Onderzoek naar omvorming en uitbreiding bedrijventerrein Zoutman gaat verder

Politiek

REEUWIJK - De commissie Ruimte behandelde vorige week het voorstel van het college om de toekomstplannen voor het Reeuwijkse bedrijventerrein Zoutman te splitsen. Voor de verdiepingsfase van uitbreidingsproject Zoutman-West is een krediet begroot van 100.000 euro en voor woonproject Zoutman-Oost 55.000 euro.

door Bert Verver

Er is de afgelopen jaren verkennend onderzoek gedaan naar de toekomst van bedrijventerrein Zoutman. Het gaat daarbij enerzijds om geleidelijke transformatie van het oudste deel van het gebied tot woongebied (Zoutman-Oost) en anderzijds om de uitbreiding van het bedrijventerrein richting de Reeuwijkse Randweg (Zoutman-West). De verkennende fase is inmiddels afgerond en de verdiepingsfase staat voor de deur.

Weinig problemen

Met de projectmatige loskoppeling van de twee deelgebieden hadden de commissieleden weinig moeite, maar in navolging van de eerste spreker, Jan van Rooijen van het CDA, benadrukten verschillende commissieleden de noodzaak om de samenhang tussen de gebieden goed in de gaten te houden. Voor wethouder Dirk-Jan Knol was dat duidelijk, want hij wees erop dat verschillende bedrijven uit het oostelijke gebied met belangstelling uitkeken naar de uitbreidings- of hervestigingsmogelijkheden in het westen. Hennie Castelein (BBR) keek positief tegen de verdiepingsslag aan, maar zij vroeg wel om enige temporisatie in de onderzoeken, omdat het gaat om een ontwikkeling op de langere termijn.

Ook de in de VVD gelederen teruggekeerde Kees-Willem van Os gaf zijn fiat aan het plan, maar wilde wel waakzaam zijn over de kredieten aangezien die nogal eens uit de hand dreigen te lopen. De fracties van de ChristenUnie, D66 en Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk gaven zonder verdere opmerkingen hun akkoord. Merel van Dijk (GroenLinks) vroeg zich af of het niet handig was het krediet voor Zoutman-West uit te stellen, omdat het geld momenteel niet op de plank ligt. Lisbeth Hertogh (PvdA) zag daar ook wel wat in.
Verder vond ze dat de ontkoppeling niet voor 100 procent doorgevoerd moest worden. De transitie van Zoutman-Oost, waarvoor verhuizingen nodig zijn naar West, betekende voor haar namelijk vooral een impuls voor de dringend noodzakelijke woningbouw. Bovendien vroeg zij aandacht voor de positie van de volkstuinenvereniging, die zich bij herhaling had uitgesproken tegen een verhuizing.

Volkstuinen

In het tot dusver met de gemeente gevoerde overleg hebben de volkstuinders zekerheid gekregen over hun positie tot 2025. Naar aanleiding van de oproep van de PvdA beloofde wethouder Dirk-Jan Knol met de vereniging in gesprek te blijven over hun locatie, zodat ze zo spoedig mogelijk zekerheid hebben over hun toekomst op de langere termijn. 

De opmerkingen over de kredieten pareerde hij door te stellen dat de kosten voor de baten uitgaan; hij verwachtte dat de gelden die nu beschikbaar worden gesteld later worden terugverdiend uit de nog op te stellen grondexploitatie. Helemaal overtuigen kon hij Merel van Dijk nog niet, maar na een toezegging over een nadere toelichting wilde ook zij zich, in navolging van haar collega’s, wel beraden of het raadsvoorstel als hamerstuk zou kunnen worden behandeld. Een snelle besluitvorming zou het college goed uitkomen, want volgens de wethouder zijn er al verwachtingen gewekt bij de ondernemers die willen verplaatsen of uitbreiden. Ook de provincie heeft haar goedkeuring gegeven aan een uitbreiding van het bedrijventerrein, waardoor de voorbereiding van de bestemmingsplannen snel ter hand kan worden genomen.

Advertentie

Categorieën