Kaaskoningin, hofdames, kaasprinses en kaasmeisjes.
Kaaskoningin, hofdames, kaasprinses en kaasmeisjes. Foto: Lisanne van Uunen

Een zonnig trio houdt kaaserfgoed hoog

Human Interest

BODEGRAVEN - Afgelopen donderdag liep half Bodegraven uit voor de optocht en de bijbehorende onthulling van de Kaaskoningin en haar hofdames. De prachtig versierde Kaascorso in het thema ‘Boerenkaas, de trots van alle generaties’ trok richting de Willibrordschool, waar kaaskoningin Esther van Tilburg (26) en haar hofdames Jacqueline Bunnik (38) en Eva Vink (25) het defilé enthousiast afnamen. Het koninklijke trio kijkt terug op een indrukwekkend feestweekend waar zij zongen, dansten en honderden handjes schudden.

door Lisanne van Uunen

Na een weekend vol activiteiten die de stappenteller amper bij kon houden, ontdoen de nog altijd stralende Kaaskoningin en haar hofdames zich van hun hakken om even samen na te praten over alles wat zij het afgelopen weekend met elkaar hebben beleefd. Over één ding zijn ze het eens: het was een fantastische ervaring. Veel mooier en unieker dan ze ooit voor mogelijk hielden. Vanzelfsprekend zijn ze ook moe van een programma dat van donderdagmiddag tot zaterdagavond helemaal vol zat met activiteiten waarin zij vaak het middelpunt waren. De camera’s en alle aandacht wenden snel, maar even uitklokken is nu ook wel weer fijn.

Als kaaskoningin heeft Esther nog meer respect gekregen voor het ambacht dat kaasmaken is. “Ik heb dit weekend weer zoveel geleerd over kaas en heb me op een positieve manier verwonderd over de passie en het enthousiasme waarmee deze traditie in leven wordt gehouden in Bodegraven. Overal waar we kwamen, waren mensen op de been en iedereen wilde maar wat graag een praatje maken, handjes schudden of een foto met ons maken. Ik vond het oprecht heel bijzonder dat de traditie hoog wordt gehouden door zoveel vrijwilligers en ondernemers. Samen maken zij het hele weekend voor jong en oud tot een feestweekend.”

Esther vond het heel bijzonder dat ze ook als Kaaskoningin een bezoek heeft gebracht aan Van Tilburg, het bedrijf van haar vader. “Ik heb hém verrast door als Kaaskoningin gekroond te worden, maar het was voor míj echt een verassing dat we het bedrijf ook konden bezoeken. Een uniek moment voor zowel onze familie als voor onze collega’s,” vertelt Esther.

Een van de hoogtepunten van het weekend voor Eva was het dansen van de Macarena op de markt. “Het was een spontaan moment dat niet in het programma stond. We hoorden de muziek en dansten gelijk alle drie mee. Dat geeft de sfeer tussen ons drieën wel weer, het was een feestje samen. We hebben zo’n leuke klik, en dat is wel belangrijk is als je dagen met elkaar op stap bent.”

“Wat ik boven verwachting leuk vond was het ringsteken,” vertelt Jacqueline. “Het enthousiasme van de deelnemers en toeschouwers was heel aanstekelijk.” Ook het zingen met het shantykoor op de kaasmarkt was echt een leuke ervaring voor alle drie de dames. “Wanneer krijg je nou de gelegenheid daaraan deel te nemen, dat kan alleen als koningin en hofdames,” vult Esther aan.

De nieuwste lokale beroemdheden, althans, zo voelen de dames zich inmiddels, bekijken samen nog even de meeste recente foto’s op social media voordat ze met een etentje hun koninklijke weekend besluiten. “Morgen gaan we met de voeten omhoog en alles een beetje herbeleven door foto’s en nieuwsberichten terug te kijken, en dan is het maandag weer terug naar de orde van de dag. Maar we plannen zeker een reünie!” aldus de Kaaskoningin 2023 en haar hofdames.

Stralende Kaaskoningin Esther van Tilburg

Esther van Tilburg is de dochter van Peter van Tilburg, eigenaar van Van Tilburg Zuivel, de groothandel in vers- en zuivelproducten aan de Denemarkenlaan in Bodegraven. Esther is 25 jaar en studeerde in Rotterdam en Tilburg. In haar studententijd werkte ze al in het bedrijf van haar vader. Inmiddels is ze deels uitgevlogen en werkzaam als Business Controller bij het Erasmus MC. Eén dag in de week werkt ze nog bij Van Tilburg. “Dit is allereerst omdat ik dit fijne bedrijf en de collega’s nog niet los wil laten en daarnaast omdat ik nog zoveel kan leren. Van Tilburg is een platte organisatie waarin ideeën snel uitgevoerd kunnen worden, dat is een andere ervaring dan bij mijn werkgever. Juist die combinatie zorgt ervoor dat ik veel kan leren, ook op strategisch vlak.”

Over haar toekomst binnen Van Tilburg zijn nog geen vastomlijnde plannen. “Mijn vader werkt nog met veel plezier en heeft nog geen plannen het stokje over te dragen aan mijn zussen of aan mijzelf. Het is nog helemaal niet het moment om daar invulling aan te geven. Eerst maar eens goed de vleugels uitslaan.”

