Schets van de dorpswinkel Op Dorp.
Schets van de dorpswinkel Op Dorp. Foto: Dorpswinkel Op Dorp

Mooie stappen voor de Dorpswinkel Op Dorp

Interview

Mooie stappen voor Dorpswinkel Op Dorp

REEUWIJK-DORP - In februari 2023 is het initiatief om een dorpswinkel in Reeuwijk te openen ontstaan. Aanleiding is de groeiende behoefte vanuit de dorpsbewoners voor een winkel waar men dagverse producten en dagelijkse boodschappen kan kopen. Marjolein van Leeuwen en Marinka de Kok zetten zich, samen met de andere bestuursleden en vrijwilligers, actief in om de Dorpswinkel te realiseren.

door Kirsten Andringa

Marjolein: “In een enquête van het Dorpsteam heeft 91% van de bewoners aangegeven behoefte te hebben aan een Dorpswinkel. Kort hierna heeft het Dorpsteam de werkgroep opgericht. Het afgelopen jaar stond in het teken van marktonderzoek, het inzichtelijk brengen van kansen, risico’s en de begroting. Ook is door de werkgroep een nieuwe enquête uitgezet onder de bewoners om het gewenste assortiment te inventariseren. In Reeuwijk-Dorp is behoefte aan een kleinschalige supermarkt waar we naast A-merken ook streekproducten willen aanbieden.”

In juli 2023 is de werkgroep een formele Dorpswinkel coöperatie geworden. De gesprekken met banken en financierders zijn van start gegaan evenals de buurtwinkels uit omliggende dorpen. Er is gekeken of samenwerkingen mogelijk waren en adviezen zijn uitgewisseld. Met van Tol is een inrichtingsplan opgetuigd. De supermarktleverancier zal de Dorpswinkel bevoorraden waarbij aantrekkelijke prijzen het uitgangspunt vormen. De kleinschalige supermarkt heeft geen winstoogmerk en zal draaiende gehouden worden door vrijwilligers. Twee vaste, parttime managers gaan de vrijwilligers coördineren.  Om de winkel te kunnen openen hebben de vijf bestuursleden, al indrukwekkend, veel werk verricht. 

Een belangrijke mijlpaal was het vinden van een geschikte locatie. De Dorpswinkel vestigt zich op het terrein van Vergeer Holland. Komende periode wordt het bestaande kantoorpand verbouwd tot een kleine supermarkt. Dit doet het bestuur zelf met hulp van enthousiaste vrijwilligers. Marinka: “We zijn erg blij met de steun en het werk van onze dorpsgenoten. De gemeente levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan de veiligheid rondom het terrein door het trottoir te verleggen.” Marjolein vervolgt: “De grootste focus ligt op het binnenhalen van opstartkapitaal voor de winkelinrichting. We zijn gestart met het opzetten en benaderen van fondsen voor particulieren en bedrijven. Ledenwerving voor onze coöperatie speelt ook een grote rol in onze activiteiten. We zijn trots dat inmiddels 120 mensen zich aangesloten hebben. Het doel is te groeien naar ten minste 300 leden. Geïnteresseerden kunnen lid worden voor 75 euro per jaar. Als lid steun je de winkel en heb je recht op meerdere voordelen zoals korting op de boodschappen en zeggenschap in het reilen en zeilen van de winkel.”

Hart van het dorp

Marjolein: “We zien de Dorpswinkel als meer dan alleen een winkel waar je boodschappen kunt doen. We willen dat het een sociale plek in het dorp wordt waar men elkaar kan ontmoeten. Achter in de winkel komt een koffietafel te staan, waar men de krant kan lezen of een praatje kan maken met de gastheer of gastvrouw van dienst.”

Aan de achterzijde van het gebouw is een inpandige ruimte beschikbaar die gehuurd kan worden door flexwerkers, praktijkeigenaren of ingezet kan worden voor zakelijke vergaderingen. De winkel heeft, naast levensmiddelen, een volwaardig POSTNL-servicepunt waar bezoekers gebruik van kunnen maken. De Dorpswinkel is 6 dagen per week tussen 08.00 en 18.30 uur geopend. Het streven is om de deuren van de Dorpswinkel voor de zomer van dit jaar te openen. Geïnteresseerden kunnen alvast een kijkje nemen op de website waar het inrichtingsplan te vinden is.

Steun

Marjolein: “Het dorp verdient al een pluim, maar er is meer steun nodig. Met de Dorpswinkel hopen we ons mooie leefgebied en de kenmerkende streekproducten aan anderen te laten zien.” Om de Dorpswinkel tot een succes te maken is de hulp van vrijwilligers hard nodig. Op 18 februari heeft de eerste klusmiddag plaatsgevonden. Marinka: “We doen graag een beroep op particulieren en bedrijven. Iedereen die wil bijdragen is welkom. Of je nu vast, regelmatig of af en toe wilt helpen. We hebben onder andere vrijwilligers nodig die vakken willen vullen, het POST-NL punt willen vertegenwoordigen of de kassa willen bedienen. Ook zoeken we vrijwilligers die willen klussen, schoonmaken of boodschappen bezorgen bij minder mobiele dorpsgenoten. Houd voor actuele hulpvragen en updates de sociale media kanalen van Dorpswinkel op Dorp in de gaten. Bedrijven die ons willen steunen zijn ook van harte welkom. Dat kan via sponsoring van bijvoorbeeld een bakoven of stelling. Of in de vorm van donaties. We zijn blij met producten, materialen (denk aan hout voor ons kassameubel) of andere meubels. Die krijgen een goed plekje in onze Dorpswinkel.” Vragen en suggesties kunt u e-mailen naar bestuur@dorpswinkel-opdorp.nl.

Tot slot is hulp nodig bij het ordenen van de administratie. Om dit in goede banen te leiden, en de administratie te koppelen aan het kassasysteem is het bestuur op zoek naar een boekhoudpartij. Zij roepen graag de expertise in van een penningmeester of assurantiekantoor die gesponsord advies kan geven. Wilt u de Dorpswinkel steunen? Kijk voor meer informatie op de website https://dorpswinkel-opdorp.nl/ of scan onderstaande QR-code voor meer informatie over het lidmaatschap van de coöperatie.

Donaties en giften kunt u overmaken naar de Dorpswinkelcoöperatie Reeuwijk-Dorp op rekeningnummer: NL59 RABO 0372 380247. Namens de Dorpswinkelcoöperatie en vrijwilligers, veel dank voor uw steun!

QR-code voor als u wilt doneren.

Advertentie

Categorieën