Afbeelding

Monique Jonker-Verbakel nieuwe lijsttrekker Partij van de Arbeid

Algemeen

Monique Jonker (47) is het nieuwe gezicht als lijsttrekker voor de lokale afdeling van de Partij van de Arbeid. Nummer 2 op de kandidatenlijst is Martijn van Wensveen (27). Met de keuze voor Monique en Martijn heeft de PvdA gekozen voor een jongere generatie aan de top van de kandidatenlijst. Volgens het tweetal gaat het echter niet alleen om de verjonging op zich, maar zij zien ook hun maatschappelijke verwevenheid met jeugd- en jongerenorganisaties als een groot voordeel.

Hoewel Monique Jonker geboren is in Boskoop, voelt zij zich na een kleine dertig jaar volledig thuis in de Bodegraafse gemeenschap waarin zij al jaren actief is als vrijwilliger bij o.a. de Vakantiespelen en De Zon. Voor Monique, die in het dagelijks leven werkzaam is op een regionaal kinderdagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking, is dat vrijwilligerswerk heel logisch. "Buiten mijn werk om heb ik het altijd belangrijk gevonden een steentje bij te dragen aan lokale activiteiten. Zo ben ik ook voorzitter van De Zon geworden en daardoor kwam ik steeds meer in contact met politiek-bestuurlijk Bodegraven-Reeuwijk en werd ik lid van de WMO-raad." Door gezondheidsperikelen moest zij een stapje terug doen, maar haar betrokkenheid bij met name het jeugdwerk bleef zo sterk, dat ze uiteindelijk besloten heeft zich voor de PvdA te gaan mengen in het politieke krachtenveld.

Dat doet zij samen met Martijn van Wensveen. Hij is van beroep programmeur en als vrijwilliger actief bij de scouting. Hij vervult tot kort na de gemeenteraadsverkiezingen nog het voorzitterschap van de Bodegraafse afdeling van de KPJ. Hij is al lang politiek geïnteresseerd en vindt daarom de stap naar de actieve politiek heel logisch. Zowel Monique als Martijn zijn sinds het afgelopen najaar zich al aan het voorbereiden voor het raadswerk via hun benoemingen in respectievelijk de commissies Bestuur en Financiën en Samenleving.

Successen

Als de twee kandidaten terugkijken op de laatste vier jaren, dan moeten ze concluderen dat die voor hun partij toch enigszins frustrerend zijn geweest. "Het is een zware taak voor een éénmansfractie," zo stellen zij vast. Daarbij spreken ze nadrukkelijk hun waardering uit voor het werk dat Lisbeth Hertogh (nu derde op de lijst) de laatste jaren in de raad heeft gedaan en zij verwachten dat ze Lisbeth nog regelmatig zullen raadplegen bij belangrijke dossiers, zeker ook als het Reeuwijkse belangen betreft. "Je wilt in raad en commissies een gedegen inbreng leveren en dat betekent dat je je overal in moet verdiepen, terwijl je weet dat je tegen een sterke coalitie moet opboksen. Je moet dus incalculeren dat je regelmatig je verlies moet nemen, maar er zijn zeker ook successen geboekt, ook door de samenwerking met andere (oppositie)partijen. Voorbeelden daarvan zijn de Fairtrade status van de gemeente en het behoud van het zwembad De Fuut. Voor de toekomst vinden wij ons motto 'Zeker zijn van Elkaar' erg belangrijk. Burgerparticipatie is voor ons een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. De signalen die wij vanuit de inwoners en de maatschappelijke organisaties krijgen, zullen daarom mede bepalend zijn voor ons functioneren in de raad."

Drie kernpunten

Hoewel het verkiezingsprogramma uitgebreid ingaat op een groot aantal punten zijn Monique en Martijn eensgezind als wordt gevraagd naar de drie punten die zij bovenaan hun lijstje hebben staan. "Sport is voor ons erg belangrijk, niet alleen omdat het gezond is voor het lichaam, maar ook omdat het de sociale cohesie erg kan versterken. Het 'erbij horen' is voor het welbevinden van ieder mens heel belangrijk. Het is goed dat de scholen daarbij betrokken worden, maar wij zien in de toekomst een nog grotere rol weggelegd voor de vele sportverenigingen die we in de gemeente rijk zijn. Die zijn ook verspreid over de verschillende kernen, waardoor ook het dorpsgevoel wordt versterkt en er een bijdrage wordt geleverd aan de eigen identiteit van de dorpen."

Als tweede punt noemt het tweetal het vrijlaten van de winkelsluitingstijden. "Wij willen ons sterk maken om die vrij te geven. Wij vinden het betuttelend dat de gemeente dat bepaalt en dat winkels daardoor op cruciale momenten niet open kunnen zijn. Als de openingstijden worden vrijgegeven, kunnen de ondernemers zelf beslissen op welke momenten zij hun zaak voor het publiek willen openstellen."

De huisvestingsproblematiek, al jaren een essentieel punt voor de PvdA, wordt als derde punt genoemd. "Er wordt al lang en veel over gepraat, maar wij vinden dat er meer actie ondernomen moet worden. Wij moeten voorkomen dat de jeugd wegtrekt en dat we te sterk vergrijzen. Er moet een afgewogen programma komen voor de bouw van zowel sociale huurwoningen als betaalbare koopwoningen, waarbij de bouw van kleine woningen voor jongeren extra aandacht moet krijgen. Het behoud van de jeugd is voor de dorpsgemeenschappen belangrijk, omdat zij de toekomst zijn voor de verenigingen en voor het voortbestaan van evenementen zoals de Vakantiespelen."

Verwachtingen

Monique en Martijn zijn ervan overtuigd dat zij de kiezers duidelijk kunnen maken dat zij niet vanuit landelijke items werken, maar vol voor de lokale gemeenschap gaan. "Wij koesteren onze inwoners en wij hopen dat in de campagnetijd te kunnen overbrengen. Wij willen graag samenwerken met alle partijen en hopen zoveel steun te krijgen dat wij serieus kunnen deelnemen aan de vorming van een coalitie. Als wij gevraagd worden een wethouder te leveren, dan zouden wij in Jan Bouwens een prima ervaren en sociaal bewogen kandidaat hebben."

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën