Afbeelding

Van onbekend naar traditie

Algemeen Anders bekeken

Iets heet een traditie als een gebruik of gewoonte van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven. Daarom verdient het carnavalsfeest (afgelopen weekeinde weer groots gevierd) van de Reedeurpenarren in Reeuwijk-Dorp dat predikaat ten volle. Het is namelijk zo’n 50 jaar geleden ontstaan; in het Reeuwijk-Dorp van mijn jeugd was carnaval nog een onbekend fenomeen. Hier en daar probeerden feestbeluste pioniers het uit het katholieke zuiden overgewaaide festijn in het westen te introduceren. Ook Reeuwijk-Brug kende in de vroege jaren 70 van de vorige eeuw een Raad van Elf. Carnavalsavonden in De Brug stierven bij gebrek aan interesse een stille dood. Initiatieven in Bodegraven strandden alras, van pogingen in Driebruggen, Waarder noch Nieuwerbrug is iets bekend. Past denkelijk ook minder in de lokale volksaard.

In Reeuwijk-Dorp liep dat anders. Een groepje ondernemende jongemannen kwam elders in aanraking met carnaval en besloot dat feest ook in het toenmalige Amicitia van de grond te tillen. Dirk Vergeer, met andere initiatiefnemers nog altijd actief binnen de vereniging, werd in maart 1973 de eerste voorzitter. Anno 2023 behoort de Reedeurpenarren met pakweg 700 leden tot de grootste verenigingen binnen onze gemeente. Carnaval is een bindmiddel voor de lokale gemeenschap, een motor voor de sociale cohesie, met specifieke activiteiten voor diverse doelgroepen van uiteenlopende leeftijden. Uitgegroeid tot een plaatselijk fenomeen, waaraan zelfs de katholieke kerk op zondagochtend een podium biedt met de zogenaamde carnavalsmis. De activiteiten concentreren zich nog altijd rondom het voormalige Amicitia, dat tegenwoordig Gasterij Vergeer heet. In een verder verleden was dit overigens de gymzaal van de belendende katholieke Jozefschool waarop ook ik de tafels nog heb leren opdreunen.

Dit jaar is Diederik Vergeer Prins Carnaval, een neefje van eerder genoemde Dirk. Maar wel het neefje dat als eigenaar/directeur van Kaas Vergeer tot de grootste ondernemers/werkgevers in Bodegraven-Reeuwijk mag worden gerekend. Bij de polonaise telt dat niet: tijdens carnaval vallen rangen en standen weg, iedereen is gelijk. En misschien maakt dat juist dit fenomeen in Reeuwijk-Dorp tot een waar volksfeest.

Advertentie

Categorieën