Carola neemt afscheid na haar jaar als Kaaskoningin van Bodegraven.
Carola neemt afscheid na haar jaar als Kaaskoningin van Bodegraven. Foto: Lisanne van Uunen

Kaaskoningin Onderwater zwaait af

Human Interest

BODEGRAVEN - Nu de najaarsmarkt voor de deur staat, is het niet alleen het moment waarop de nieuwe Kaaskoningin wordt gekroond, er wordt ook afscheid genomen van de Kaaskoningin van het voorgaande jaar. Daarom is dit het uitgelezen moment om met Carola Onderwater, Kaaskoningin van seizoen 2022-2023, nog even terug te blikken op haar jaar als koninklijk middelpunt van de najaarsmarkt traditie.

door Lisanne van Uunen

De omgeving kan niet toepasselijker: vanuit een weiland vol met koeien kijkt Carola Onderwater terug op september 2022, toen voor het publiek bekend werd dat zij, vergezeld door de hofdames, drie dagen lang de staf van Bodegraven zou dragen. Als zelfkazende boerin vond Carola het een eer om kaaskoningin te mogen zijn: “Het is een mooie traditie die ik nuchter in ben gestapt. Ik heb het allemaal maar over me heen laten komen, want om van het ene op het andere moment non-stop in de belangstelling te staan, is wel een beetje buiten mijn comfortzone. Gelukkig was alles zo goed voor ons geregeld dat ik er erg van heb genoten.”

Samen een geheim bewaren

Carola wist zelf wist al langere tijd dat ze Kaaskoningin zou worden en ook haar hofdames, Mariska Stolwijk en Shannen Bulk, had ze al ontmoet. Maar door corona duurde het ineens een jaar langer voordat ze in functie zouden treden. “Dat leverde wel bijzondere situaties op. Mariska bleek namelijk kinderen op dezelfde school te hebben als ik. We kwamen elkaar geregeld tegen, maar hebben het al die tijd bij een groet gehouden om te voorkomen dat iemand argwaan zou krijgen omdat we elkaar toen nog niet persoonlijk kenden.”

Tijdens de Najaarsmarkt bleken de dames het goed met elkaar te kunnen vinden. “We hebben het leuk gehad samen, het was echt wel fijn om het met zijn drieën te mogen doen.” 

Dagelijks terugdenken

Traditiegetrouw brengt de Kaaskoningin en haar gevolg een bezoek aan de Rijngaarde. Daar ontmoette ze een man van dik in de 90 die ze wel al kende van gezicht. “Mijn kinderen zitten op de Willibrord en ik parkeer elke dag mijn auto bij de Rijngaarde om ze naar school te brengen. Daar zag ik deze meneer eigenlijk altijd wel zitten op zijn terras, of bij frisser weer binnen, maar wel bij het raam. Die man vond het maar wat bijzonder dat ik hem herkende. Sinds mijn bezoek als Kaaskoningin begroette we elkaar iedere schooldag.”

Aan de keukentafel bladert Carola door het fotoboek dat ze als Kaaskoningin na afloop ontving van de Evenementen Commissie Bodegraven (ECB). “Het is leuk dat overal foto’s van gemaakt zijn, dan kun je alles nog eens terugkijken. Bij ons afgelopen familieweekend kwam dit boek ook op tafel. Het is een mooie herinnering.”

Royaal goud

Carola groeide zelf op in het boerenbedrijf van haar ouders, waar ook koeien werden gehouden, maar geen kaas werd gemaakt. Na haar huwelijk met Paul, met wie ze twee zoons kreeg, gaf ze haar administratieve baan op om mee te werken in het bedrijf. Op de boerderij maken ze boerenkaas in zowel naturel als kruidenvarianten van hoge kwaliteit, wat wel blijkt uit de prijzen die ze bij diverse keuringen in ontvangst hebben mogen nemen. Thuis wordt dan ook dagelijks kaas gegeten; de naturel is favoriet. 

Het toeval wil dat de kaas van hun eigen boerderij tijdens de kaaskeuring van de najaarsmarkt 2022 de eerste prijs won. Dit zorgde voor het unieke moment dat Carola de prijs als Kaaskoningin mocht uitreiken aan haar eigen man. “Dit was wel het meest speciale moment in mijn rol als Kaaskoningin. Het was zó toevallig dat we wonnen en het was heel bijzonder om die beker aan Paul te mogen overhandigen.”

Overigens kruisten de paden met manlief vaker tijdens het programma, want Paul verzorgt al sinds jaar en dag de kaasweging op de markt. “We zijn als Kaaskoningin en hofdames gewogen door mijn man en met onze eigen kazen als contragewicht, dat was ook echt speciaal.”

Laatste dagen

Donderdag 14 september krijgt Carola haar koninginnenjurk officieel overhandigd van de nieuwe Kaaskoningin, waarmee haar zittingsperiode definitief wordt afgerond. Daarna zal ze de Najaarsmarktactiviteiten weer volgen vanuit een ander perspectief “Ook superleuk, want we slaan geen jaar over!”

Advertentie

Categorieën