Sandy en wethouder Dirk-Jan Knol.
Sandy en wethouder Dirk-Jan Knol. Foto: Pancras Kuipers

Sandy Verheul voert actie voor een eigen woning

Algemeen

BODEGRAVEN - Op een doordeweekse donderdagavond liet Sandy Verheul, een dappere 30-jarige moeder uit Bodegraven, haar stem luid en duidelijk klinken tijdens een informatiebijeenkomst in de pastorie naast de St. Willibrorduskerk over de huisvesting van statushouders. Al bijna 8 jaar lang is Sandy op zoek naar een eigen woning, en haar frustraties kwamen tot uiting tijdens het protest tegen de mogelijke huisvesting van zes statushouders in de pastorie.

door Pancras Kuipers

Momenteel deelt Sandy haar leven met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar in het huis van haar moeder, een situatie die haar al jarenlang in zijn greep houdt. Ze wil heel graag een eigen woning, maar kan er geen een krijgen. Het nieuws over de mogelijke huisvesting van statushouders in haar directe omgeving deed haar frustratie nog meer aanwakkeren. “Waarom zij wel en moet ik dagelijks alles op alles zetten om aan een woning te komen?” vraagt Sandy zich vertwijfeld af. 

De zoektocht naar een eigen plek via het platform voor sociale huurwoningen, Woningnet, heeft nog niets opgeleverd. Het reageren op woningadvertenties blijft tot nog toe vruchteloos, zonder enige reactie van verhuurders. Deze frustraties hebben Sandy aangespoord om in actie te komen tijdens de informatiebijeenkomst, waar ze haar ongenoegen duidelijk kenbaar maakte. 

Inwoners op plek 1

Wat opmerkelijk was, was dat de reactie op Sandy’s actie veelal positief was. Veel dorpsgenoten steunden haar op sociale media en uitten begrip voor haar situatie. Sandy benadrukte dat haar strijd niet gericht is tegen de statushouders, maar eerder een roep ia om erkenning van de woningnood onder de lokale bevolking. “Ik gun iedereen een fijne plek, maar wat mij betreft horen inwoners van ons dorp op plek 1,” verkondigde ze vastberaden aan de menigte. 

Uitdagingen

Wethouder Dirk-Jan Knol (CDA) opende de bijeenkomst door de uitdagingen te benoemen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd met betrekking tot huisvesting, zoals de lange wachtlijsten en de complexiteit van bouwprojecten. Diverse lopende projecten werden genoemd, waaronder de aangekondigde flexwoningen waarin zowel mensen met een urgentieverklaring als starters op de woningmarkt een plek krijgen. 

De wethouder gaf aan dat de gemeente zich bewust is van de onvrede en gevoelens van onrechtvaardigheid onder de inwoners en benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen. Aanpassingen in verordeningen werden genoemd, waaronder voorrangsregelingen voor inwoners van de gemeente bij nieuwbouwprojecten, om tegemoet te komen aan lokale behoeften. De wethouder heeft ook toegezegd om met Sandy een persoonlijk gesprek aan te gaan over de situatie.

Gesprek geopend

Het lijkt erop dat Sandy’s moedige actie de aandacht heeft getrokken en een gesprek heeft geopend over de dringende behoefte aan oplossingen voor de huisvestingsproblemen in de gemeente. Met haar vastberadenheid en de steun van medeburgers lijkt Sandy een verschil te willen maken, niet alleen voor zichzelf, maar voor alle inwoners die worstelen met het vinden van een betaalbare en passende woonruimte. De komende tijd zal ongetwijfeld laten zien welke concrete stappen er worden genomen om aan deze lokale behoefte te voldoen.

Advertentie

Categorieën