Logo kobr.nl
Het werk zit erop met vlnr: Margot van der Starre, Kees Oskam, Nel van de Bos, Robin van Galen, Dinie Trouwborst, Peter Tarnóczy, Dirk-Jan Knol en Diana Heij
Het werk zit erop met vlnr: Margot van der Starre, Kees Oskam, Nel van de Bos, Robin van Galen, Dinie Trouwborst, Peter Tarnóczy, Dirk-Jan Knol en Diana Heij (Foto: Bert Verver)

De Reehorst na lange verbouwing feestelijk geopend

  Human Interest

Reeuwijk - Hoewel de bewoners van het verzorg- en verpleeghuis De Reehorst al eind januari naar hun vertrouwde omgeving waren teruggekeerd, vond vorige week vrijdag pas de feestelijke opening plaats. Daarmee werd een streep gezet onder een hectische periode waarbij het gebouw grondig werd verbouwd en van een gedeeltelijke nieuwbouw werd voorzien. Directeur van de Reehorst, Janneke Pillen: "We vinden het belangrijk om van een huis een thuis te maken voor de bewoners."

Sinds januari is er nog hard gewerkt aan de verbetering en verfraaiing van de binnenplaats bij de hoofdingang. Door de verbouwing is de kwaliteit van de leefomgeving voor de ouderen, die vaak intensieve zorg nodig hebben, aanzienlijk verbeterd. Alle reden dus om de officiële opening van een feestelijk tintje te voorzien onder begeleiding van het duo Golden Oldies.

Janneke Pillen blikte tijdens de opening terug op het intensieve proces dat nodig was geweest om tot de verbouwing te komen. Ze benoemde daarbij ook de grote impact die het heeft gehad op bewoners en medewerkers om voor langere tijd op drie verschillende locaties gehuisvest te moeten worden. Janneke dankte de vrijwilligers die hun bijdrage hebben geleverd aan het vele 'kluswerk' dat er na de oplevering van de nieuwbouw nog moest gebeuren en die daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het proces om van een 'huis een thuis' te maken.

Specifieke zorgvragen

Verpleegkundige Diana Heij (46) kan met recht een vergelijking maken tussen de situatie van voor de verbouwing en die van nu. Zij is al achttien jaar werkzaam bij Zorgpartners en kwam in 2001 binnen toen het zorgcentrum nog Reehaven heette. Zij heeft haar werk en werkomstandigheden sinds die tijd behoorlijk zien veranderen. "Er zijn veel specifieke zorgvragen bijgekomen. Het begon al in 2003 toen er een gesloten afdeling voor dementerenden kwam. Behalve de bewoners van die afdeling waren de bewoners van de zorgwoningen tot voor een paar jaar nog zelfstandiger als ze hier kwamen, maar langzamerhand heeft er een verschuiving plaatsgevonden van zorg- naar verpleeghuis waardoor de zorgvraag intenser werd. Door de verbouwing zijn grote stappen gezet om die verpleeghuisfunctie optimaal te gaan invullen. De kamers zijn effectiever ingedeeld en kennen allemaal een eigen 'natte ruimte' omdat het keukentje vervallen is. Een grote verbetering is het feit dat iedere etage beschikt over een eigen huiskamer. Die huiskamers zijn in tweeën te delen waardoor iedereen voor een rustige of minder rustige hoek kan kiezen, net waar behoefte aan is."

Waar Diana vooral blij mee is, is met de mooie buitenruimte die bij het gebouw hoort. Bij mooi weer kunnen de bewoners naar buiten in een beveiligde omgeving en daar wordt, niet zelden met familie, ook dankbaar gebruik van gemaakt. Zij merkt ook dat de werkomstandigheden in het opnieuw ingedeelde gebouw beter zijn. "Na zo'n verbouwing, waarbij je tijdelijk op de verschillende locaties moest werken, besef je dat de verbondenheid onderling groter is geworden. Wat wij ook merken is dat de sociale verbondenheid tussen de bewoners en de familie is toegenomen omdat de ruimten en de faciliteiten zich daar beter voor lenen. Tot slot kan ik dan ook zeggen dat ik zeer tevreden ben over het effect van de verbouwing die een grote verbetering voor de leefomgeving van de bewoners heeft opgeleverd."

"Ik ga hier niet meer weg"

De 82-jarige Ton* is bewoner van de afdeling Sloene. Als elektrotechnisch ingenieur op de grote vaart heeft hij zijn leven lang over de hele wereld gezworven. Deze oud-inwoner van Bodegraven vertelt dat zijn geheugen minder is geworden en dat ook zijn mobiliteit is afgenomen, hoewel dat laatste weer wat beter gaat. Tijdens de verbouwing was hij woonachtig in Moordrecht en sinds januari heeft hij een kamer in de Reehorst. Ton is blij met zijn nieuwe woonomgeving. "Ik vind het hier allemaal mooi en ik vind het belangrijk dat ik hier goed mijn eigen gang kan gaan. Je kunt in de huiskamer een eigen plekje vinden, ook al wordt die weleens door een ander bezet."

Soms even zoekend naar woorden wil hij toch kwijt dat hij erg tevreden is met het verblijf in het verpleeghuis. "Ik ben een gezelligheidsmens en dat vind ik hier. Sommigen hoor je wel eens zeggen dat ze naar huis willen, maar daar denk ik niet meer aan. Daar zou ik ook weer van alles moeten doen dat ik niet leuk vind, zoals stofzuigen en eten koken. Dat hoef voor mij niet meer, want het eten is hier prima verzorgd. Ik ga hier niet meer weg."

Wensen vervuld

Ook de voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgpartners Midden Holland, Margot van der Starre, ging in op het emotionele proces dat de bewoners hebben doorgemaakt. De bestuursvoorzitter was erg tevreden met de aandacht die is besteed aan nieuwe snufjes zoals leefcirkels en geurbeleving. "Deze snufjes veraangenamen het verblijf." Tijdens de opening werd de laatste hand gelegd aan het planten van een perenboom, geschonken door Vrienden van de Reehorst. Deze officiële handeling betekende het eind van een langdurig voorbereiding- en bouwproces. "Hoewel," zei Janneke Pillen, "er blijven nog wensen die we in de toekomst graag vervuld zien worden."

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten