agenda Human Interest

Aankondiging eerste artiesten Koningsdag

REEUWIJK-BRUG – Nog een kleine twee maanden en dan staat Koningsdag voor de deur. Nieuw dit jaar is dat er ook een Koningsnacht wordt georganiseerd. De mannen van Volksvermaak zijn druk met de organisatie. Dennis van der Made: “Het meest spannend is Koningsnacht. Slaat het aan in het dorp? Op de markt in Gouda is het ook groot feest. Laten de mensen dat links liggen om feest te vieren in Reeuwijk?” 

door Stefanie Peters

Volksvermaak Reeuwijk heeft weer goed zijn best gedaan om een feest der herkenning op het podium neer te zetten. De eerste twee namen die ze bekend maken zijn Django Wagner en René Karst. Maar ook de rest van de programmering gaat vast en zeker aanslaan bij het publiek en ervoor zorgen dat de stenen uit het plein gedanst worden. Organisator Rudi Otto: “In deze omgeving doet Nederlandstalig het heel goed. Daar kun je nooit de plank mee misslaan. En zeker met een biertje in de hand houdt iedereen van deze muziek en danst met elkaar de bossanova.” Naast de Nederlandstalige artiesten verzorgt DJ Jor-D vanaf 13.00 uur tot laat in de avond lekkere muziek. 

Koningsdag

Ook op Koningsdagdag is straks weer voldoende te doen op het terrein rond zalencentrum De Brug. Het begint ‘s morgens om 9.00 uur met een kindervrijmarkt. Alle kinderen kunnen weer een kleedje neerleggen met hun verkoopwaren. Ook zijn allerlei kinderspelen en springkussens (vanaf 10.00 uur) opgesteld en is er een kinderdisco. Voor de senioren treden de Vlister Zangers op in De Brug en natuurlijk wordt daar een lekker oranjebittertje bij geserveerd. Het optreden wordt georganiseerd door De Brug in samenwerking met de seniorenvereniging.

Bekers en tokens

In 2024 moeten alle evenementen in Nederland duurzamer zijn, bijvoorbeeld door met statiegeld op bekers te werken en met de verkoop van tokens. Volksvermaak Reeuwijk pakt dit thema tijdens Koningsdag al op. Rudi: “We vinden het belangrijk om te doen. We willen bijdragen aan minder plastic afval. Tijdens Koningsdag testen we hoe het bevalt. Dat betekent voor de bezoekers dat ze niet meer met consumptiemunten kunnen betalen, maar met pin, Google Pay of Apple Pay. Als bezoekers contant willen betalen, dan kunnen ze bij de kassa een QR-code kopen. Aan die QR-code is een waarde gekoppeld, zoals bij een cadeaukaart. Die gebruik je bij het afrekenen. Die QR-code blijft geldig tot en met Bruisend Reeuwijk, dus niet getreurd als er nog saldo op je kaart staat.” 

Ook betaalt iedereen voor zijn eerste beker statiegeld. Dat wordt, als je de beker inlevert, verrekend met je volgende drankje. Je kunt de beker ook inleveren en dan krijg je er een token voor terug die je de volgende dag of tijdens Bruisend Reeuwijk weer kunt gebruiken. “Ons doel is dat alle bekers worden ingeleverd. Samen met het afschaffen van de consumptiemunten verminderen we zo het plastic afval.”

Nieuwe sponsor

De afgelopen 5 jaar was Van Rijn Service de hoofdsponsor van de evenementen van Volksvermaak. Na 5 jaar willen zij ook een andere lokale ondernemer de kans geven om als hoofdsponsor op het evenement te staan. Met Koningsdag neemt B5 Beveiliging uit Reeuwijk het stokje over. Dennis: “We krijgen er ieder jaar nieuwe sponsoren erbij. Tijdens de zomersponsorborrel gaf B5 aan dat zij ‘het mooie feesten vinden’ die wij organiseren en dat ze ons wilden sponsoren. Echt super!”  De organisatoren zijn natuurlijk blij met alle sponsoren die ze hebben en het vertrouwen dat ze in de stichting hebben. “We leggen de lat telkens hoog en willen laten zien dat het geld goed besteed wordt.”

Naast een nieuwe sponsor heeft Koningsdag ook een mooi eigen logo gekregen. Dat was er nog niet. En omdat de stichting samenwerken met lokale ondernemers belangrijk vindt, is het logo ook door een lokale ondernemer gemaakt. 

Supergave tijd

Natuurlijk kan een evenement zoals op Koningsdag en -nacht niet zonder de hulp van vrijwilligers. Dat heeft onder andere met de financiën te maken, maar de mannen vinden het ook veel gezelliger om met vrijwilligers te werken. Je bouwt een band met elkaar op en zet met elkaar wat moois neer. Dennis: ”We hebben een hele leuke groep. Daar zitten ook vrienden en bekenden tussen. Je ziet ze de hele dag genieten van het feest en een potje bier drinken. En om 00.30 uur ’s nachts, als het evenement is afgelopen, helpen ze om de dranghekken op te ruimen. Geweldig!” 

Volksvermaak organiseert ook leuke activiteiten voor de vrijwilligers naast het vrijwilligerswerk. Eind januari was er bijvoorbeeld een hele gezellige vrijwilligersborrel. Nieuwe vrijwilligers zijn overigens altijd welkom. Rudi: “We hebben een heel diverse vrijwilligersgroep. De een vindt het leuk om bij een event achter de bar te staan, de ander helpt bij het opbouwen. Iedereen vindt het leuk om zijn steentje bij te dragen. En je hoeft ook niet bij elk evenement te helpen. Als je alleen bij Bruisend Reeuwijk wilt helpen, dan kan dat ook.” Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Stuur dan een mailtje naar info@volksvermaakreeuwijk.nl of reageer via Facebook. 

Al met al belooft het weer een groots evenement te worden overdag en ‘s avonds. Dus kom op tijd, want je gaat niet voor 23.00 uur naar huis!

Het nieuwe logo! Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk
Kinderdisco in De Brug. Beeld: Stichting Volksvermaak Reeuwijk

Advertentie

Categorieën