Ophalen van oud-papier de vrijwilligers van Scouting Reeuwijk
Ophalen van oud-papier de vrijwilligers van Scouting Reeuwijk Foto: Marlien van Leeuwen

"Gezellig achter de wagen"

Human Interest

Reeuwijk - Elke tweede woensdag en donderdag van de maand staan ze klaar: drie vuilniswagens van Cyclus op het bedrijventerrein in de Fokkerstraat. Ernaast in opvallende vestjes staan de mannen van Scouting Reeuwijk. Klaar om aan 'deze kant van de Breevaart' al de papiercontainers te legen. De sfeer is goed en er wordt wat afgelachen. Dat komt niet alleen door het fotomoment waar ze niet direct op zitten te wachten. Alhoewel ze voor 'de Kijk' wel even willen poseren. Even, want zodra ze denken dat het klaar is, gaan ze aan de slag. Twee uurtjes oud papier ophalen in de wetenschap dat het kampgeld ook dit jaar weer laag kan blijven.

Stefan van der Werf, coördinator binnen Scouting Reeuwijk van het ophalen van het oud papier, praat ons bij. Stefan: "Als Scouting Reeuwijk zijn we ooit begonnen met het ophalen van oud papier. De opbrengst werd (en wordt nog steeds) gebruikt voor het zomerkamp en voor het onderhoud van de gebouwen. Destijds zetten alle huishoudens het oud papier in dozen aan de weg. Wij haalden het al lopend achter de kraakwagen op. Sjouwen met de dozen en ze met een vaartje in de wagen gooien. Papier kan inderdaad behoorlijk zwaar zijn."

Straatje vergeten

"Ik heb het jaren gedaan. Gezellig bijpraten achter de kraakwagen en afsluiten met een biertje. En een beetje competitie hoort er ook bij. Al jaar en dag is de Koningin Wilhelminaweg de laatste straat voor we naar Reeuwijk-Dorp gaan. Wie daar als eerst aankomt heeft gewonnen. Zij krijgen de eer voorop in de file over de Nieuwdorperweg te rijden. Wat de chauffeurs van Cyclus niet overkomt, overkwam ons nogal eens. Dan waren we een straatje vergeten en haalden we dat alsnog met een auto met aanhanger op."

Vouwen uit je broek

"Minder leuk is het overige verkeer. Niet iedereen, maar er zijn erbij die werkelijk geen geduld hebben. Die scheuren ons voorbij. Af en toe gaat het maar net aan goed. Met name het verkeer langs de Breevaart heeft daar een handje van."

Verdeling

"Een aantal jaren geleden alweer heeft de gemeente een nieuw systeem opgezet. Elk huishouden kreeg een papiercontainer. Degenen die het oud papier vóór het nieuwe systeem ophaalden, mochten dat blijven doen, de Seniorenverenging Reeuwijk, Basisschool CNS De Regenboog, Hervormde Gemeente Sluipwijk en wij. Er is een verdeling gemaakt wie in welke wijken het papier ophaalt. Zo doen wij dat aan de westkant van de Breevaart, de oostkant is voor de anderen partijen. De opbrengst wordt met een verdeelsleutel over de partijen verdeeld. Daar gaan de kosten van de chauffeurs en de vuilniswagens vanaf en dan blijft er voor ons nog altijd serieus geld over."

De vrijwilligers

"Op dit moment hebben we een aardig grote groep met vrijwilligers van ouders, leiding en het bestuur. Zoals ieder ander hebben ook zij hun andere bezigheden. Op dit moment komt iedereen zo'n drie keer per jaar aan de beurt. Dat is niet veel, maar met nog meer vrijwilligers is de belasting weer minder. Dus, zet de oproep er maar bij; wie wil er komen helpen? Iedereen is welkom, want echt zwaar werk is het niet meer nu met die containers en de vuilniswagen." Dus ook dames! Meld je aan via e-mail oudpapier@schoutingreeuwijk.nl.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen