Een gewone nacht in het plassengebied.
Een gewone nacht in het plassengebied. Foto: Robert Scheen

Echte donkere nacht in Plassengebied tijdens Nacht van de Nacht

Duurzaam

REEUWIJK- SLUIPWIJK - In de Nacht van de Nacht van 28 oktober gingen in het hele land op veel plekken de lichten uit. Ook in het Plassengebied werd het een beetje donkerder. Stedin doofde op verzoek van het Dorpsteam Plassengebied de straatverlichting op vrijwel alle wegen in het plassengebied. En ook meerdere bewoners gaven gehoor aan de oproep van het dorpsteam om hun tuinverlichting ’s nachts uit te laten. 

Om het resultaat te kunnen zien maakte Robert Scheen een paar mooie luchtfoto’s van dezelfde locatie: één op vrijdagavond om tien uur en één tijdens de Nacht van de Nacht om half twee. 

Het uitzetten van de straatverlichting en her en der minder tuinverlichting maakt een duidelijk verschil! De hoop op een beter zichtbare sterrenhemel vervloog helaas vanwege de dikke regenwolken. 

Op de derde foto is te zien hoe het plassengebied er normaal uitziet tijdens de nacht. 

Het doel van de Nacht van de Nacht is om mensen bewust te maken van lichthinder en aan te sporen de lampen te doven of te dempen gedurende de nacht. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Lees hierover meer op  www.nachtvandenacht.nl. Je leest daar ook wat je zelf kunt doen aan het terugbrengen van verlichting zonder in te leveren op veiligheid, of je nu in de bebouwde kom of in het buitengebied woont. 

Nacht van de Nacht op 28 oktober 2023.
Verlichting op vrijdagavond 27 oktober

Advertentie

Categorieën