Vader Peter van Tilburg wist helemaal niets van de benoeming van zijn dochter af. Hij werd naar de Willibrord gelokt met een smoes en was maar wat verrast dat zijn dochter als stralende Kaaskoningin de trap mocht betreden. “Ik ben een beetje sprakeloos maar vooral enorm trots.” Van Tilburg Zuivel bestaat dit jaar precies 30 jaar en de bekroning van dochter Esther als Kaaskoningin maakt dat jubileum extra bijzonder.

Voor de onthulling had Esther haar studievriendinnen uit Rotterdam uitgenodigd. “Ik kon natuurlijk niet te veel verklappen, maar ik heb op de dag van de kroning wel nadrukkelijk gevraagd of ze wilden komen.” En wat keken haar vriendinnen hun ogen uit! Totaal niet bekend met de traditie stonden ze met open mond te kijken hoe hun vriendin werd bedolven onder pers en gebruiken, zoals de overdracht van de jurken van de voormalig Kaaskoningin en hofdames. Ook het defilé werd door hen beschouwd als een hele happening.

Goed bewaard geheim van hofdame Eva Vink

Sinds jaar en dag worden de haren van de Kaaskoningin en haar hofdames gedaan door Anita Nugteren van Vision for Beauty. Zij weet dan ook nét iets eerder dan de rest van Bodegraven wie het koninklijke trio is. Vooraf ontvangt ze een foto, zodat de kapsels op de outfit kunnen worden afgestemd. Maar wat ze niet wist, is dat er dit jaar een stand-in is gebruikt op een van de foto’s, omdat haar dochter Eva Vink tot hofdame zou worden gekroond. “Mijn moeder wist dus echt van niets, maar ze was zó blij en gelukkig toen ik de kapsalon in kwam lopen. We hebben uitgebreid geknuffeld en toen is ze met ons haar aan de slag gegaan.”

Donderdagochtend ervoor hadden de twee nog app-contact. ‘Eva, die en die denkt dat je hofdame bent,’ stuurde Anita. ‘Dat mocht ik willen,’ had Eva geantwoord. “Het was zo leuk om het geheim tot het eind toe te bewaren en ook om dit een beetje samen met mijn moeder te beleven. Onze dagen begonnen tenslotte bij haar in de kapsalon.”

Chique mama-hofdame Jacqueline Bunnik

Hofdame Jacqueline Bunnik, vriendin van Thierry Rietveld, was maar wat opgelucht dat het liegen donderdag voorbij was en iedereen eindelijk mocht weten dat zij dit jaar hofdame was. Zelfs voor haar vriend heeft ze het geheim vanaf mei weten te bewaren. “Met twee kleine kinderen en een man die zelf ook druk was op werk voor het Najaarsmarktweekend heb ik flink wat smoezen moeten verzinnen, helemaal de laatste paar dagen.” 

Haar oudste zoon, die meeliep in de optocht voor ESTO, wist pas toen hij langs het defilé liep dat zijn moeder hofdame was. “De kinderen vonden het allebei maar vreemd. We zijn ze meerdere keren tegengekomen tijdens het programma, maar ze moesten er erg aan wennen dat mama er zo chique uitzag. Ze wilden niet eens normaal met me op de foto!” zegt Jacqueline lachend. “Gelukkig waren alle andere reacties superleuk en enthousiast.”

Kaasprinses en kaasmeisjes Zoë, Lana & Milou

Dit jaar was er niet alleen een Kaaskoningin met gevolg, er waren ook een Kaasprinses met kaasmeisjes. De eerste echte Kaasprinses van Bodegraven is Lana van der Marel (9). Samen met haar kaasmeisjes Zoe Black (8) en Milou Kastelein (9) stalen zij de show tijdens de Kaarscorso. De rol van de prinsessen sloot naadloos aan bij het thema ‘Boerenkaas, de trots van alle generaties’. Het kiezen van deze kaasprinses en gevolg is ook een manier om de jongere generatie actiever te betrekken bij de Bodegraafse traditie.De dames waren geknipt voor hun rol. Vanaf het moment dat ze in de zwarte cabrio stapten, die vanaf de Willibrord zou invoegen in de Kaascorso, begonnen ze enthousiast te zwaaien. Ook tijdens de uitreiking van de prijzen van het corso gedroegen ze zich als echte prinsessen.

Net als de echte kaaskoningin en hofdames moesten de meisjes geheimhouden dat zij gekroond zouden worden. Woensdagmiddag, net voordat ze bij Shoeby hun prinsessenoutfits uit zouden zoeken, kwamen Milou en Lana er bij toeval van elkaar achter dat ze een rol zouden spelen tijdens de Najaarsmarkt. Hoewel ze niet op dezelfde school zitten - Lana zit op de Willibrord en Milou op de Speel en Werkhoeve - zitten ze namelijk wel bij elkaar op dansles. In de kleedkamer van Studio Forza kwamen ze erachter dat ze beide wel heel veel haast hadden om bij Shoeby te komen. “Toen wisten we het stiekem al wel van elkaar,” verklapt een enthousiaste Lana. Bij Shoeby sloot Zoë zich ook bij de meiden aan als kaasmeisje en kozen ze samen prachtige matching outfits uit.

Hoewel de Kaasprinses in tegenstelling tot de kaaskoningin geen directe (familie)relatie hoeft te hebben tot de kaaswereld, is het een geruststelling dat Lana erg van kaas houdt. “Het liefst een beetje oud of pittig,” zegt de stralende prinses.

Overdracht van de jurk aan ‘oude’ kaaskoningin en hofdames.
De kaasprinses en kaasmeisjes in de cabrio.