De spoorbrug over de Dubbele Wiericke.
De spoorbrug over de Dubbele Wiericke. Foto: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Wandelpad Dubbele Wiericke in ere hersteld

Politiek

NIEUWERBRUG - Het lijkt er op dat het wandelpad langs de Dubbele Wiericke in Nieuwerbrug toch weer gangbaar wordt. De raad is bereid 200.000 euro te investeren in een doorgang via een duiker onder de spoordijk. De totale kosten hiervan komen uit op een miljoen euro, Prorail en de provincie Zuid-Holland dragen het leeuwendeel bij: elk 40 procent oftewel 400.000 euro. Als de stabiliteit van het spoorlichaam voldoende is wordt de verbinding medio augustus hersteld.

door Henri Stolwijk

Het pad is onbruikbaar sinds twee jaar geleden de onbewaakte spoorwegovergang in het pad om veiligheidsredenen is afgesloten. Het onderwerp speelt al sinds 2017 en heeft veel onrust veroorzaakt; meer dan 450 mensen ondertekenden een petitie om een alternatieve verbinding te creëren, de gemeenteraad besteedde er in diverse vergaderingen aandacht aan. Uiteindelijk ontstond zo het idee om een verbinding aan te leggen via de duiker onder de spoordijk. Aanvankelijk werden die kosten geraamd op 1,3 miljoen euro, waarvan 1/3 voor alle betrokken partijen. Wethouder Robin Kersbergen ging opnieuw de onderhandelingen aan, waarna uit de bus kwam dat de kosten nu worden geraamd op 1 miljoen, waarvan 20 procent voor Bodegraven-Reeuwijk.

Mopperden

De meeste raadsfracties zetten in de commissie Ruimte daarvoor het licht op groen, maar mopperden nog wel wat na over de hoogte van het bedrag. “Veel geld,” oordeelde bijvoorbeeld PvdA-raadslid Lisbeth Hertog, “waarvoor we terugkrijgen wat ons rechtmatig bezit was.” CDA-er Jan van Rooijen complimenteerde Kersbergen met het bereikte resultaat en sprak van “blije Nieuwerbruggers”. De complimenten werden ook door de andere partijen nadrukkelijk toegekend. Commissielid Gerrit van Eijk (VVD) waarschuwde uit ervaring dat de uiteindelijke investering “duurder zal uitvallen vanwege bijkomende kosten”. Alleen Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk sprak zich bij monde van raadslid Hennie Castelein uit tegen het verlenen van het krediet. Zij vond de oplossing te duur. Het besluit wordt binnenkort officiëel bekrachtigd in de gemeenteraad.

De plek waar de duiker moet komen.

Advertentie

Categorieën