Logo kobr.nl
Benjamin Rutjens met een kunstwerk, door zijn stageklas voor de zomervakantie gemaakt als dank dat hij er was.
Benjamin Rutjens met een kunstwerk, door zijn stageklas voor de zomervakantie gemaakt als dank dat hij er was. (Foto: Eke Vos-Heikens)

Benjamin vindt missie in nieuwe baan

  Human Interest

BODEGRAVEN - Na een studie management, economie en recht kwam Benjamin Rutjens terecht in het advieswerk bij onder andere de Rabobank. Na zijn overstap naar Sucsez, een bedrijf op het gebied van verzekeringen, keek hij verder naar de stip op zijn carrièrehorizon. Hij miste iets.

In Benjamins functies binnen de Rabobank en Sucsez draaide het om de wensen en behoeften van relaties op de langere termijn. Hij werkte dicht bij huis als geboren en getogen Bodegraver. Dat beviel hem goed. Maar toen fuseerde Sucsez met Heilbron en werkten zijn directe collega’s in Doetinchem. Naast het gemis van deze contacten werd ook het bedrijf voor hem te groot. Hij voelde zich er niet meer thuis.

“Rond die tijd ging onze oudste dochter naar groep 1 van de basisschool. Ik raakte bij de school betrokken toen ik de redactie van de nieuwsbrief overnam.” Later kwamen Astrid Sloof, directrice van de Prinses Beatrixschool, en ik op het idee om te starten met de schoolkrant, die samen met de kinderen in elkaar werd gezet. Het sloot aan bij een oude interesse. In zijn werk voor de Rabobank had Benjamin ook al gastlessen gegeven tijdens 'De Week van het Geld', waarin kinderen slimmer leren omgaan met geld.

Kinderen maken de toekomst
Het contact met de kinderen en de ouders beviel zo goed dat Benjamin met de directrice in gesprek ging over de mogelijkheden van zij-instromen. Zij gaf hem een folder over zij-instromers en over de deeltijd-PABO op de Marnix Academie. Dat zette Benjamin nog verder aan het denken, net als de gesprekken met enkele kennissen die ook voor de klas staan. “Ik kan nog ongeveer dertig jaar lesgeven en met klassen van circa dertig kinderen kan ik zo’n kleine duizend volwassen wereldburgers afleveren,” bedacht hij. Dat werd de motivatie om te veranderen van baan en carrière.

En waarom kiest Benjamin dan voor de basisschool? "Hier heb je als leerkracht een klas een heel schooljaar onder je hoede en kun je een band opbouwen met de kinderen. Zo kan ik de kinderen vormen. Op de middelbare school is die relatie veel minder sterk."

Switch
Het zij-instroomtraject via de PABO werd het niet. Men twijfelde aan zijn organisatietalent voor en in de klas. Dan maar de deeltijd-opleiding. Benjamin zette door en vroeg aan zijn toenmalige werkgever of hij een dag in de week minder kon werken, zodat hij naar de Marnix Academie kon gaan. In september 2018 startte Benjamin met de avondopleiding. Naast vier dagen werken zat hij twee avonden in de week op de academie en liep hij één dag in de week stage. Vanaf februari 2019 ging hij nog een dag minder werken en switchte naar de dagopleiding. Tijdens zijn studie liep hij met veel plezier stage op Het Baken en Het Mozaïek in Alphen aan den Rijn.

Wereldburger
Benjamin is in zijn klas, samen met zijn collega, naast het verzorgen van de lessen veel bezig met groepsvorming en sociale vaardigheden. “Ik ga op zoek wat mij verbind met de kinderen en wat de leerlingen onderling gemeen hebben, ook al zijn ze allemaal verschillend. We praten veel met elkaar, bijvoorbeeld over het aangeven van grenzen, normen en waarden en het nemen van verantwoordelijkheid. Dit doen we met het doel deze kinderen op te laten groeien tot volwassen wereldburgers. Dat is mijn langetermijnmissie!”

Waarom basisschool
In januari van dit jaar kwam een vacature voorbij voor een leerkracht voor groep 6 bij de Rehobothschool aan de Rozenlaan in Boskoop. Na enkele gesprekken is Benjamin daar een week voor de voorjaarsvakantie begonnen. Het is een kleine school met een erg leuk en enthousiast team van professionals.

Na een bewogen half jaar in groep 6 kijkt Benjamin met een positief gevoel terug op deze leerzame periode. “Ook al halen kinderen weleens het bloed onder je nagels vandaan, het lesgeven is veel gaver dan een hele dag achter een pc zitten om adviezen uit te werken. Ik heb nog geen enkel moment spijt gehad van mijn carrièreswitch en raad het iedereen aan die twijfelt over zijn of haar huidige baan."

Tekst: Eke Vos-Heikens

Meer berichten