De bouw van 35 appartementen op de de hoek Kerkstraat-Pastorieplein hangt in de lucht. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De bouw van 35 appartementen op de de hoek Kerkstraat-Pastorieplein hangt in de lucht. Beeld: gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Bouw Pastoriestaete krijgt instemming raad

Politiek Politiek


BODEGRAVEN - Rhynleve Vastgoed B.V. en A. Burggraaff Holding B.V. hebben vergevorderde plannen voor nieuwbouw op de kop van de Kerkstraat in Bodegraven. Op de plek van het vroegere bedrijfspand van Burggraaf worden op een halfverdiepte parkeergarage dertig koopappartementen gebouwd en vijf appartementen in de sociale huursector. Het college staat positief tegenover de bouwplannen en ook in de commissie Ruimte kon het plan op steun rekenen.

door Bert Verver

In 2020 zijn inwoners uit de directe omgeving en maatschappelijke organisaties betrokken bij het bouwplan in een eerste consultatieronde. Binnenkort worden zij opnieuw uitgenodigd voor een informatieavond. Tijdens de laatste inspraakraad gaf initiatiefgroep Hart in Bodegraven aan aangenaam verrast te zijn door het plan. Hij riep daarbij zowel gemeente als ontwikkelaars op om zorg te dragen voor een mooie, groene en sfeervolle leefomgeving. De initiatiefgroep lanceerde al eerder ideeën voor de herinrichting van de openbare ruimte rond de Dorpskerk en wil graag bij de planvorming betrokken worden.

Uitbreiding parkeergarage

Tijdens de commissiebehandeling van de bouwplannen vroegen een aantal fracties of het mogelijk is om de parkeergarage die onder het complex wordt gebouwd groter te maken. Volgens Kees Willem van Os (VVD) zou een onderzoek naar die uitbreidingsmogelijkheden goed passen in het onderzoek naar de parkeerproblematiek in het centrum en zou de gemeente mee kunnen liften bij de bouwwerkzaamheden. Later in de discussie stak Henk van der Smit (SGP) echter een waarschuwende vinger op over dat voorstel, omdat hij vreesde voor schade aan onder andere de Dorpskerk door te omvangrijke graafwerkzaamheden. Wethouder Dirk-Jan Knol vertelde dat de uitbreiding wel was bekeken, maar hij zag financieel grote obstakels en ook de risico’s voor de omgeving baarden hem zorgen.

Lisbeth Hertogh (PvdA) noemde het plan een hele verbetering van de hoek Kerkstraat-Pastorieplein, maar ze sprak haar twijfels uit over het feit dat er maar vijf sociale huurwoningen in het complex komen. “Op deze manier halen we onze uitgangspunten voor de sociale woningbouw niet,” aldus Lisbeth. Zij kreeg daarvoor bijval van onder andere Leon Prijs (D66), Ton Kalkman (CU) en Merel van Dijk (GL), al was laatstgenoemde blij dat het om seniorenwoningen ging. Kalkman en Van Dijk maakten zich wel wat zorgen over de toepassing van klimaatadaptieve maatregelen, onder andere omdat het nog onzeker was of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. 

Wethouder Knol benadrukte echter dat de bouw gewoon moet voldoen aan de normen voor klimaatadaptatie. Ook voor de andere kritiek en zorgpunten toonde hij begrip. Hij maakte zich nog geen zorgen over het percentage sociale woningbouw, omdat dat volgens hem gemeentebreed moet worden bekeken en niet per project. Hij deelde de vreugde van Merel van Dijk dat het om seniorenappartementen ging, al moest hij naar aanleiding van vragen uit de commissie toegeven dat hij daarover nog met de ontwikkelaars in gesprek was en dat het geen harde eis kan zijn. 

St. Gallushof

Tijdens de inspraak was aandacht gevraagd voor het herstel van het St. Gallushof, de oude begraafplaats bij de al lang verdwenen St. Galluskerk. Henk van de Smit (SGP) en Jan van Rooijen (CDA) wilden aan die oproep gehoor geven, waarbij Van der Smit de suggestie deed een bijdrage te leveren uit het Fonds Bovenwijkse Voorzieningen, een suggestie die wethouder Dirk-Jan Knol graag wilde onderzoeken.

Waarschijnlijk moet voor de herstelwerkzaamheden een oude kastanjeboom verdwijnen. Meerdere fracties riepen op nog eens te kijken of dat wel echt nodig was, maar de wethouder vertelde dat de kans dat de boom kan blijven, klein is, mede omdat hij ziek is. Wel beloofde de bestuurder dat er een flinke boom voor wordt teruggezet.

Goedkeuring

Wethouder Knol verwacht veel belangstelling voor de woningen, die, een enkele uitschieter naar boven daargelaten, waarschijnlijk tussen de 4,5 en 6 ton gaan kosten. Hoewel er nog wat vragen overbleven, zal het plan op dertig november ter goedkeuring op de raadsagenda staan. Gezien de positieve behandeling in de commissie ziet het er naar uit dat die goedkeuring zal worden verleend.

Impressie vanuit de Kerkstraat. Beeld: Hart in Bodegraven

Advertentie

Categorieën