Logo kobr.nl
Grote kans dat ze het ene ontbrekende stukje wél hebben bij de JVH ontbrekende stukjes service.
Grote kans dat ze het ene ontbrekende stukje wél hebben bij de JVH ontbrekende stukjes service. (Foto: Dimmy Olijerhoek Fotografie)

Op zoek naar het ontbrekende stukje

  Human Interest

ROELOFARENDSVEEN - Veel puzzelaars zullen dit herkennen: dagenlang ben je bezig geweest met een legpuzzel, hij is bijna af en dan blijkt er een stukje te ontbreken. Je kijkt nog één keer naar de bijna voltooide puzzel en doet daarna de losse stukjes weer in de doos. Hoe mooi en/of grappig de afbeelding ook is, een volgende keer zal deze puzzel met minder plezier weer tevoorschijn worden gehaald.

Voor de makers van Jan van Haasterenpuzzels gloort er echter hoop: grote kans dat ze het ene ontbrekende stukje wél hebben bij de JVH-ontbrekendestukjesservice (onderdeel van de Gemiva-SGV Groep) in Dordrecht. Het opzoeken van ontbrekende puzzelstukjes is een van de dagbestedingsprojecten van de Gemiva SVG-Groep, die mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt.

Puzzelstukjesservice

“In Dordrecht staan kasten vol met meer dan duizend incomplete puzzels, waardoor de kans groot is dat de cliënten teleurgestelde puzzelaars kunnen helpen aan het ene ontbrekende puzzelstukje,” vertelt René van der Zwet van Puzzlingworld aan het Zuideinde 1C te Roelofarendsveen. Online en in zijn winkel verkoopt René onder andere het hele assortiment van Jan van Haasteren-legpuzzels en organiseert hij jaarlijks het NK legpuzzelen (de finale in april is vanwege het coronavirus afgelast). “Ook zijn wij een inleverpunt van (incomplete) puzzels van Jan van Haasteren die mensen willen doneren aan het project. Het is echt geweldig om te zien hoe de cliënten in Dordrecht te werk gaan. Geleidelijk aan is er een complete productielijn ontstaan rondom de ‘puzzelstukjesservice': de één sorteert de stukjes op kleur, de ander op vorm, iemand anders zorgt ervoor dat de stukjes netjes klaarliggen op een dienblad met daarop een rubberen matje, zodat ze niet verschuiven, weer een ander maakt puzzels of zoekt de aangevraagde stukjes op. Als een puzzel klaar is, gaat deze – in delen en met velletjes ertussen – terug in de doos zodat deze later niet nog een keer gemaakt hoeft te worden wanneer er nog een verzoek voor dezelfde puzzel binnenkomt. En iedereen is even enthousiast bezig!”

Foto per mail

Het opsporen van een missend stukje van een JVH-puzzel gaat als volgt: mensen sturen een foto per mail op van hun incomplete puzzel met daarop duidelijk zichtbaar welk stukje mist. Als Gemiva de desbetreffende puzzel in haar bezit heeft, gaat een cliënt aan de slag. René: “Hoe meer puzzels Gemiva ‘in huis’ heeft, hoe meer ontbrekende stukjes er gevonden kunnen worden. Het is daarom fijn dat mensen bij ons (incomplete) JVH-puzzels komen brengen voor donatie aan Gemiva. Wij verzamelen deze puzzels en geven ze af bij ‘Jan van Haasteren – Ontbrekende Stukjes’. Zo hopen wij zoveel mogelijk mensen te helpen bij het compleet maken van hun puzzels.”

www.jvh-puzzels.nl/extra/incomplete-puzzels

Tekst: Marieke Roggeveen

Meer berichten