Ria op de Buddybike. Beeld: privéfoto
Ria op de Buddybike. Beeld: privéfoto

Kijk op Vrijwilliger Ria van der Horst

Algemeen Kijk op Vrijwilliger

Het werk van vrijwilligers is onbetaalbaar. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk zet daarom in samenwerking met SAM Vrijwilligerscentrale iedere maand een vrijwilliger uit Bodegraven-Reeuwijk in het zonnetje.


Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Ik heb 45 jaar in het onderwijs gezeten, waarvan 20 jaar als directeur van verschillende basisscholen. Naast het werk zorgde ik voor mijn gezin en mijn ouders, een lekker druk bestaan. Na mijn pensioen kwam ik in het spreekwoordelijke zwarte gat terecht. Ik miste mijn werk en mijn collega’s en was een beetje de zingeving kwijt. Ik ben gaan fietsen naar Santiago de Compostella, zo’n 2600 kilometer. Eenmaal terug in Bodegraven ben ik goed gaan kijken welk vrijwilligers werk bij mij past. Ik wilde lekker buiten bezig zijn en sporten. Toen kwam BuddyBike op mijn pad! Ik zag een oproep in de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk en heb gesolliciteerd. Mijn moeder is heel lang slechtziend geweest en we hebben ooit voor haar een tandem gekocht. Zij heeft zo genoten om samen te fietsen, dus daaraan terugdenkend was BuddyBike een logische keuze.

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
De BuddyBike is een elektrisch ondersteunde fiets waarmee jongeren en ouderen die niet zelfstandig kunnen fietsen als ’gast’ samen met een biker een toertochtje kunnen maken.Ik ben begonnen op de planning. Mensen kunnen via de website een fiets reserveren. Al snel ging ik ook fietsen. Ik kan zelf mijn tijd indelen, dat is ideaal. Per reservering ben ik al gauw 3 uur kwijt. Ik haal eerst de fiets op, dan ga ik mijn gast ophalen en fietsen we zo’n 1,5 uur. Daarna breng ik de fiets weg en vul het registratieformulier in. Ik geef ook instructielessen aan nieuwe bikers. De BuddyBike is toch een heel apparaat waar je mee op pad gaat! Smalle bruggetjes, haakse bochtjes, je moet wel veilig kunnen rijden. Goed uitleggen hoe de technische kant van de fiets werkt, is belangrijk. Hoe werkt het slot, de accu en de trapondersteuning en hoe bedien je de handige, draaibare stoelen? Daar neem ik echt de tijd voor. Tot slot maak ik een testronde met de nieuwe bikers. De fiets is elektrisch aangedreven, maar je moet wel een goede conditie hebben! Van belang is ook dat de gast en de biker matchen. Op de fiets zit je naast elkaar. Soms willen mensen praten, soms niet. Dat moet je een beetje aanvoelen, er moet een klik zijn. Daarom zorg ik dat de biker en de gast eerst kennismaken.

Wat zijn jouw drijfveren?
Het klinkt heel cliché, maar naastenliefde en iets doen voor een ander zijn mijn drijfveren. In mijn werk heb ik nooit gelet op uren en dat doe ik nu ook niet; ik maak graag tijd vrij om mensen te laten genieten van een gezellig uitje en samen lekker buiten te zijn.Een blije gast geeft zoveel voldoening. Een mooi voorbeeld is een van de gasten die heel moeilijk kan communiceren. Hij kan niet praten, maar zit zo te genieten op de BuddyBike. Bij elk mooi moment onderweg stoot hij me aan en grinnikt van plezier. Daar doe ik het voor!Ik zorg ook voor de aanschaf van een mandje en een vlaggetje voor op de fiets. Zie je een vlaggetje en blauwe wielen, dan weet je: “Daar komt die leuke BuddyBike!”

Ook vrijwilliger worden?
We hebben dringend vrijwilligers nodig! Wil je ook vrijwilligerswerk doen voor BuddyBike? Kijk op de website www.buddybike.nl.

Op zoek naar ander vrijwilligerswerk?
Kijk dan op de digitale vacaturebank via www.samwelzijn.nl/vrijwilligerscentrale of neem voor persoonlijk advies contact op met Esmée Hensen via vrijwilligerscentrale@samwelzijn.nl of 06-47565448.

Advertentie

Categorieën