Logo kobr.nl
Foto:

Vleugje Efteling in nieuwe zwembad De Kuil

Bodegraven - Optisport wordt de nieuwe exploitant van sportcentrum De Kuil (nieuwe zwembad en bestaande sporthal). Dit ervaren bedrijf, dat ruim 380 sportaccommodaties waaronder ruim 90 zwembaden in binnen- en buitenland exploiteert, kwam als beste uit de Europese aanbesteding die de gemeente had uitgeschreven. Optisport wil luisteren naar de inwoners wat zij voor wensen en ideeën hebben voor het gebruik van het zwembad en wil samenwerking aangaan met verenigingen en andere zwembaden. "Wij hebben een uitgebreide 'menukaart' met zwemactiviteiten, maar in elke gemeente zijn er andere wensen. Wij willen zorgen voor een lokaal sausje voor de beste invulling," benadrukt Roger van Meer, algemeen directeur van Optisport.

Bij de aanbesteding is in de eerste plaats gelet op de kwaliteit van het aanbod van de drie partijen die hadden ingeschreven, waaronder de lokale Stichting Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk (voorheen SBAB), de huidige exploitant van het zwembad. Op kwaliteit scoorden alle inschrijvers hoog met een goed voorstel. Tevens is gekeken naar het financieel aantrekkelijkste aanbod. Uit dat totaal van kwaliteit en prijs kwam Optisport als beste naar voren. Roger van Meer: "Wij bestaan dit jaar 25 jaar en hebben bewezen dat wij zwembaden goed kunnen exploiteren en vooral dat wij meer mensen naar een zwembad kunnen trekken in een tijd waarin de belangstelling daarvoor terugloopt. We zijn in Bodegraven in de gelukkige omstandigheid dat wij een prachtig nieuw zwembad mogen exploiteren, met veel mogelijkheden voor allerlei doelgroepen." Wethouder Dirk-Jan Knol wijst daarbij op de beweegbare bodem zodat het zwembad toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen met een beperking. Ook wordt het nieuwe zwembad overal rolstoeltoegankelijk.

Toegankelijk prijsniveau

De algemeen directeur van Optisport wil ook het prijsniveau toegankelijk houden, zo gaf hij bij de ondertekening van het contract aan. "Ons voordeel is dat wij veel accommodaties beheren en dat daarbij het grotere volume helpt. Dat geldt voor zaken als inkoop van koffie tot en met stroom. Daarnaast hebben wij tal van programma's die zich in den lande succesvol hebben getoond. Kijk naar de zwemlessen voor kinderen, waarbij wij ons hebben verplaatst in de beleveniswereld van de kinderen en zelfs met de Efteling zijn gaan praten hoe je die kinderwereld raakt. Met spanning en avontuur, zonder dat het eng wordt. Daaromheen hebben wij een heel zwemlesprogramma gebouwd, met betrokkenheid van de (groot)ouders. Geen ouders die met tegenzin aan de kant staan, maar die actief bij het programma worden betrokken en daarnaast in het horecagedeelte met echte koffie, goede stoelen en een gezellige aankleding zich kunnen verpozen in plaats van met automatenkoffie en klapstoeltjes."

Ook de diverse doelgroepenactiviteiten voor ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen moeten bijdragen aan de ambitie om 170.000 bezoekers per jaar te halen. Volgens wethouder Knol moet dat lukken, gelet op het fraaie zwembad dat er komt. Optisport heeft ervaring met verschillende doelgroepen, zoals zwemmen voor moslima's. Of allerlei fitzwemprogramma's van rustig tot bootcampniveau. Het nieuwe zwembad is technisch zo ontwerpen, dat makkelijk afgescheiden gedeelten kunnen worden gecreëerd. "Maar dan moet dat soort activiteiten wel uit de wensen van de inwoners naar voren komen. We gaan vooralsnog de bestaande roosters niet overhoop gooien. Ons belangrijkste doel is om mensen te laten bewegen," aldus Van Meer. Iets wat overigens aansluit op de sportvisie die de gemeente ontwikkelt.

Oud zeer

Wethouder Knol beseft dat er met de keuze voor Optisport negatieve sentimenten kunnen ontstaan, omdat de exploitant in het verleden onder andere zwembad de Fuut heeft beheerd en dat daarover toen onvrede is ontstaan. Bijvoorbeeld over de staat van onderhoud en de temperatuur van het zwemwater. "Maar dat is ook het gevolg van het feit dat de gemeente te weinig regie heeft gevoerd en na tien jaar contractperiode kwam kijken hoe het was gelopen. We willen binnen de nieuwe afspraken veel meer actieve partners zijn en over en weer werken aan een succesvolle exploitatie."

De wethouder heeft lovende woorden voor de Stichting Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk, de huidige beheerder van zwembad De Kuil. "Zij verrichten een fantastische job en ook hun inschrijving bij de aanbesteding was prima. Maar er kan er maar eentje de winnaar zijn." De lokale stichting behoudt de exploitatie van andere sportaccommodaties en Huizen van Alles in onze gemeente. Voorts krijgt de stichting net als de derde inschrijver een vergoeding van 7500 euro voor het werk rond de inschrijving. Op te tekenen viel dat directeur Piet Kruit uiteraard niet blij was dat zijn stichting het niet is geworden, met name omdat zij een voorsprong dachten te hebben vanwege de lokale maatschappelijke betrokkenheid.

Personeel kan over

Een zorg minder voor de stichting is dat het zwembadpersoneel aan de slag kan bij Optisport. Wethouder Knol: "Voor ons als gemeente gold dat er een goede oplossing voor het personeel zou komen bij een nieuwe exploitant. De inschrijving van Optisport ligt onder de reservering in de begroting. Daardoor houden wij wat geld over om frictievraagstukken aan te pakken, zoals een goede overgang van het personeel."

Het slotwoord is aan Roger van Meer: "We hebben in het land ruim 2500 medewerkers, onder wie 663 enthousiaste zweminstructeurs. Zij zijn in elk zwembad continu op zoek welke programma's aanslaan bij de bezoekers. We brengen als Optisport een 'hapklaar' menu mee vanuit onze landelijk organisatie, maar er komt een lokale touch bij, passend voor Bodegraven-Reeuwijk. Ook voor de horeca zie ik extra mogelijkheden. Het verbaast mij dat de horeca in zwembaden een groot deel van de dag dicht is. Mogelijk kunnen wij met extra activiteiten zoals een pubquiz de horecaopening uitbreiden. Maar vooral door aansprekende zwemactiviteiten, inclusief een kopje koffie of broodje voor een extra gezellige zwemactiviteit. Overigens zoveel mogelijk gezond eten, maar chloorwater en frituur hebben op één of andere manier een sterke onderlinge connectie…"

Tekst en beeld: Paul Engels

Meer berichten