Feestelijke heropening Wereldwinkel Reeuwijk. Beeld: Photo's by Leonie
Feestelijke heropening Wereldwinkel Reeuwijk. Beeld: Photo's by Leonie

Wereldwinkel Reeuwijk wordt en blijft Fairtrade!

Algemeen Duurzaam Ondernemers

Wereldwinkel Reeuwijk wordt en blijft Fairtrade!

REEUWIJK - Op zaterdag 6 mei werd de Fairtrade Week afgetrapt met de heropening van Fairtrade! Wereldwinkel Reeuwijk. Zoals alle organisaties moest ook de wereldwinkel zich een keer opnieuw uitvinden. En dat is gebeurd: er is nieuw interieur, een nieuwe website en nieuwe spullen. “Maar de vriendelijkheid blijft natuurlijk,” zegt voorzitter Laetitia Lippits. “En onze fairtrademissie is zelfs nog krachtiger geworden!”

Kans gepakt om eigen stijl te ontwikkelen

De Wereldwinkel Reeuwijk was aangesloten bij een landelijke vereniging voor wereldwinkels. Zaken als de huisstijl, winkelinrichting en website werden landelijk geregeld. Toen die vereniging ophield te bestaan, was er ineens de mogelijkheid om iets heel nieuws te gaan doen. “We hebben onze kans gepakt om een hele eigen stijl te ontwikkelen,” aldus Laetitia.

Die stijl gaat verder dan een nieuwe folder. De buitenkant heeft een nieuw jasje gekregen, het hele interieur is aangepakt en er is een nieuwe website gebouwd. Ook is Wereldwinkel Reeuwijk anders gaan inkopen. “We willen dé (fairtrade) cadeauwinkel van het dorp zijn, dus het assortiment moet daarbij passen. We hebben nog steeds food in de winkel, maar dat aandeel neemt geleidelijk af, vooral omdat dezelfde artikelen nu ook al bij de supermarkt te koop zijn. We richten ons meer op luxe artikelen en dat is een succes.”

De wereld verbeteren

Zeker zo belangrijk voor de vernieuwde Wereldwinkel was de vraag hoe de winkel paste in het grotere plaatje van de wereld een stukje beter maken. Om het antwoord daarop te vinden bezochten de vrijwilligers studiedagen en seminars. Een lezing op een symposium van stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk gaf de doorslag: de Wereldwinkel zou haar thuis vinden in de Werelddoelen voor Duurzame Ontwikkeling, de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze internationale doelen zijn opgesteld door de Verenigde Naties en gaan over allerlei thema’s waar de wereld in kan verbeteren, zoals armoede, klimaat en gelijke rechten. “Voor ons is fairtrade de kern van de Wereldwinkel en dat past bij wel negen van de zeventien SDG’s, maar ook duurzaamheid krijgt van ons extra aandacht.”

Goede doelen

Naast de eigen fairtrade-activiteiten doneert Wereldwinkel Reeuwijk aan goede doelen die ook passen bij de SDG’s. “We vinden het heel belangrijk om meisjes naar school te laten gaan, dus dat heeft onze focus. Daarnaast bieden we noodhulp, zoals fietsen voor Oekraïense vluchtelingen in Reeuwijk en geld voor kleding aan de minderjarige vluchtelingen in het hotel bij de A12.”

Uitroepteken

Wethouder Duurzaamheid Jan Leendert van den Heuvel en Marlou Min, voorzitter van de Stichting Fairtrade Bodegraven Reeuwijk, waren trots dat zij afgelopen zaterdag de vernieuwde wereldwinkel mochten openen. Het logo van de SDG’s prijkt nu op de borden en de titel ‘fairtrade’ heeft er een uitroepteken bij gekregen. Laetitia: “Zo kunnen we extra goed uitdragen waar we voor staan. Voor Fairtrade en Duurzaamheid!”

Wilt u helpen in of met de wereldwinkel? Loop vooral een keertje langs en vraag naar de mogelijkheden.

Beeld: Photo's by Leonie