Fred Voortman, initiatiefnemer van de woningbouwpetitie.
Fred Voortman, initiatiefnemer van de woningbouwpetitie. Foto: Ans van Heck

Petitie: klaar met vastgelopen bouwprojecten

Interview

BODEGRAVEN - De inwoners van Bodegraven zijn het zat. Al jarenlang zijn er onooglijke plekken in het dorp waar niets mee gebeurt. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan woningen. Betrokken partijen zoals gemeente, provincie, projectontwikkelaars, maar ook particuliere eigenaren wijzen naar elkaar als het gaat om wiens schuld dat nu is. Een groepje Bodegravers biedt de gemeente en andere partijen daarom op 8 mei een petitie aan met de boodschap een keer vaart te zetten achter stilstaande bouwprojecten.

door Ans van Heck

Er moet iets worden gedaan aan de stagnatie van de woningbouw in Bodegraven-Reeuwijk. Gezien de enorme tekorten aan woningen moet er een versnelling komen. Hoe mooi is het als je dat kunt realiseren door tegelijkertijd de verpaupering in enkele dorpskernen aan te pakken? Een aantal inwoners van Bodegraven heeft zich daarom verenigd in een petitie.

Wat was de aanleiding voor deze petitie? Een op het eerste gezicht niet bijzonder gesprek. Bodegraver Fred Voortman sprak een kennis die hem vertelde hoe moeizaam het is om in Bodegraven een plan uitgevoerd te krijgen. “Hij had een heleboel argumenten die vooral op de gemeente betrekking hadden. Dit was voor mij heel herkenbaar. Als inwoner van Bodegraven zie ik ook al jaren hoe bepaalde dingen hier gewoon niet gebeuren. Dat was voor mij de trigger.”

Dus besloot Fred een brief te schrijven voor in de krant. Hij mobiliseerde zijn netwerk om meer ondertekenaars te verzamelen en de boodschap kracht bij te zetten, maar toen besloot de groeiende groep het niet bij een brief te houden. “Nu bied ik samen met de prominente Bodegravers Jan Oostveen, Ronald Schilt, Han Koevoets en Henri Stolwijk op 8 mei een petitie aan de gemeenteraad aan. Wij willen vanuit de bevolking alle betrokken partijen aanmoedigen elkaar niet langer dwars te zitten en de onderlinge communicatie te verbeteren, zodat er nu eindelijk eens iets gaat gebeuren.”

Publieksactie

De petitie is ondertussen al door meer dan 1800 mensen ondertekend. Dit is ongeveer 10 procent van de Bodegraafse bevolking. Het is duidelijk dat het onderwerp leeft. Mensen begrijpen niet waarom er niets gebeurt, terwijl er zoveel mensen zitten te wachten op een huis. Er zijn altijd 1001 redenen te verzinnen waarom projecten niet doorgaan: de omstandigheden zijn veranderd, hogere bouwkosten, het renteniveau is gewijzigd, er is nieuwe wet- en regelgeving van kracht geworden, enzovoorts. Maar de inwoners van Bodegraven hebben niks aan die excuses.

De petitie is vooral gericht op een aantal grote locaties in Bodegraven waar veel woningen gebouwd kunnen worden. Mede-initiatiefnemer Han Koevoets: “Een van die locaties is al tientallen jaren een onooglijke plek in het dorp. Het zijn bijna ruïnes geworden. Er wordt al jarenlang niets mee gedaan terwijl de procedures zijn doorlopen en mogelijkheden om te bouwen gewoon aanwezig zijn. Bij Van den Oudenrijn langs de Oude Rijn is de bouwvergunning volgens mij verleend. Wat zijn de belemmeringen? Er zijn voor meerdere locaties bestemmingsplannen aangepast, dus de vraag is: waar zit het dan op vast?”

De petitie wordt niet alleen aan de gemeenteraad aangeboden. Ook projectontwikkelaars en eigenaren krijgen de petitie, want de petitiemakers vinden dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Aanjager

Fred verduidelijkt nog eens dat het initiatief geen oplossing aanbiedt, maar vooral de betrokken partijen wil aansporen het onderste uit de kan te halen. “Wij duwen van onderaf. Het zijn de gemeente, projectontwikkelaars en eigenaren die beter hun best moeten doen. Wij vragen de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid te nemen en serieus te bekijken welke mogelijkheden zij nog meer in hun gereedschapskist hebben om de onnodige vertraging van bouwprojecten een halt toe te roepen. Als dat gebeurt, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Advertentie

Categorieën