Logo kobr.nl
Foto: Bert Verver

Briefcitaat van Vincent van Gogh in Reeuwijks straatlantaarnlicht

Reeuwijk - Een lantaarnpaal in de Van Goghstraat verlicht tot 16 december jaar een markant briefcitaat van Vincent van Gogh: 'Als ik geen andere gekken van nabij had gezien, had ik het nooit afgeleerd om er altijd aan te denken.'

Verschillende briefcitaten van Van Gogh worden geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land. Dit is een onderdeel van een campagne van het Van Gogh Museum samen met Selmore, die de beroemde brieven van deze schilder in de schijnwerpers zet. Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: "Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen."

Kennismaking

Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs brieven. Deze zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wilde bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie. Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar-oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Tot en met 17 januari 2019 verschijnt op de museumwebsite elke week een aflevering van de gloednieuwe podcast-serie Van Gogh belicht.

Rode draad

Het geprojecteerde gedicht in Reeuwijk is uitgekozen door singer-songwriter Lucky Fonz III. De passage komt uit een brief uit 1889 waarin Van Gogh schrijft over zijn leven in de inrichting van Saint-Rémy. Lucky Fonz III: "Zijn worsteling met zijn geestesgesteldheid is een rode draad in zijn brieven. Er bestaat zo'n romantisch beeld van Vincent als iemand die te fijngevoelig was voor het leven. Van iemand die zichzelf wel van kant móest maken. Als een moderne rockster. Maar dat vind ik allemaal romantische bullshit. Als je leest hoe menselijk hij zich als een patiënt probeert te verhouden tot zijn ziekte, staat dat mijlenver af van die mythe dat hij te intens was voor deze wereld."

Meer berichten