Logo kobr.nl
PWAschool in de instructieruimte bij Gerrit de Vries
PWAschool in de instructieruimte bij Gerrit de Vries (Foto: Wim de Boevère)

Scholieren op bedrijfsbezoek in Waarder

Waarder - Driebruggen - Leerlingen uit de hoogste groepen van de Prins Willem-Alexanderschool uit Waarder en De Wegwijzer uit Driebruggen zijn vorige week donderdag op bedrijfsbezoek geweest. Voor de Prins Willem-Alexanderschool was dat bij Automobielbedrijf Gerrit de Vries en voor De Wegwijzer gebeurde dat bij de bekende babykaasjesmakerij van Boer Bert. Beide bedrijven zijn gevestigd in Waarder.

Bij Automobielbedrijf Gerrit de Vries kregen de leerlingen een uitvoerige rondleiding en uitleg in de garagewerkplaats, waarbij van alles ter sprake kwam over zowel oudere, maar ook de nieuwste autotechniek. Het bezoek werd voortgezet op de bovenverdieping, die is uitgerust als instructie- en opleidingsruimte en waar verschillende modellen, onder meer met een opengewerkt motorblok, klaarstonden voor demonstratie. De leerlingen hadden verschillende vragen over hobby's met auto’s, zoals over autocrossen.

De leerlingen van De Wegwijzer konden aan de Groendijck bij Boer Bert kennismaken met alle facetten van de kaasbereiding. Letterlijk van de koe tot het eindproduct: de kaas. Na een rondgang langs de koeien, die nu nog in de stallen staan, werd de excursie vervolgd in de hypermoderne kaasmakerij waar de babykaasjes worden gemaakt. Voordat de leerlingen daar naar binnen mochten, moest iedereen wel eerst hygiëne beschermende hoofdbedekking en schoenomhulsels aandoen. In de kaasmakerij werd, terwijl deze vol in bedrijf was, uitleg gegeven over de kaasbereiding, van melk, stremsel, wrongel, het vormen en persen, pekelbad en uiteindelijk de kaas. Ook werd getoond hoe aan bepaalde kaassoorten met behulp van kruiden, maar ook met bier, de speciale en bijzondere smaken en kenmerken worden toegevoegd. Na het pekelbad gaat de kaas in de geconditioneerde opslag om te rusten en te rijpen en krijgt ze haar, soms gekleurde, coating en een label. Gedurende de hele rondleiding werd er veel uitleg gegeven en konden er volop vragen worden gesteld over de in deze regio zo belangrijke bedrijfstak.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Meer berichten