Bouwpret. Beeld: Scouting Reeuwijk
Bouwpret. Beeld: Scouting Reeuwijk Foto: Scouting Reeuwijk

(Sport)verenigingen op Bruisend Reeuwijk

Algemeen

Bruisend Reeuwijk is een dorpsfeest. Voor het dorp, met het dorp samen. En dat willen de organisatoren van Bruisend Reeuwijk ook uitdragen. Dit jaar zijn een aantal lokale (sport)verenigingen gevraagd om zich te presenteren. Bewegen en sporten is belangrijk voor jong en oud. Lekker bezig zijn met je lijf, maar ook contact hebben met anderen, nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen. Bruisend is dan een uitstekend podium om je als lokale (sport)vereniging te laten zien. Op een laagdrempelige manier kun je je dorpsgenoten laten ervaren wat je doet als scouting, korfbal, voetbal of atletiekvereniging. 

De scouting is een actieve vereniging in Reeuwijk-Dorp en Reeuwijk-Brug. Ze zijn net terug van het jaarlijkse kamp met alle groepen. En gedurende het jaar worden tijdens de wekelijkse bijeenkomsten verschillende activiteiten georganiseerd: activiteiten in de natuur, sport en spel, knutselen, maar ook -als de leden wat ouder zijn- hun eigen groep draaien en voorbereiden. Ze vinden het belangrijk om mee te doen aan Bruisend Reeuwijk. Anouk Groenendijk (bestuurslid Scouting Reeuwijk): “Als scouting zijn we een vereniging die bereikbaar wil zijn voor iedereen. We zijn laagdrempelig qua kosten en bieden een grote verscheidenheid aan activiteiten. De ene keer gaan groepen honkballen, de andere keer knutselen. Iedere keer doe je andere dingen. Naarmate je ouder wordt, ga je meer zelf doen (leiding geven, activiteiten voorbereiden). En natuurlijk hoort bij scouting ook het kampvuur en de activiteiten in de natuur. En ons jaarlijkse kamp voor de kinderen. Een week lang zonder je ouders. Slapen in een tent. Maar we zijn ook jaarlijks betrokken bij de kranslegging op 4 mei bij de dodenherdenking.”

Gezicht laten zien 

“We willen tijdens Bruisend Reeuwijk laten zien dat we een actieve en betrokken vereniging zijn in onze gemeente. Zo’n evenement is voor ons een belangrijk moment om ons gezicht te laten zien. Leden en oud-leden komen langs voor een praatje. Ouders spreken ons aan omdat ze meer willen weten over onze vereniging. Het is gewoon een hele leuke manier om met iedereen contact te houden en te hebben. We zijn ook trots op onze vereniging en willen dat ook uitdragen. We zijn geen jasje-dasje vereniging, we zijn een hele gewone vereniging, voor iedereen geschikt.”

Lokaal feest

En die zichtbaarheid is ook belangrijk voor de Sportclub Reeuwijk (atletiek). Hun mascotte ‘Snelle Rakker’ gaat rondlopen, ze leggen een sprintbaan aan en er komt een gedeelte waar men kan balstoten (balstoten is een voorbereidende activiteit op kogelstoten). Met hun aanwezigheid hoopt de sportclub voornamelijk nieuwe aanwas bij de jeugdleden tot stand te brengen. “Bij ons kun je sporten vanaf je vierde. Ons oudste lid is 85 jaar. We zijn een club waar het plezier in het sporten voorop staat. En dat doen we door verschillende activiteiten te organiseren. We staan opgenomen in het BRAVO-boekje (boekje met allerlei activiteiten waar basisschoolkinderen mee kunnen kennismaken gedurende een aantal weken), maar we organiseren ook de jaarlijkse plassenloop en de Cross in de Reeuwijkse Hout. Bruisend is voor ons een lokaal feest en we vinden het heel leuk dat daar aandacht wordt gegeven aan wat in ons dorp aan (sport)activiteiten plaatsvindt” aldus Christy Smits.

Andere sporten etaleren

En aan dat lokale feest doet ook CKV Reeuwijk (korfbal) graag mee. Normaliter heten ze iedereen van harte welkom in hun clubhuis op Sportpark ‘De Groene Zoom’ of tijdens het winterseizoen in Sportzaal ‘De Meerkoet’, maar voor Bruisend Reeuwijk zetten ze een aantal korfbalpalen neer op het feestterrein. Pieter Dijkstra heeft er in ieder geval al veel zin in. “Tijdens Bruisend Reeuwijk willen we ons gezicht laten zien en laten weten dat je in ons dorp ook kunt korfballen. En dan pikken we graag dit soort kansen mee. En het is gewoon heel erg leuk om mee te doen. Mensen kunnen bij ons ervaren hoe het is om een korfbal in de hand te hebben. En proberen om op de palen te schieten. Als er genoeg interesse is, dan spelen we een strafworpen wedstrijd, zowel voor jong als oud. Zo kan iedereen een winnaar worden in zijn eigen categorie.” Naast de scouting, atletiekvereniging, hockey en de korfbal is ook de voetbalvereniging CVC bij het evenement aanwezig.

Dat belooft een sportief Bruisend Reeuwijk te worden. Trek uw sportschoenen aan om deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Natuurlijk kunt u ook voor informatie bij de verschillende sportverenigingen terecht.

Door Stefanie Peters