Nieuwe woningen: voor wie en wat is betaalbaar?

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK

De gemeente overweegt een zogenaamde ‘doelgroepenverordening’ vast te stellen. Met deze verordening wil de gemeente sturen in de verschillende typen woningen die in de toekomst zullen worden gebouwd. Daarbij kan de gemeente met de verordening eisen stellen aan de termijn dat die woningen voor een doelgroep beschikbaar moeten blijven.

door Bert Verver

Voor de categorie ‘betaalbare koopwoningen’ kan wettelijk geen hogere prijs worden vastgesteld dan 200.000 euro. Deze grens wordt door het college niet als reëel beschouwd. Deze prijs voor deze categorie wordt volgens het voorstel dan ook niet vastgesteld. Wel wordt voor de toekomst geanticipeerd op de nieuwe Omgevingswet waarbij de grens op maximaal € 325.000,- zal komen te liggen. De commissie Ruimte boog zich vorige week over het voorstel dat uiteindelijk nog op enkele punten aangepast zal moeten worden.

Betaalbare woningen

De commissie Ruimte boog zich over de doelgroepenverordening die het college voorstelde. Bij de behandeling ging het vooral om de vaststelling van de maximale prijs voor ‘betaalbare koopwoningen’. Die ligt wettelijk momenteel op 200.000 euro, maar dat is in de huidige huizenmarkt niet reëel. Bovendien wordt vanaf 2022 (als de Omgevingswet intreedt) de grens verhoogt naar 325.000 euro. Hennie Castelijn (BBR) vond dat het voorgestelde maximumbedrag van 350.000 euro al niet meer onder ‘betaalbaar’ valt. Kees-Willem van Os (VVD) benadrukte daarbij dat ontwikkelaars het maximum altijd als richtprijs gebruiken, dus dat je voorzichtig moet zijn met het maximumbedrag.

Wethouder Dirk-Jan Knol beloofde zich nog eens te buigen over het prijsniveau voor ‘betaalbare koopwoningen’. Hij nam daarbij het idee over om dat te relateren aan een percentage van het door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vastgestelde maximum.

Wanneer mag je afwijken?

Daarnaast ging het over de toepassing van de hardheidsclausule, op basis waarvan het college kan afwijken van de in de verordening opgenomen regels. Jan van Rooijen (CDA), nieuwkomer Milou Visch (GroenLinks) en Henk van der Smit (SGP) wilden weten wanneer en hoe er van de regels kan worden afgeweken. Van der Smit stelde voor in het kader van transparantie een ‘regel van afwijking’ op te nemen, zodat bij afwijking van de regels duidelijk is waarom dat gebeurt. Elly de Vries (D66) vond dat afwijking via de raad zou moeten gaan.

Wethouder Dirk-Jan Knol reageerde dat de verordening een uitvloeisel was van hetgeen in de Woonvisie van de raad was vastgesteld. Hij beloofde wel verdere uitleg te geven over de hardheidclausule, maar over de ‘regel van afwijking’ was hij niet enthousiast. 

Ten slotte wees de wethouder erop wees erop dat er binnen enkele weken nog een thema-avond over ‘wonen’ wordt georganiseerd en dat veel van de gestelde vragen daar ook nog eens aan de orde zullen komen. Daarna worden de puntjes op de i gezet.

Advertentie

Categorieën