Afbeelding
Foto: Stefanie Peters

Basisschool De Bron doet mee aan heuse Kinderklimaattop

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente houdt vandaag een Kinderklimaattop. Deze speciale top, bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool, staat volledig in het teken van duurzaamheid. Op de dag van de Kinderklimaattop worden onder leiding van een dagvoorzitter praktische oplossingen voor klimaatverandering besproken en kunnen de kinderen deelnemen aan interactieve workshops over energie en water. Ook hebben ze ideeën ingediend voor een prijsvraag gericht op energiebesparing. De scholen hebben zelf een voorselectie gedaan en tijdens de top wordt uit tien ideeën het winnende idee bekendgemaakt.

Basisschool De Bron is één van de vijf scholen uit onze gemeente die aan de Kinderklimaattop meedoet. We hebben de leerlingen opgezocht om te zien wat hun idee is. Valt hun idee voor een energiezuinige school in de smaak? Mogen zij naar de landelijke Kinderklimaattop? Alle kinderen in de klas zijn enthousiast over het project. Ze hebben veel geleerd en vonden het samenwerken aan dit onderwerp ook erg leuk. Uiteindelijk zijn ze met zes onderwerpen aan de slag gegaan. Twee daarvan, 'binnenmilieu' en 'stekkers & apparaten', zijn uitverkoren en worden op de Kinderklimaattop aan de jury voorgelegd.

De ideeën voor de zes onderwerpen hebben de kinderen niet zelf bedacht. Emma: "Nee, we kregen een box, een leskist (van de Omgevingsdienst Midden-Holland) en daar hebben we alle onderwerpen uit gehaald." Marit vult aan: "In die leskist zaten ook allemaal meters zoals een CO2-meter en daarmee moesten we ook allemaal dingen in de school gaan meten en gaan onderzoeken."

Bijna van hun stokje

Lekker experimenteren deed de klas ook. Bijvoorbeeld alle ramen dicht en dan met zijn allen dansen op 'Just Dance' (dansprogramma via de computer). Milou: "De CO2-meter stond toen op oranje. Groen betekent dat de lucht goed is, oranje-geel dat je snel de ramen open moet doen en rood zegt 'is iedereen nog wakker en heeft iemand nog hoofdpijn?' Bij gym hebben we dat ook gedaan en toen stond hij op rood." Denise: "Je kon goed merken dat de lucht niet goed was."

Vandaag worden de ideeën gepresenteerd. Romée: "Bij elk onderwerp hebben we een briljant idee bedacht: een energiezuinig idee. Ik zat bij het onderwerp 'binnenmilieu' en we hadden allemaal verschillende ideeën: ledlampen in de hele school, zonnepanelen op het dak en als de ramen open staan: de verwarming uit." Emma: "Ik zat bij 'stekkers & apparaten' en we hebben onderzocht hoeveel energie het tosti-ijzer, de koelkast en de vriezer verbruiken. En als briljant idee hadden we een soort van fiets of loopband onder je tafel bedacht om je eigen energie op te wekken voor de school."

Leuk om te leren

Denise: "Ik vond het leuk om in de school te meten en ik vond het gewoon een heel interessant onderwerp." Maar of Denise er thuis ook meer op let? Denise: "Soms…" Lika: "Het was heel leuk om te leren, want het was een soort van een spel (de leskist), en met het spel leer je heel veel. En ik heb geleerd dat je bijvoorbeeld in de avond je deur gewoon dichtdoet als de verwarming aanstaat."

Wat gebeurt er als de klimaattop plaatsvindt? Emma: "De vijf scholen moeten allemaal een poster maken met hun ideeën en de beste wordt dan uitgekozen en mag naar de Nederlandse Klimaattop om mee te dingen naar de Philip de Roo prijs." En als je wint krijg je ook geld van de gemeente om je idee te kunnen uitwerken. Juf Kim: "De ideeën zijn ook al aan de directie van de school voorgelegd en we gaan de komende maanden kijken welke ideeën we kunnen oppakken."

Tekst en beeld: Stefanie Peters


 

Zes thema's
Het Klimaatverbond organiseert de 'EnergyBattle'. De EnergyBattle is dé landelijke energiebespaarwedstrijd voor gemeenten en scholen. Gemeenten en groepen 7/8 van basisscholen worden uitgedaagd om samen het energieverbruik van het gemeentehuis of de school drastisch naar beneden te brengen. De Bron is met zes onderwerpen aan de slag gegaan: (1) verwarming-isolatie, (2) stof-isolatie-geluid, (3) energie (zonne-energie), (4) energieverbruik en schone energie, (5) stekkers & apparaten en (6) binnenmilieu. Twee onderwerpen, namelijk 'binnenmilieu' en 'stekkers & apparaten', zijn uitgekozen voor de presentatie. Volgende week in deze krant de uitslag van de ideeënwedstrijd.
www.klimaatverbondenergybattle.nl

Afbeelding

Advertentie

Categorieën