De brug en sluis in het centrum van Bodegraven.
De brug en sluis in het centrum van Bodegraven. Foto: HDSR

Groot onderhoud aan Bodegraafse sluis

Algemeen

BODEGRAVEN - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert op woensdag 6 december en 13 december 2023 tussen 9.00 uur en 12.00 uur groot onderhoud uit aan de brug en sluis Bodegraven aan de Rijnkade. Het gaat om de benedendeuren van de sluiskolk, de sluis en de brug. 

Deze werkzaamheden voert het waterschap gefaseerd uit. Een van de defecte beneden deuren, de zogenoemde waakdeur voor de brug onder het stoplicht, is als eerste aan de beurt. De renovatie van de houten benedendeuren, sluiskolk en brug volgen op een later moment in 2024. De stalen bovendeuren van de sluis, ter hoogte van het restaurant aan de Rijnkade, zijn in 2018 gerenoveerd.

Renovatie waakdeur

De sluis in Bodegraven ligt in het centrum van Bodegraven en overbrugt het peilverschil in de Oude Rijn. Het is een gecombineerde spui- en schutsluis. Dat wil zeggen dat we zowel water af kunnen voeren, als boten kunnen schutten. De benedenstroomse deuren (drie stuks) bestaan onder andere uit twee deuren om de sluis te schutten en een waakdeur. Deze deur kan, onder normale omstandigheden, geopend worden om snel water uit de Oude Rijn af te voeren, ook wel spuien genoemd. De aannemer repareert de waakdeur in de werkplaats. Hiervoor moet de deur uit de sluis getild worden.

Stremming brug voor auto- en vaarverkeer

Aannemersbedrijf B. van Hees en Zonen uit Nieuwegein voert het werk uit. Tijdens de werkzaamheden is de brug gestremd voor autoverkeer vanwege hijs- en terugplaatswerkzaamheden. Op 6 december is de brug tussen 9.00 uur en 12.00 uur ‘s morgens gestremd voor autoverkeer. Voor fietsers en voetgangers is de brug wel toegankelijk. Op woensdag 13 december wordt de gerepareerde deur weer teruggeplaatst. Ook dan is de brug gestremd voor autoverkeer van 9.00 tot 12.00 uur.

Voor het vaarverkeer geldt een stremming van 5 tot en met 15 december. De sluis is dan gesloten voor boten.

Kijk voor meer informatie op www.hdsr.nl/buurt/bodegraven-reeuwijk/renovatie-brug-sluis-bodegraven.

Advertentie

Categorieën