Knutselen en tekenen zijn een belangrijk onderdeel voor de deelnemers aan de dagbesteding.
Knutselen en tekenen zijn een belangrijk onderdeel voor de deelnemers aan de dagbesteding. (Foto: Bert Verver)

Deelnemers aan dagbesteding De Reehorst weer welkom

  Human Interest

REEUWIJK - Door de coronamaatregelen stopte ook de dagbesteding van verpleeghuis De Reehorst. Medio juni gingen de deuren voorzichtig weer open, gelijktijdig met de dagbesteding in de Vijverhof in Bodegraven. De deelnemers reageren opgelucht, want voor velen is de dagbesteding een waardevol onderdeel van het leven geworden.

“Normaal gesproken kunnen wij tien deelnemers gelijktijdig ontvangen,” vertellen medewerker dagbesteding Els Perdijk en directeur Janneke Pillen. “Via verwijzing van de huisarts of de WMO bieden wij gedurende de week 27 deelnemers dagbesteding. Sommigen komen nagenoeg iedere dag, andere maken maar een of twee dagdelen gebruik van onze mogelijkheden.”

Erg divers

De redenen waarom mensen gebruikmaken van de dagbesteding kunnen erg divers zijn. Sommigen zijn licht dementerend, maar er zijn ook gasten die komen om de mantelzorg te ontlasten of die thuis extreem eenzaam zijn en daardoor dreigen in een depressie te raken.

Volgens medewerker Els wordt er een activiteitenpakket samengesteld dat aansluit bij de mogelijkheden en interesses van de deelnemer. “In de ochtend beginnen we met koffie of thee met wat lekkers en daarna is het vaste prik om met elkaar de krant door te nemen. We bespreken dan belangrijke onderwerpen en ieder kan daarover zijn zegje doen. Zo hebben we vanochtend de verdere opstelling van de verpleeghuizen besproken en wat het betekent om toch op 1,5 m afstand te blijven. Maar ook de heropening van de stroopwafelbakkerij in Gouda is aan de orde geweest. Verder doen we diverse spelletjes of een quiz, maken we gebruik van het fietslabyrint, knutselen we of doen we gymnastiek, dat laatste bij mooi weer ook in de beweegtuin.”

Mensenmens

Langzamerhand worden de mogelijkheden voor de dagbesteding weer wat uitgebreid. Medio juni kregen de eerste vier deelnemers weer gelijktijdig een plaats. De verwachting is dat deze week naar zes deelenemers kan worden uitgebreid over twee weken naar acht. Daarmee houdt het voorlopig wel op, omdat anders de 1,5 meter afstand niet meer te handhaven is.

Hoe belangrijk de dagbesteding is, blijkt wel uit de woorden van een van de deelnemers, Evelien. Met een brede glimlach vertelt ze dat ze de dagbesteding erg gemist heeft. “Ik ben een echt mensenmens. Ik kan er niet tegen om alleen te zijn en kom hier iedere dag, erg gezellig altijd,” zegt ze, terwijl ze een kleurplaat aan het invullen is. En passant vertelt ze dat ze bij haar grootouders in Gouda is opgegroeid, omdat haar ouders binnenschippers waren. De andere drie dames aan tafel knikken instemmend, terwijl ook zij doorgaan met hun kunstzinnige handenarbeid.

Vrijwilligers

Nu de dagbesteding bijna weer op volle toeren kan draaien, neemt de behoefte aan vrijwilligers ook weer toe, vertelt Els. “Vrijwilligers zijn voor ons erg belangrijk. Wij kunnen de aandacht dan wat meer verdelen en de vrijwilliger kan belangrijke ondersteunende taken verrichten. Ingewikkeld hoeft dat niet te zijn; een wandeling en een belangstellend praatje zijn vaak al erg belangrijk. Van de vrijwilligers verwachten wij dat ze affiniteit hebben met de doelgroep en bij voorkeur zeker één dagdeel per een of twee weken beschikbaar zijn. Wij hopen dat er onder de lezers mensen zijn die ervoor voelen ons vrijwilligersteam te versterken, want het is zeer dankbaar werk.”

Voelt u iets voor het vrijwilligerswerk voor deze dankbare doelgroep? Neem contact op met Sjannet van Leeuwen of Els Perdijk via de receptie van De Reehorst, tel.nr. 0182-393222.

Tekst: Bert Verver

Meer berichten