Nieuws! Beeld: pexels.com
Nieuws! Beeld: pexels.com

Nieuws uit Dorp en wijk

Algemeen Nieuws uit dorp en wijk

Dorpsteam Reeuwijk-Brug

De zaterdag van de afvalchallenge is weer geweest. In tegenstelling tot de voorspellingen was het heerlijk weer om met knijper en vuilniszak door de wijk te lopen. We hadden een oproep gedaan voor hulp. Daarbij was er een verrassing voor degenen die meehielpen.

Helaas! Het afvalbrengstation van Cyclus werd druk bezocht, maar niemand hielp ons schoonmaken en niemand kan nu genieten van het bloeien van de bollen die we voor onze hulp hadden meegenomen. Het label ‘Help ons uw buurt te laten bloeien’ maakte blijkbaar weinig indruk.

Toch vinden wij weinig bloei in de wijken, buiten de magnolia en kers die nu in bloei staan. De eerste acties ‘tegelwippen’ hebben ook weinig tot geen resultaat.

Gelukkig hebben we bij de gemeente een gewillig oor gevonden voor het herinrichten van het grasveld in de bocht van het Treebord. In het kader van de biodiversiteit willen we daar gezamenlijk met omwonenden, de gemeente en ons team een volledig andere inrichting aan geven om planten, dieren en wandelaars en andere passanten meer plezier te laten beleven aan deze open ruimte.

Wanneer de eerste ideeën op papier staan, zullen wij de wijk informeren en uitnodigen voor het samen oppakken van deze herinrichting. Wij denken van begin tot oplevering enkele maanden nodig te hebben en houden rekening met de vakantieperiode waarin we niet iedereen kunnen bereiken.

We vertrouwen erop dat u ons weet te vinden als u vragen en wensen heeft en iets lijkt te hebben gemist in het proces. Op onze website houden we de vorderingen bij.

We hebben ook contact gehad met de gemeente over de heraanleg van de Dunantlaan. Na in eerste instantie enig onbegrip over het kappen van de bomen zien we dat de nieuwe plannen goed zijn en meer groen bieden en diversiteit voor mens en dier. We zijn nog in gesprek over het onder andere met behulp van het sortiment in de plantvakken de beide winkelgebieden Westplein en Mierakker meer aan elkaar te verbinden. We proberen ook op die manier Reeuwijk-Brug één dorp te maken.

Maar we kunnen niet zonder uw hulp! We zijn voor u bezig! Weet ons te vinden! Zo is er begin april een mooi initiatief van een bewoner, die in overleg met de gemeente en met ons een wilde kruiden gaat zaaien ten behoeve van de bijen. Met eigen werkzaamheid en steun van ons ontstaat er nieuwe natuur in de woonomgeving!

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied 

Vrijwilligers van stichting Thuishuis helpen de zelf- en samenredzaamheid van mensen te verbeteren om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. De stichting organiseert op 14 april om 12.00 uur een kennismakingslunch voor 55-plussers in Dorpshuis de Kaag, Kaagplein 13 in Reeuwijk-Dorp. Als Dorpsteam ondersteunen wij dit initiatief. Opgeven kan nog tot 6 april bij Ellen Fons op 06-57952702 of via

coordinator@thuishuisreeuwijk.nl.

Wat hebben de acties (enquête, presentatie inspraakavond) van het Dorpsteam over meer starterswoningen opgeleverd? De gemeente waardeerde onze inzet en is hiermee goed op de hoogte van de uitdagingen en wensen op dit gebied. De gemeente ziet het Dorpsteam als een serieuze gesprekspartner als het gaat om de ruimte te vinden om aan de door het dorp gewenste doelen tegemoet te kunnen komen. De gemeente heeft mogelijkheden om te sturen op het woningbouwprogramma, maar er zijn ook beperkingen. Zo zijn er landelijke en regionale doelstellingen en in veel gevallen is ook de medewerking van de projectontwikkelaar nodig.

Vanuit onze Dorpsvisie wil het Dorpsteam het circulair bouwen (met meer herbruikbare grondstoffen) stimuleren. Op 22 maart hebben leden van de werkgroep ‘Wonen en Duurzaamheid’ daarom over circulair bouwen en in het bijzonder over hout(skelet)bouw een presentatie gegeven tijdens de commissievergadering Ruimte van de gemeente bij het agendapunt ‘Centrum Plan Reeuwijk Dorp’. Hout(skelet)bouw zou naadloos passen in de gemeentelijke Toekomstvisie en de doelstelling ‘Klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035’. De presentatie werd goed ontvangen en we hopen dat de gemeente hier daadwerkelijk iets mee gaat doen.

Op 14 maart hebben Dorpsteamleden van de werkgroep Infrastructuur met wethouder Robin Kersbergen het rapport over de verkeerssituatie rondom de Brugweg in Waddinxveen besproken. In het rapport worden diverse mogelijke oplossingen voor knelpunten benoemd. Het Dorpsteam is het niet eens met verschillende onderdelen van het rapport en de manier waarop onze input hierin is verwerkt. We hebben bij de wethouder nogmaals benadrukt dat het knelpunt bij de Brugweg zit en niet bij Reeuwijk-Dorp. Wat ons betreft heeft het ook geen zin om op één plek een probleem op te lossen als je daarmee op een andere plek een probleem creëert. Rond de zomer moet er over dit onderwerp meer duidelijkheid komen. 

Het Dorpsteam heeft bij de gemeente zorgen over de bezuinigingen op het onderhoud in het buitengebied geuit. De wegen vertonen vaak scheuren en gaan achteruit. De gemeente heeft aangegeven dat er helaas weinig geld is, maar dat niet moet worden ingeteerd op de kwaliteit van de wegen. Dat betekent dat ze zo strak mogelijk langs ’t randje van hun kunnen manoeuvreren om dit op peil te houden.

Dorpsteam Bodegraven-Noord

Het wijkteam heeft samen met Cyclus en Mozaïek Wonen en de gemeente 18 maart op het Raadhuisplein gestaan met de Mobiele Milieustraat en aandacht gegeven aan De Dag van het Zwerfafval.

Wij zijn weer begonnen aan de zonnebloemactie. De zaadjes, drukwerk en zakjes zijn gekocht, nu nog de pakjes samenstellen. Binnenkort worden ze met de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk verspreidt.

De afgelopen tijd zijn een aantal vergaderingen geweest over de voortgang van de verschillende projecten die lopen in onze wijk. Ook hebben we een aantal vergaderingen bezocht die gaan over bouwprojecten en bouwplannen in de wijk.

Wilt u meer weten over wat er speelt in de wijk? Op woensdag 12 april is er weer een vergadering gepland. Meld u even aan op bodegraven-noord@dorpenwijk.nl, dan ontvangt u de agenda.

Advertentie

Categorieën