Afbeelding

‘Eigenaar zijn van hun baan, dát is wat professionals willen’

Zakelijk

REEUWIJK - Het derde lustrum van ViS Detachering uit Reeuwijk wordt vanwege COVID-19 niet groots gevierd. Wel is deze vijftiende verjaardag een mooi moment om de blik vooruit te richten. “Moderne professionals willen meer vrijheid en autonomie, dat is in bouwkunde en civiele techniek niet anders,” ervaart commercieel directeur Pieter-Bas Slee. “Ze willen ‘eigenaar’ zijn van hun baan, een trend die door corona is versterkt.”

ViS Detachering begon in 2005 als intermediair voor professionals in ‘bouw en civiel’, zoals de mensen uit Reeuwijk hun vakgebieden bouwkunde en civiele techniek liefkozend noemen. Belangrijkste handelsmerk: betrokkenheid en persoonlijk contact. Want oprichters Gijs van Ierssel en Pieter-Bas Slee wisten één ding zeker: alleen door je écht te verdiepen in een kandidaat, kom je erachter waar zijn talenten optimaal renderen.

Thuiswerken
Wat wilde een professional in bouwkunde en civiele techniek in 2005 en hoe zit dat nu? Slee ziet een duidelijke trend: moderne professionals verlangen steeds meer vrijheid om zelf te bepalen hoe, wanneer en waar ze werken. “Ze willen bijvoorbeeld de vrijheid om soms thuis te werken, zeker nu ze door de coronacrisis hebben ervaren dat dat prima kan. Het scheelt reistijd en thuis kun je je beter concentreren.”

De verwachting is dat de coronacrisis werkt als een katalysator: we raken gewend aan (de voordelen van) thuiswerken en willen dat ook ná de crisis (af en toe) blijven doen. Pieter-Bas Slee: “Corona heeft onmiskenbaar iets in gang gezet. Ook in onze vakgebieden kan zeker 60 tot 70 procent van het werk op afstand worden gedaan. Nieuwe medewerkers willen bij het solliciteren al weten: hoe zit dat straks met thuiswerken? Ze zijn er inmiddels aan gewend en hebben thuis een mooie werkplek ingericht. Ook werkgevers zijn steeds meer ingesteld op thuiswerkers. Kanttekening is natuurlijk wel dat overleg ter plaatse soms écht nodig is, en dat mensen niet de hele week thuis willen werken. Bovendien leent thuiswerken zich niet voor álle soorten werkzaamheden.”

Projectmatig werken
Vrijheid en autonomie is meer dan alleen de mogelijkheid om af en toe ongestoord een rapport uit te werken in je eigen werkkamer thuis. Werknemers willen ook meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf te beslissen hoe en wanneer ze werken. Mensen die zich autonoom voelen in hun werk zijn gelukkiger, lossen eenvoudiger problemen op en zijn minder geneigd van baan te veranderen.

ViS Detachering ziet de oplossing in ‘projectmatig werken’. “Onze interne medewerkers zijn weliswaar bij ons in vaste (loon)dienst, maar kiezen zelf hun projecten uit,” legt Slee uit. “Ze rouleren tussen opdrachtgevers en projecten en dat geeft onmiskenbaar een gevoel van autonomie. Bovendien draait het bij een project om de resultaten en het nemen van verantwoordelijkheid, niet om ‘afgetekende uurtjes’. We zien onze opdrachtgevers hierin meegaan. Als iemand goed werk levert, krijgt hij het vertrouwen dat hij inderdaad ‘eigenaar’ is van zijn werk. Een opdrachtgever hoeft dan niet meer op alle punten en komma’s te letten. Overigens gaat dit niet op voor iedere werknemer; sommige mensen komen beter tot hun recht in een negen-tot-vijfsetting.”

Een ander belangrijk aspect van autonoom werken is volgens Pieter-Bas Slee de vrijheid om iedere dag zelf een werkplek te kiezen. “Ook het hebben van een ‘werkgever op afstand’ bevordert het gevoel van autonomie. Iemand werkt een dag thuis, of bijvoorbeeld op z’n laptop in een koffietent. Of hij werkt bij ons, want we gaan eigen werkplekken inrichten hier op kantoor in Reeuwijk om de afname in werkplekken bij opdrachtgevers op te vangen. Bovendien stimuleert het onze relatie met onze medewerkers.”

Te vooruitstrevend
Voor ViS is de conclusie helder: ook als straks alles weer kan, zal de vraag naar meer zelfstandig werken bij werknemers blijven leven. “Wij richten ons op de medewerker, daardoor zijn we een werkgever geworden waar mensen zich blijvend aan willen verbinden,” maakt Pieter-Bas Slee de balans op van vijftien jaar detachering. “Zij willen graag autonoom werken en kunnen dat ook goed. Wij hadden dit in 2005 al voor ogen, maar misschien waren we toen nog te vooruitstrevend. Autonoom werken past vooral in de huidige markt. Wie weet hoe de markt er over nog eens vijftien jaar uit ziet. We zien het met vertrouwen tegemoet.”

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën