Nog geen besluit over voortgang 3e hockeyveld

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk - De raadscommissie Ruimte boog zich vorige week over het voorstel van het college om de planontwikkeling voor de aanleg van een derde hockeyveld voor HCRB in het Reeuwijkse Hout voorlopig uit te stellen. Dit uitstel, mede ingegeven door de slechte financiële positie van de gemeente, zou betekenen dat de hockeyclub haar activiteiten niet op één locatie kan concentreren en dat het huidige Bodegraafse veld niet beschikbaar komt voor capaciteitsvergroting van de accommodaties voor de voetbalverenigingen ESTO en Rohda'76. Het voorstel leverde een stevige discussie op en werd uiteindelijk door wethouder Dirk-Jan Knol teruggenomen om antwoord te kunnen geven op de vele vragen die gesteld werden.

De wens van de hockeyclub om alle activiteiten op één plaats te concentreren en de nijpende positie van de voetbalverenigingen werd door de commissieleden zeker onderkend. In de loop van de discussie werd de vraag of het derde hockeyveld echt nodig was echter steeds crucialer, dit mede in het licht van het teruglopende ledenaantal van de vereniging. De informatie daarover ontbrak en als eerste sprekers vroegen Frank Rijkaard (VVD) en Elly de Vries (D66) de wethouder om daarover in gesprek te gaan met zowel de HCRB al de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Lisbeth Hertogh (PvdA) wilde graag een compleet plan zien, omdat er in haar ogen nogal wat alternatieven te bedenken zijn voor de achterlaat locatie in Bodegraven. Later in de discussie uitte Hennie Castelein (Burgerbelangen) zich in soortgelijke bewoordingen. Ook het CDA riep bij monde van Jan van Rooijen op een integraal plan op te stellen om middelen te kunnen inzetten op de plaatsen waar dat het meest effectief is. Dat betoog kreeg de steun van Fred Westerink (ChristenUnie) die echter wel opriep niet te lang stil te blijven zitten. Ook Henk van de Smit (SGP) steunde dat betoog. Hij wees erop dat bij een eventuele bestemmingsplanwijziging er ook een financiële dekking geleverd moet worden en dat die dekking er momenteel niet is.

Instandhouding

In zijn reactie benadrukte wethouder Dirk-Jan Knol dat er niet getornd zou worden aan het bestaande beleid voor de instandhouding van de huidige accommodaties en dat het onderhoud en renovatie gedaan moeten worden via het reguliere, meerjarige investeringsplan. Hij merkte op dat er eigenlijk voldoende velden beschikbaar zijn, maar dat die niet allemaal op een gelukkige plek liggen. Een stukje van de problematiek zou op korte termijn opgelost kunnen worden door gebruik te maken van het aanbod van de vv Bodegraven aan de andere verenigingen om voor een aantal uren gebruik te maken van hun accommodatie. Hij verklaarde zich bereid de noodzaak voor een derde hockeyveld nog eens te peilen en te kijken naar een herindeling van de beschikbare velden in overleg met de drie voetbalverenigingen in Bodegraven. Hij ontraadde de commissie om allerlei inrichtingsvarianten te vragen, omdat de problematiek om oplossingen op korte termijn vraagt. Hij beloofde één en ander nader uit te zoeken en begin volgend jaar daarop terug te komen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën