Drie burgemeesters op een rij v.l.n.r.: Arthur van Dijk, Gertrud de Roos en Michiel Grauss.
Drie burgemeesters op een rij v.l.n.r.: Arthur van Dijk, Gertrud de Roos en Michiel Grauss. Foto: Marijke Groot

Wie maakt de ambtsketen van de klimaatburgemeester?

Duurzaam

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Begin deze maand is Getrud de Roos aangetreden als de nieuwe klimaatburgemeester, voor een jaar. De échte burgemeester Michiel Grauss was bij haar installatie aanwezig, met netjes zijn ambtsketen om. Die ontbreekt nog voor Gertrud, terwijl ze een hele agenda heeft vol acties en officiële bezoeken. Haar oproep is dus: “Wie maakt voor mij een mooie ambtsketen? Wel graag van natuurlijke materialen. Het moet wel een beetje bij mijn functie passen.”

De vorige klimaatburgemeester, Arthur van Dijk, had een mooie ambtsketen van een kunstenaar uit Haarlem. Dit sieraad heeft hij inmiddels weer moeten inleveren bij de maker. Zijn opvolger zou heel blij zijn met wat creativiteit uit het eigen dorp, zodat zij deze passende ondersteuning van het ambt over een jaar ook weer aan haar opvolger kan overdragen. 

Minister

Ondertussen is Gertrud energiek aan haar jaar begonnen. Ze heeft er inmiddels gesprekken op zitten die de organisatie voor haar had ingepland met de minister voor klimaat Rob Jetten en Commissaris van de Koning Jaap Smit. In haar eigen omgeving ontvangt ze veel enthousiaste reacties. “Het is echt heel leuk om te doen. Ik loop over van de ideeën, dus als mensen willen meedoen of nog meer suggesties hebben: kom maar op,” aldus Gertrud de Roos.

Vergroenen

Met een tomeloos enthousiasme is ze ook begonnen aan een reeks bezoeken aan organisaties die op enige manier betrokken zijn bij het klimaat en bij het vergroenen van de gemeente. Dat laatste is het motto van haar burgemeestersjaar: ze wil van Bodegraven de groenste gemeente van Nederland maken, en daarvoor veel extra bomen zien, maar ook heel veel tuintjes waar de verharding uit verdwijnt en het groen verschijnt.

Groene brigade

Gertrud heeft de eerste inloop in de Klimaatwinkel er ook al op zitten, waarmee ze een ‘groene brigade’ wil starten, die vanaf dit voorjaar op verzoek bij mensen in de tuin hulp biedt bij de groene metamorfose van de tuinen. Mensen die daaraan willen meedoen, of wie een ambtsketen wil maken, kunnen dat laten weten aan de klimaatburgemeester via gertrudderoos@gmail.com.

Advertentie

Categorieën