Afbeelding

Onderzoek op onderzoek

Algemeen Anders bekeken

Is het geldverspilling? Of is het gewoon een soort bezigheidstherapie omdat er verder toch niks te doen valt? Dat kun je je afvragen als je kijkt naar lopende verkeersonderzoeken in Reeuwijk-Dorp. Inzet is de vraag of er een nieuwe ontsluiting moet komen. Vooral de bewoners van de Waddinxveense Brugweg zetten hier druk op, zij ervaren overlast van het verkeer dat via Reeuwijk-Dorp langs deze route zijn weg zoekt. Er liggen drie opties op tafel, alle drie doorsnijden het landschap. Een door de polder Middelburg langs Berkenbroek naar de Henegouwerweg, een van de Reewal naar de Nieuwdorperweg en een van de Zwarteweg via de Baarsjeskade naar de Reeuwijkse rondweg. Ze kosten alle drie miljoenen euro’s. In Reeuwijk-Dorp is iedereen mordicus tegen alles, de Brugweg kiest voor de optie tussen Reewal en Nieuwdorperweg. Zou de kortere verbinding vanuit Waddinxveen naar de A12 richting Utrecht hierbij een rol kunnen spelen?

Het probleem woekert al jaren, onderzoek volgt op onderzoek. In 2004 bijvoorbeeld besloot de (toen nog) Reeuwijkse gemeenteraad geen geld te steken in een nieuwe ontsluitingsweg. Dat een forse boete van een paar miljoen euro betaald moest worden werd op de koop toe genomen: eerst maar eens kijken naar verbetering van het bestaande wegennet. Twintig jaar later wordt nog steeds onderzocht, recent nog door het gerenommeerde Royal Haskoning DHv. De uitkomst leert dat meer middel en zwaar gemotoriseerd verkeer rijdt over Tempeldijk, Oud-Reeuwijkseweg (nota bene een B-weg) en Randenburg dan over de Brugweg. Er rijdt ook meer licht gemotoriseerd verkeer over de Oud- Reeuwijkseweg en de Nieuwdorperweg dan over de Brugweg, die fractioneel hoger uitkomt dan de Reewal. 

Die Brugweg heeft wel de meeste verkeersbewegingen na de Bloemendaalseweg, maar in beide gevallen maken vooral fietsers het verschil. Met die gegevens in het achterhoofd vraag je je af wiens probleem een nieuwe verbinding oplost. Reeuwijk-Dorp zit er in elk geval niet op te wachten. Zouden we dan daar maar eens een onderzoekje aan wagen?

Advertentie

Categorieën