Afbeelding

‘Postzegels verzamelen is niet sexy, maar wel reuze interessant’

Algemeen Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Hobby’s zijn er in vele soorten en maten: reizen, bridgen, sporten, gamen, verenigingen, maar ook postzegels verzamelen. Alhoewel het niet meer zo populair is als in de vorige eeuw, is er nog voldoende belangstelling. Secretaris Simon van der Kooij, Postzegelvereniging Bodegraven-Reeuwijk vertelt over de ins en outs van het postzegels verzamelen.

door Key Tengeler

Wie verzamelen er postzegels?

Vroeger was postzegels verzamelen een hippe hobby. Veel mensen die in of net na de Tweede Wereldoorlog werden geboren, begonnen in hun tienerjaren met verzamelen. Maar zoals dat gaat met verzamelingen: velen zijn ook weer gestopt. Ze trouwden en hadden geen tijd meer of stopten nadat de waarde van zegels in 2001 overging van de gulden naar de euro. De verzamelingen gingen naar zolder en lagen daar lange tijd te verstoffen.

Er zijn grofweg twee soorten verzamelaars die wel door zijn gegaan: de investeerder en de echte hobbyist. De investeerder dacht een kapitaal te vergaren met zeldzame postzegels. Die hebben de deksel op hun neus gekregen. Je kunt nog steeds geld verdienen met de handel in dure zegels, maar de laatste jaren zijn er enorm veel postzegels op de markt gekomen van de verzamelingen die op zolder lagen. Die zijn door kinderen gevonden die hoopten dat de zegels nog iets waard waren. Helaas!

De echte hobbyisten zijn over. Zij willen hun verzameling compleet hebben. En zij zijn degenen die elkaar hebben gevonden in Postzegelvereniging Bodegraven-Reeuwijk. Lid zijn van een vereniging is bijna noodzaak voor de verzamelaar. Via anderen kom je makkelijk en goedkoop aan de benodigde postzegels. Daarnaast is het natuurlijk erg gezellig.

Is het verzamelen van postzegels interessant? 

Jazeker! Postzegels verzamelen is misschien niet sexy, maar wel reuze interessant. De beste reden om postzegels te verzamelen is dat het een fascinerende hobby is, waarbij altijd wat nieuws te ontdekken valt. Hoe meer je van de postzegels weet, hoe interessanter het wordt. Op postzegels kun je bijvoorbeeld de hele culturele, industriële of politieke ontwikkeling van een land herkennen. En het zoeken naar die ene missende zegel van een bepaalde serie is harstikke spannend!

Hoe pak je een verzameling aan?

De meeste verzamelaars kiezen een thema voor hun verzameling. Verzamel je postzegels van over de hele wereld, alleen uit Nederland, van je favoriete vakantie land of van bloemen of insecten? Het thema bepaalt ook direct hoe groot je verzameling kan worden. Als je kiest voor het verzamelen van zegels met auto’s, dan wordt de verzameling niet zo groot. Kies je voor Gemenebest-landen, dan ben je voorlopig zoet!

Op de Postzegelvereniging Bodegraven-Reeuwijk oriënteert een verzamelaar zich bijvoorbeeld op vlinders. Van elke vlinder die bekend is in de wereld, heeft hij een blad met alle postzegels van die vlinder die in de wereld zijn uitgegeven. Daarbij heeft hij ook een volledige beschrijving van die vlinder met een complete biologische specificatie toegevoegd. Dit is een unieke en prachtige verzameling geworden.

Hoeveel zegels zijn er in de wereld? 

Dat is moeilijk te zeggen, maar het moeten er enkele miljoenen zijn. In Nederland zijn vanaf 1852 tot heden ongeveer vierduizend verschillende postzegels uitgegeven. Verschillende uitgevers proberen de uitgegeven postzegels in kaart te brengen met catalogi. Wereldwijd is MICHEL de meest gebruikte. Er is ook de website www.lastdodo.nl/nl/catalog/100271-postzegels, waar een uitgebreide catalogus is te vinden.

Voor wie echt alles wil weten over postzegels is het Nationaal Archief in Den Haag een onuitputtelijke bron van informatie en beelden. “Het archief beheert meer dan 500.000 Nederlandse postzegels en postwaardestukken, inclusief schetsontwerpen, proefdrukken en documentatie.”

Postzegelbeurs

Is uw interesse in het postzegel verzamelen gewekt? Kom dan kijken op de postzegelbeurs op zaterdag 24 september in Zalencentrum De Brug in Reeuwijk-Brug. De beurs is geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur. Bij de ingang van de beurs staan bestuursleden van de Postzegelvereniging aan wie u alles kunt vragen wat u wilt. En ga vooral het gesprek aan met de verzamelaars en handelaren die op de beurs achter hun tafel staan. 

Voor kinderen tot 16 jaar is de toegang gratis. Voor hen ligt ook een gratis stockboekje klaar geheel gevuld met postzegels, een mooie start van een verzameling!

Wat is de waarde van een postzegel? 

“De waarde van een zegel wordt door vele facetten bepaald,” vertelt Simon. “Allereerst is van belang hoeveel exemplaren er zijn uitgegeven van een zegel. Daarna kijk je naar de kwaliteit van de zegel: ziet die er nog netjes uit, is die verweerd of is het een misdruk? Ten slotte is de status van de zegel is belangrijk: is die ‘postfris’ (gom achter de zegel onbeschadigd), ongebruikt (gom achter de zegel beschadigd of afwezig) of is de zegel gebruikt (met stempel)? De basiswaarde van een zegel wordt aangegeven in de catalogus. De status en de kwaliteit van de zegel bepalen de procentuele waarde van de cataloguswaarde.”