Gerard (links) en Steven. Beeld: VV WDS
Gerard (links) en Steven. Beeld: VV WDS

De kracht van een dorpsclub

Algemeen Agenda Human Interest Sport


DRIEBRUGGEN-WAARDER – 27 maart is het zo ver. Dan begint de feestweek van voetbalvereniging WDS (Waarder Driebruggen Samen). Want als je 75 jaar bestaat, dan is dat wel een feestje waard. De jubileumcommissie heeft er al een jaar aan voorbereiding op zitten. En ze hebben er zin in. Gerard Gerritsen (71 en lid van de jubileumcommissie): “ We zijn met zijn allen bezig geweest om een leuke week te organiseren. Het is een mooi totaalplaatje geworden waarbij voor iedereen wat te doen is.”

door Stefanie Peters

Hart voor de club

Gerard en Barend Gerritsen hebben samen met Hans Neuteboom- in 1948 de vereniging opgericht. Een dorpsclub waarbij de jeugd uit Waarder, Driebruggen, maar ook Hekendorp en Hogebrug een balletje konden trappen. Gerard is inmiddels zo’n 55 jaar lid. “Mijn ooms hebben de vereniging opgericht en mijn vader was ook heel nauw betrokken bij WDS. Dan rol je er vanzelf in en ga je op jonge leeftijd voetballen. En van het een komt het ander. Ik heb korte tijd in het eerste gevoetbald en na die tijd zo’n beetje alles doorlopen bij WDS. Ik ben elftalleider en verzorger geweest bij het eerste, heb in het bestuur en de sponsorcommissie gezeten, behalve de was.” Het ‘cultuurtje’ binnen WDS maakt dat Gerard al zo lang lid is. “Als er wat gedaan moet worden, dan wordt dat opgepakt. Niemand die wegloopt als je wat vraagt. En dat zie je ook bij het jubileum; iedereen helpt mee het feest organiseren. De mensen hebben hart voor de club en dat is de kracht van een dorpsclub.

Dat is ook wat Steven Verlaan (24 jaar en lid van de jubileumcommissie) zo aantrekt aan de vereniging. Steven voetbalt sinds zijn vijfde bij WDS. Alle jongens uit zijn klas gingen voetballen, dus Steven ook. “Het is gewoon leuk om met je vrienden te voetballen. Omdat je bij zo’n dorpsclub zit speel je altijd wel een beetje in hetzelfde team, met dezelfde gasten waarmee je ook op school zit. Je groeit op met elkaar. Natuurlijk is het spelletje ook leuk en op de club is het altijd gezellig. Er worden veel leuke feesten georganiseerd. Er is altijd wat te doen.” Naast voetballen (op dit moment even niet want hij is geblesseerd) is Steven verantwoordelijk voor de social media van WDS. 

Hele dorp komt bij elkaar bij de club

WDS is een actieve club, zowel op het veld als daarbuiten. En daarbij zijn niet alleen de leden welkom. Eigenlijk is WDS een soort van ontmoetingsplaats voor alle inwoners. Steven: “Als het eerste thuis speelt, dan wordt er nog weleens een zanger geregeld en vieren we een feestje. En in de zomer hebben we ook een beachvoetvolleytoernooi op de parkeerplaats. Voor de jeugd zijn er ook verschillende activiteiten, zoals de clinics tijdens het nieuwjaarsfeest. Dat zijn een soort van dorpsfeestjes waarbij het hele dorp bij elkaar komt bij de club.” En ondanks dat WDS vier dorpen ‘bedient’ (Waarder, Driebruggen, Hekendorp en Hogebrug) is er nooit gedoe. Gerard: ”Er is nooit onderling gezeur. Dat is ook helemaal niet belangrijk bij ons. Dat zie je ook op de trainingsavonden, zoals de donderdagavond of de zaterdag. Alles zit door elkaar, ook de verschillende teams. Je bent allemaal lid van de vereniging en er is niemand die boven de vereniging staat.” 

Ijkmomenten

Al met al hebben beide mannen heel veel mooie momenten beleeft bij WDS. Voor Gerard zijn het de kampioenschappen en dat zo’n kleine club mee kon draaien in de tweede klasse (promotie naar de tweede klasse in 2002, WDS speelt nu vierde klasse). “En de beslissingswedstrijden tegen TAVV en de Soccerboys om het kampioenschap. Maar ook het hele nieuwe complex (november 2009). Dat was natuurlijk ook wel heel erg een moment dat je bijblijft. En die keer dat we bij Quickboys (grote voetbalvereniging uit Katwijk aan Zee) uit hebben gevoetbald. Dat zijn van die dingen die je bij zo’n dorpsclub niet vaak meemaakt.” Voor Gerard was het ook een heel bijzonder moment toen hij samen met zijn zoon Edwin in het bestuur zat.

Voor Steven staan de belangrijke wedstrijden, feesten en het voetbalkamp in zijn geheugen gegrift. Maar de promotiewedstrijd tegen SIVEO (uit Zegveld) is wel het allermooiste moment dat hij bij WDS heeft meegemaakt. “Het was een zonnige dag, midden in de zomer. Er was heel veel publiek. We stonden met zijn allen langs de zijlijn met fakkels en een paar van zijn vrienden stonden in het veld. En dan wint WDS. Dat was echt een hele mooie dag.” 

Stukje geschiedenis

In die 75 jaar hebben veel meer mooie momenten bij WDS plaatsgevonden. Leuk is dat tijdens de feestweek iedereen een stukje geschiedenis van de club kan ervaren. Er is namelijk een historische route gemaakt in het clubgebouw. Gerard is vijf jaar lang, een dag in de week, bezig geweest om de hele clubgeschiedenis op orde te krijgen. “De clubgeschiedenis was in mappen opgeslagen in dozen. Maar alle jaartallen zaten door elkaar. Ik ging vijf jaar geleden met pensioen en heb toen voorgesteld om dat eens op mijn gemakje op orde te brengen. Niet beseffend dat het 75-jarig jubileum al zo snel was. Maar het komt nu prachtig uit. Het was wel even werk, maar de mensen kunnen zelf kijken hoe de opbouw van de vereniging was in die 75 jaar, met foto’s van allerlei activiteiten zoals het voetbalkamp.” 

Jubileumfeest

Maar tijdens de feestweek is nog meer te beleven voor jong en oud. Op maandagochtend trapt de burgemeester de feestweek af in de feesttent. De rest van de week kunt u kijken bij het walking football, kijken naar de wedstrijd met Lucky Ajax (niet-leden betalen 5 euro entree), meedoen aan de voetbalquiz en het stratentoernooi of dansen bij de kinderdisco. Kijk voor het hele programma op www.vvwds.nl. 

Wedstrijd van WDS. Beeld: VV WDS
Fakkels en rook tijdens de promotiewedstrijd. Beeld: VV WDS
WDS in actie. Beeld: VV WDS

Advertentie

Categorieën