Jurgen met zijn oorkonde en prijs. Beeld: Lisanne van Uunen
Jurgen met zijn oorkonde en prijs. Beeld: Lisanne van Uunen

Zoete Inval valt in de prijzen

Algemeen Human Interest Ondernemers


BODEGRAVEN - De Bodegraafse ijssalon De Zoete inval is tijdens het IJsVak Gala 2023 in Gorinchem genomineerd als IJssalon van het Jaar door de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

Eigenaar Jurgen de Vries draaide live op het podium stracciatella-ijs en behaalde een mooie derde plaats in de Gouden-IJsspatel competitie. Dit leverde hem niet alleen een prachtige beker op, maar ook de nominatie voor IJssalon van het Jaar. 

door Lisanne van Uunen

Zestig ambachtelijke ijssalons deden mee aan de Gouden IJsspatelwedstrijd. Enkel de salons die zelf ijs maken, mogen meedoen aan deze wedstrijd. “IJs maken is voor mij een uit de hand gelopen hobby,” vertelt Jurgen de Vries, “maar als ik het doe, doe ik het wel goed. Met kwaliteitsingrediënten en een dosis liefde kun je heerlijke smaken creëren.” 

Wedstrijd

Hoe ging de wedstrijd in zijn werk? “Om het zo eerlijk mogelijk te maken kiest de organisatie de smaak die alle ijsmakers moeten maken. IJsmakers die door de voorselectie kwamen, moesten het ijs live op het podium nogmaals draaien. Zo sluiten ze valsspelen uit,” vertelt Jurgen. Voor zijn winnende stracciatella-ijs gebruikte hij de volle melk en room van Oostdam. “Al mijn
roomijs wordt met deze melk gedraaid, gewoon omdat het de lekkerste melk is. Voor de chocolade heb ik een mix gemaakt van vier soorten chocola.” De jury was onder de indruk en bekroonde zijn ijs met een mooie derde plaats. De bijbehorende beker krijgt een plek in de prijzenkast bij de andere prijzen, want het is niet voor het eerst dat het ijs van De Zoete Inval in de prijzen valt.

IJssalon van het jaar

De drie winnende ijsmakers van De Gouden IJsspatel werden samen met de drie winnaars uit de categorie De Gouden IJscreatie genomineerd voor de IJssalon van het Jaar. “Hoewel we met de nominatie al heel blij zijn, zou het natuurlijk geweldig zijn deze titel te winnen,” vertelt Jurgen verder.

De komende maanden wordt De Zoete Inval meerdere malen door zichtbare en onzichtbare jury bezocht voor controles. “Dat we lekker ijs hebben, is al bekend, maar dat maakt je niet gelijk de beste ijssalon.” Er wordt naar tal van zaken gekeken. Vanzelfsprekend naar voedselveiligheid en hygiëne, maar ook naar klantvriendelijkheid en locatie. “Ik ben er van overtuigd dat we met onze salon en het ambitieuze personeel indruk zullen maken. Of dat genoeg is voor een titel horen we in juni,” deelt Jurgen met een vleugje competitiegeest.

Bitterzoet

De prijs en nominatie zijn voor Jurgen bitterzoet. Afgelopen zomer verloor hij zijn vrouw en zakenpartner Mariska de Vries na een intens ziekbed. “We proberen de draad weer op te pakken. Waar we vorig jaar logischerwijs met onze hoofd elders zaten, is het nu weer meer ‘back to business’. Ik sluit niet uit dat ik de boel zakelijk wat anders in ga richten om het te kunnen blijven bolwerken.” 

De Zoete Inval is vanaf 24 maart, de Europese dag van het Ambachtelijk IJs, weer geopend. Het winnende stracciatella-ijs is dan volop vers te proeven. Daarnaast wordt deze smaak toegevoegd aan de smaken die bij de lokale Jumbo en via bezorgsupermarkt Picnic te koop zijn.