De liefde spat er nog steeds bij Sief en Gré vanaf.
De liefde spat er nog steeds bij Sief en Gré vanaf. Foto:

Kamerling: ‘Wij voelen ons rijk en gezegend’

Human Interest Human Interest

BODEGRAVEN - In 1955 sloeg de vonk over tussen Sief Kamerling (90) en Gré Kamerling-Terpstra (88). Beiden hebben wortels in Friesland maar in Utrecht liepen ze elkaar tegen het lijf. Hun eerste gezamenlijke uitje was naar een toneelstuk, een fries toneelstuk welteverstaan.

Sief is een zoon van Friese ouders, maar is geboren in Waddinxveen. Hij bracht het belangrijkste deel van zijn jeugd echter door in Utrecht. Zijn vader was onderwijzer en tijdens de ‘grote vakantie’ werd er veel tijd doorgebracht bij de familie in Friesland. Een oom van Sief was slager en voor kleine Sief was er niets mooiers dan te helpen in de slagerij. Sief: “Ik wist al op mijn vijfde dat ik slager wilde worden.”

Toen het gezin later naar Utrecht verhuisde waar zijn vader een nieuwe betrekking had aanvaard, werd Sief door zijn moeder naar de slager gestuurd: “Jij wilt slager worden, ga jij maar kijken of er een goede slager in de buurt is.”

In de oorlogsjaren werkte Sief bij een slager in Utrecht. Hij kreeg hiervoor geen geld als vergoeding maar wel wat af en toe wat vlees mee naar huis, waar het hele gezin baat bij had in die moeilijke jaren.

Gods voorzienigheid

Gré is geboren en getogen in Friesland. Op haar negentiende lonkte het avontuur. Ze verliet huis en haard om in een verzorgingstehuis te werken en wonen in Utrecht. De eerste de beste vrije zondag bezocht Gré, helemaal alleen, een dienst in een kerk in Utrecht. Haar latere schoonmoeder, ook een Friezin, merkte haar op en stuurde haar dochter na deze dienst naar Gré om haar uit te nodigen voor een kop koffie en Gré stemde toe. Gré: “dit moet wel Gods voorzienigheid zijn geweest. Ik was helemaal alleen en al in de eerste week werd ik bij een Fries gezin uitgenodigd. De Heer heeft beslist gedacht: “Ik moet dit meisje in de gaten houden.”

Huwelijksreis naar Bodegraven

Gré en Sief kregen na enkele maanden een relatie en twee jaar later trouwde het stel. Sief had de jaren voor hun huwelijk voor verschillende slagers gewerkt en wilde zelf een slagerij beginnen. Hij had maar een paar eisen: “De slagerij moest zich bevinden in het midden van het centrum van een leefbaar dorp, minimaal vierkante meter zijn met ruimte voor uitbreiding.” Het werd Bodegraven. Een dorp welke voldeed aan de eisen met, destijds, 6.000 inwoners en negen slagers.

Op 28 maart 1957 trouwde het stel en drie dagen later openden zij de slagerij. Sief: “Wij gingen op huwelijksreis naar Bodegraven.” Het echtpaar ging boven de zaak in de Kerkstraat wonen en kreeg vier kinderen, twee zoons en twee dochters.

Loslopende koeien
Gré werkte mee in de slagerij en was overal inzetbaar, “behalve uitbenen, dat is mannenwerk.” Het waren fijne en goede jaren waarin ze veel meegemaakt hebben. Sief: “We werden eens midden in de nacht wakker van glasgerinkel. Er liepen 22 koeien los in de Kerkstraat, ontsnapt bij een boer uit de Buitenkerk. Samen met de politie hebben we ze terug naar de boer gekregen.”

De vier kinderen hielpen allen mee in de slagerij. Sief is heel duidelijk over het aandeel van zijn vrouw en kinderen: “Zonder hen was de slagerij nooit zo’n succesvol bedrijf geworden.”

Jaren later

De slagerij is inmiddels overgenomen door zoon Jetze. Sief fietst nog dagelijks naar de slagerij voor een kop koffie en blijft zo op de hoogte van het wel en wee van de zaak. Gré heeft voldoende hobby’s. Ze schildert veel, maakt wenskaarten en speelt piano en orgel. Sief beheerst het spelen op de panfluit. Gré: ”Muziek heeft altijd een grote rol in ons leven gespeeld. Vroeger maakten we muziek met de hele familie, instrumenten bespelen en samen zingen, dat was altijd een warm samenzijn.”

Het echtpaar heeft, naast de vier kinderen, tien kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Ze hebben samen veel lief maar ook leed gedeeld. Maar zoals Gré het mooi verwoord: “We voelen ons rijk en gezegend; we hebben heel veel steun aan het geloof, waardoor we alles goed hebben doorstaan.”

Burgermeester Erik van Heijningen kwam het echtpaar persoonlijk de felicitaties overbrengen.

Lees hier meer over het 65-jarig bestaan van Keurslager Kamerling.

Advertentie

Categorieën