Konijnendans. Beeld: Flashback'94
Konijnendans. Beeld: Flashback'94

Nieuwe voorstelling Flashback’94 bestaat uit een lach én een traan

Algemeen Agenda Cultuur

BODEGRAVEN - Vrijdag 24 en zaterdag 25 maart staat Flashback’94 op de planken van het Evertshuis met de nieuwe voorstelling ‘De Show Must Go On’. In deze voorstelling wordt de lach vergezeld van een traan en staan de spelers als zichzelf op het podium. Voorzitter Elise van den Dikkenberg: “Wat dit stuk uniek maakt, is dat het heel veel emoties raakt. Dus het is veel lol, maar ook met een hele serieuze noot en een hele emotionele noot.”

door Stefanie Peters

Toneelvereniging Flashback’94 staat bekend om zijn kluchten, blijspelen en musicals die inspelen op de lach. Maar dat betekent niet dat de spelers niet ook serieuze stukken kunnen spelen. Regisseur Caroline Wiersma is ooit begonnen met de meer serieuze stukken over obesitas en school. De huidige regisseur, Ankie Verbree, volgt dat spoor en heeft ervoor gekozen om in deze voorstelling naast de lach ook andere emoties aan bod te laten komen: huilen, verstild zijn, woede, angst - emoties die in de levens van de spelers een rol hebben gespeeld. “Dat levert persoonlijke verhalen op, waarin de spelers zichzelf spelen. Ze hebben niets om zich achter te verschuilen. De verhalen doen wat met je en zijn heel herkenbaar. Iedereen heeft weleens iets soortgelijks meegemaakt. En Ankie Verbree is er heel goed in om dat op papier te zetten.” 

Die kwetsbaarheid gaat vast iets teweegbrengen bij het publiek, maar heeft ook al wat teweeggebracht bij de spelersgroep. Elise: “Kijk, toneelspelen betekent altijd al dat je je kwetsbaar opstelt. Maar vaak doe je dat als een personage; je kruipt in de huid van een ander. Deze keer is dat niet zo.” 

De spelersgroep bestaat uit een aantal oude rotten die al vele jaren spelen, zoals de man van Elise, Teus Boele, en Hans Pijnacker. Er zijn ook nieuwe spelers bijgekomen, maar iedereen kent elkaar. “Dat maakt het fijn om met elkaar te spelen. De spelers zijn tijdens de repetities in hun spel gegroeid en dat is ook wat de voorstelling aan het publiek wil meegeven: ‘Het leven bestaat uit een lach een traan en dat is het gewoon’. Maar je moet wel altijd proberen om te blijven groeien, door te gaan en niet te stoppen.”

Uniek

De kwetsbaarheid van de voorstelling is niet het enige wat uniek is. Live muziek en zang door het eigen jazzcombo en koor zorgen voor nog meer sfeer. Het combo is al heel lang aan Flashback verbonden. De componist van de muziek in de voorstelling, Hans Nottelman, speelt in het combo én heeft een rol in de voorstelling. De muziek die hij heeft gekozen bestaat uit herkenbare melodieën van bestaande liedjes. 

Elise neemt haar petje af voor Ankie, Ria en Hans en de manier waarop zij het stuk hebben geschreven en gecomponeerd. “Dat vind ik echt bewonderenswaardig. Het is niet makkelijk om een stuk te schrijven dat zo vol emoties zit. Ook de liedteksten en de gekozen melodieën zijn prachtig. Daar heb je veel muzikale kennis voor nodig.” Heel mooi dan ook dat dit stuk al aan twee uitgeverijen is verkocht!

Ook de omlijsting van de voorstelling met het decor is bijzonder: met meer eenvoud dan normaal. En het publiek, ook die speelt een rol bij de voorstelling, of beter gezegd ‘erna’. “Normaal is het na de voorstelling ‘Nou, doei en tot ziens’. Dat pakken we nu anders aan.” Hoe? Dat moeten de mensen maar ervaren als ze de voorstelling komen bekijken.

Pleidooi voor Evertshuis

De laatste repetities vinden de komende week plaats. De toneelgroep repeteert normaal gesproken bij IKC Schatrijk, maar de laatste weken verkast de hele groep naar het Evertshuis. Dat is een belangrijke plek voor Elise, Ankie en de spelersgroep. Behalve dat het toneel zich hier bevindt, vinden zij het een hele fijne plek voor het dorp. “Ik hoop heel erg dat deze plek behouden blijft voor het dorp en dat alle verenigingen die iets met theater doen, kiezen voor het Evertshuis en daar ook de kans voor krijgen. Als het Evertshuis er niet meer is, dan houdt het allemaal op.” 

Komt dat zien!

Al met al zit er letterlijk veel bloed, zweet en tranen in de voorstelling. Het is een voorstelling als vanouds geworden én toch heel anders. ‘De Show Must Go On’ is twee keer te zien op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart in het Evertshuis. De voorstelling begin telkens om 20.00 uur. Kaarten kosten 13,50 euro inclusief pauzedrankje. U kunt kaarten bestellen door een mail te sturen naar flashback94@ziggo.nlte bellen naar 06-54985893 of 06-44458301 en via www.everthuis.nl.

Elise van den Dikkenberg. Beeld: Flashback'94
Regisseur Ankie Verbree. Beeld: Flashback'94

Advertentie

Categorieën