De muziek van Louis Armstrong in een eigentijds jasje met Remco Knubben (l) en Iman Merison (r).
De muziek van Louis Armstrong in een eigentijds jasje met Remco Knubben (l) en Iman Merison (r). Foto: Marlien van Leeuwen

‘Bodegraver Michael Varekamp ís Louis Armstrong’

Cultuur

REEUWIJK - De muziek van Louis Armstrong spreekt tot ieders verbeelding. De in Bodegraven getogen Michael Varekamp heeft de looks en de bezieling om de muziek van de meester te vertolken. Het podium van Gasterij Vergeer op Reeuwijk-Dorp is op 1 oktober voor hem samen met zijn Louis Armstrong Celebration Band. Georganiseerd door stichting Groene Hart Jazz en met sponsoring van het Reeuwijkse Latentis werving en selectie kan iedereen er tegen een gereduceerde prijs van meegenieten.

door Marlien van Leeuwen

Iman Merison is bestuurslid van stichting Groene Hart Jazz, die jazz onder de aandacht willen brengen. Wat deze stichting betreft, kent de jongere generatie deze muzieksoort en de verschillende stijlen die erbij horen te weinig. De belangrijke kenmerken van jazz? De muziek moet swingen, de muzikanten improviseren en je hoort accenten in de muziek op plaatsen waar je die niet verwacht. En als het goed is kun je dan niet meer stil blijven zitten

Op het kantoor van Latentis werving en selectie aan de Edisonstraat in Reeuwijk glimmen de gezichten van Remco Knubben (eigenaar) en Iman Merison als ze over jazz spreken. “Ik zou niet zonder kunnen,” beschrijft Iman zijn passie voor dit muziekgenre van swingende improvisatie van dansbare muziek. “Nee, zelf dans ik niet, maar als je van dansen houdt, kun je doorgaans niet stil blijven zitten.” “Als slagwerker moet je wel met het ritme meetikken,” vult Remco het enthousiasme van Iman aan. “Bebop of old school, ik word er vrolijk van.”

Remco: “In moderne muziek zit heel veel jazz, dat weet vast niet iedereen. Soms is jazz heftig, soms is het klein. Juist die verschillen maken dat het voor iedereen toegankelijk is, van bouwvakker tot doctorandus, voor iedereen en alle leeftijden. Dat geldt ook voor jazz-jamsessies, daar zie je ook jonge musici en oude knarren van in de 80.”

Unicum

De Louis Armstrong Celebration Band brengt een programma en show in de geest van de klassieke ‘All Stars’ van Louis Armstrong. Deze Nederlands/Belgische band bestaat uit louter coryfeeën die zelf een stevige naam hebben opgebouwd in de Europese jazzwereld. Zij spelen in de geheel in de sfeer van de jaren 40 en 50, zonder het origineel te kopiëren. Het publiek wordt meegenomen op een reis door de tijd en de band maakt het personage van Louis Armstrong haast voelbaar.

Dan komt er een ingelijste foto uit de tas van Iman, met daarop een afbeelding van een clubje jazzmuzikanten, waar hij er een van is. De foto is eind vorige eeuw genomen. Trots wijst hij naar de trompettist: Dat is Mies (de roepnaam van Michael Varekamp, red.). Nu ziet hij er zo uit,” wijzend naar de flyer. Alleen het gleufhoedje is hetzelfde, toch ademt de man op de flyer nog steeds Louis Armstrong. Michael ís Louis. Hij heeft gestudeerd aan het conservatorium en hij treedt tot ver buiten de landsgrenzen op. Dat hij naar Reeuwijk komt, is echt een unicum.

Namens Groene Hart Jazz is Iman blij dat Latentis werving en selectie het evenement wil sponsoren, want zonder die sponsorgelden was het nooit gelukt een band van dit kaliber naar het Reeuwijkse te krijgen.

Volle zaal

De heren verwachten dat de zaal - voor de helft gevuld met zitplaatsen en de andere helft met statafels - vol zal zijn. De avond is vooral bedoeld voor inwoners van het Groene Hart, die hopelijk allemaal op de fiets komen. Daarnaast is er voldoende parkeergelegenheid op de Reewal. Overigens biedt Gasterij Vergeer na afloop een ‘jazz-dinerarrangement aan. Maar daar moet je wel snel bij zijn, want de ruimte in hun restaurant is beperkt.