Logo kobr.nl

Maatschappelijke betrokkenheid uitgangspunt voor deelverhuur Nooitgedacht

  Human Interest

WAARDER – Aan het Westeinde in Waarder, richting Driebruggen, ligt de prachtig verbouwde boerderij Nooitgedacht van Jorien en Kees Verburg. De winst van de deelverhuur van de boerderij gaat naar het goede doel. Daar wilden wij meer van weten.

Jorien en Kees kochten de boerderij met verschillende bijgebouwen in 2006, omdat het een prima locatie was voor het aannemingsbedrijf van Kees. Er bleek zelfs ruimte over te zijn, waardoor Joriens heimelijke wens een theetuin te beginnen werkelijkheid werd. De theeschenkerij met een winkeltje voor snuisterijen is op een gegeven moment gestopt. Maar wat te doen met de ruimte? Jorien: “We hadden aan vrienden en kennissen laten weten dat we een doel zochten voor de voormalige deel. Toen kwam iemand met de vraag of ze er een verjaardag konden vieren. Zo is het gaan rollen. We hebben er tafels en stoelen in gezet en het gezellig gemaakt. Dat was eigenlijk zo leuk dat we het sindsdien hebben uitgebreid en steeds professioneler hebben gemaakt.”

Na enige tijd realiseerden zij zich dat hun succes een keerzijde had, want de hoeveelheid werk groeide hen boven het hoofd. De dagelijkse leiding werd daardoor enkele jaren geleden in overgenomen door schoondochter Gerline en is op dit moment in handen van Matthanja Hubregtse. Kees en Jorien draaien ook mee en doen allerlei werkzaamheden op de achtergrond, zoals administratie en onderhoud aan tuin en gebouw.

Geloofsovertuiging
De familie Verburg kon na het eerste jaar al meteen een aanzienlijk bedrag naar het goede doel overmaken. Vanwaar Kees: “Toen we de boerderij kochten, bedachten we meteen dat we er iets meer mee wilden doen. We realiseerden ons op dat moment dat we graag iets van onze overvloed wilden delen met onze naasten, zowel ver weg als dichtbij. Om de financiële resultaten optimaal in te zetten, hebben we gezocht naar een organisatie die breed gedragen wordt. Hierdoor kwamen we uit bij stichting Woord en Daad.”

Woord en daad is een christelijke organisatie die vanuit Bijbels perspectief in 22 landen veelal kwetsbare doelgroepen steunt met programma’s voor agrarische ontwikkeling, beleidsbeïnvloeding, bewustwording, duurzaam water, educatie, noodhulp, weerbaarheid en werk en opleiding. Kees: “Woord en Daad is een stichting die haar geld echt goed probeert te besteden. Niet alleen door geld naar die ontwikkelingslanden te sturen, maar ook door er onderwijs te brengen en mensen zelfstandigheid aan te leren. Woord en Daad hoopt hiermee een ontwikkeling in gang te zetten. Zij werken dan ook nauw samen met hulporganisaties ter plaatse die de lokale situatie het beste kennen, zodat ze echt iets kunnen bereiken en niet alleen vanuit hun eigen westerse visie denken.”

Project RAISE
Jorien vervolgt: “Wij steunen op dit moment het project RAISE van een partnerorganisatie in de Filippijnen, die door Woord en Daad begeleid wordt. RAISE is specifiek gericht op Filipijnse meisjes die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld en op preventie van dat geweld. RAISE staat voor: Restoration, Awareness raising, Integration, Sustainable empowerment and Education. Het unieke aan dit programma is dat het niet alleen is gericht op de meisjes zelf. Het besteedt ook aandacht aan de context van familie en de gemeenschap. De hoofddoelen van dit programma zijn de opvang en begeleiding van zowel de slachtoffers als hun families, en de bescherming en toerusting van kinderen die risico lopen.”

Matthanja vult aan: “Wij krijgen regelmatig een mailtje van het hoofd van het tehuis, die ons informeert hoe het gaat, en vaak zitten er foto’s bij. Zo krijgen we telkens een herinnering waar we het voor doen.”

Ook Nooitgedacht is de laatste maanden noodgedwongen gesloten geweest, maar de boerderij heeft onlangs haar deuren weer geopend. Voor meer informatie over het project RAISE waaraan de familie Verburg hun winst doneert, kijk op www.nooitgedachtwaarder.nl

Tekst en beeld: Ans van Heck

Meer berichten