Logo kobr.nl
Foto:

'Vakantievierende' pinguïn weer veilig thuis

BODEGRAVEN - Yvonne Looije zat op het terras bij DOCK 33 en opeens zwom er een pinguïn voorbij. "Het was een rare gewaarwording, dat kun je wel zeggen. Hij zwom rustig richting Nieuwerbrug en trok zich niets aan van alle aandacht en toeschouwers." Niet veel later was de pinguïn met zijn avontuur op het landelijke nieuws.

Yvonne: "We hebben de boot gepakt en zijn hem rustig gevolgd. Nadat we contact hadden gezocht met Avifauna, werden we doorverbonden met de verzorger, die inmiddels klaarstond bij Fort Wierickeschans, om een tweede vangpoging te ondernemen."

Met twee boten met ieder een vangnet en vis aan boord probeerden ze de pinguïn in te sluiten, maar het beestje was razendsnel en wist meerdere malen te ontsnappen. Pinguïns kunnen ongelofelijk hard zwemmen (tot wel 50 km per uur) en goed lopen. Toen de pinguïn onder een bruggetje door ging naar smaller water, konden ze de doorgang met een boot blokkeren en was de verzorger van Avifauna in staat het beestje met een net uit het water te vissen.

Het bleek een jong te zijn van vijf maanden oud. Het dier is ongeveer 36 uur onderweg geweest. Hij was vrijdag al gesignaleerd bij Nieuwveen en daarna bij Zwammerdam.

“Het was een erg leuk avontuur en het is fijn dat hij weer naar huis kon,” zei Daan Looije (9 jaar) uit Bodegraven. Avifauna wil iedereen bedanken voor hun oplettendheid. "Momenteel wordt hij onderzocht, maar hij lijkt het avontuur goed doorstaan te hebben."

Beeld: Yvonne Looije

Meer berichten