Afbeelding

Best knap

Algemeen Anders bekeken

Belangrijk nieuws: de horeca in het Evertshuis krijgt naast een andere exploitant een nieuw koffiezetapparaat, zodat meer dan twee kopjes tegelijk kunnen worden bereid. Dat scheelt dus wachten. Maar verder? De toekomst van het cultuurhuis blijft ongewis, de politiek broedt het ei maar niet uit.

10 jaar lang al zijn de financiële tekorten onderwerp van gesprek. Dit college beloofde voor 2022 een toekomstplan, met als onderdeel verhuizing van het Klantcontactcentrum (KCC) en Sociaal Team (ST) (terug) van het Evertshuis naar het gemeentehuis. Glashelder uitgangspunt, toch? Najaar 2023(!) kwam het plan op tafel: afstoten van een deel van het Evertshuis, stukje nieuwbouw en horeca, theater en bibliotheek qua programmering en inrichting met elkaar verbinden. Begin 2024 trok de gemeenteraad, na veel gedoe, 600.000 euro uit voor een interne verbouwing. Daarna kunnen KCC en ST terug naar het gemeentehuis. 

Om bezig te blijven bedacht de gemeenteraad een nieuw plan: onderzoeken om ‘een integraal dienstenpakket’ onder te brengen bij de Huizen van Alles. Integraal omvat diensten van de gemeente, spreekuur van de politie, Sociaal Team, SAM en Ferm Werk. Weg uit het Evertshuis, op naar de Huizen van Alles. Hoezo dan? Ach, het is nog maar een plan. Net als het plan voor de toekomst van het Evertshuis nog niet af. Vraag: kan voor het af te stoten gedeelte wel een koper en een nieuwe bestemming worden gevonden? 

Helaas, het plan om het doorgeschoven plan van 2022 en najaar 2023 in mei 2024 te presenteren is opnieuw uitgesteld. De ambtenaren komen er niet uit. Zelfs over de boekwaarde van het pand lopen de interne schattingen uiteen, van 1 tot 2 miljoen euro. Onbegrijpelijk: de gemeentelijke boekhouders weten het niet, de administratie is onduidelijk. Evenmin is een vraagprijs bepaald noch een mogelijke bestemming. Externe adviseurs (kosten?) sleutelen mee aan het plan, hopelijk dit najaar klaar. 

Wat dan weer verwonderlijk is: de creatieve en zakelijke leiding van het Evertshuis werken onverstoord door, bieden ook volgend seizoen weer een afwisselend programma. Best knap.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën