Aad en Tonny Vianen zijn door loco-burgemeester Dirk-Jan Knol verblijd met prachtige bloemen.
Aad en Tonny Vianen zijn door loco-burgemeester Dirk-Jan Knol verblijd met prachtige bloemen. Foto: Edith Op de Woerd

Aad en Tonny Vianen 60 jaar getrouwd

Human Interest

Aad Vianen (86) en Tonny Vianen-Fransen (83) vierden 22 juli hun 60-jarige en daarmee hun diamanten huwelijksjubileum. Loco-burgemeester Dirk-Jan Knol kwam het paar verblijden met een prachtige bos bloemen. De burgemeester moest door ziekte verstek laten gaan.

door Edith Op de Woerd

Al op jonge leeftijd had Aad een oogje op Tonny. Aad zat naast zijn vader in de katholieke kerk in Noorden en Tonny zat met haar moeder aan de andere kant van het looppad. Mannen en vrouwen zaten in die tijd nog apart van elkaar. Aad: “Daar ving ik een eerste glimp op van haar.” Maanden heeft Aad Tonny bewonderd. Pas tijdens de kermis kwam het tot een echte ontmoeting. Daarna waren de twee onafscheidelijk. Na 6 jaar verkering volgde in 1961 de huwelijksvoltrekking. Het paar vestigde zich in Den Haag, waar Aad een baan vond bij een distilleerderij.  

Buitenmens
Het lukt Tonny niet zich thuis te voelen in Den Haag. Tonny: “Ik ben een buitenmens, ik wilde ieder weekend terug naar Noorden.” Twee jaar later, tijdens een schaatstocht, viel hun oog op de in aanbouw zijnde woningen in Alphen aan den Rijn. Daarvan wisten ze er eentje te bemachtigen. Aad: “Mijn vrouw kon niet aarden in Den Haag, dus ik vond het logisch dat we terugverhuisden naar onze geboorteregio. Op en neer rijden naar Den Haag had ik graag over voor het geluk van mijn vrouw.”  

Drie jaar later, in 1965, ging een wens in vervulling: ze kregen de mogelijkheid een slijterij in Bodegraven te kopen. Deze kans werd met beide handen aangegrepen. Met de kennis en ervaring van Aad durfden ze dit avontuur aan te gaan. Veertien dagen na de geboorte van hun eerste kind, een zoon, verhuisden ze naar Bodegraven.

De Edele Wingerd
Veel dorpsgenoten herkennen vast de naam van slijterij/wijnhandel ‘De Edele Wingerd’. Deze slijterij in de Wilhelminastraat in Bodegraven werd door Aad en Tonny Vianen gekocht van W.F. Klein en groeide in de loop der tijd uit tot een begrip in de regio. Tot 2018 hebben Aad en Tonny in de Wilhelminastraat gewerkt en gewoond. Tonny: “We hebben er een prachtige tijd gehad. We hebben hard gewerkt en de zaak een paar keer verbouwd, zodat de winkel helemaal naar mijn wensen werd ingericht. In de kelder hadden we vaten sherry en wijn staan.” Aad vult aan: “Als ik beneden in de wijnkelder met een klant in gesprek was, liet ik dit mijn vrouw weten door met een lege wijnfles tegen het plafond te tikken, dan wist ze dat ik niet in de winkel was om klanten te ontvangen.”

Aad en Tonny moesten natuurlijk wel weten waar alle wijnen vandaan kwamen die ze verkochten. Aad: “Vele reizen hebben we daarvoor gemaakt. Naar Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australie - alle werelddelen hebben we gezien!” Aad en Tonny hebben de zaak altijd samen gerund. Tonny: “Het feit dat ik als vrouw mede-eigenaar was, werd niet altijd als normaal gezien. Door vertegenwoordigers werd nogal eens naar mijn baas gevraagd. Dan was mijn reactie duidelijk: ze staat voor u!”

Gezin
In de Wilhelminastraat werden ook nog twee dochters geboren, waarmee het gezin compleet was. Ondanks alle drukke werkzaamheden was er altijd tijd voor het gezin. Aad: “Ieder jaar gingen we op wintersport, dat was onze manier om te ontspannen.” En Tonny vond ook nog tijd om bijvoorbeeld thuis in de keuken les te geven uit de catechismus.

Inmiddels woont het paar in een prachtig appartement in Rijnhof. Ze genieten van hun zeven kleinkinderen en Aad klaverjast nog met enige regelmaat. Ze hebben nog altijd ‘hun buiten’ in de Meije, waar ze volop van genieten. Daarnaast doet Tonny vrijwilligerswerk in de Vijverhof en is ze verslingerd aan het bridgespel. 

Samen met zo’n veertig genodigden vierden ze feest ter ere van hun diamanten huwelijk. Tonny: “Het is niet altijd vanzelf gegaan, maar we zijn dankbaar dat we deze mijlpaal hebben mogen bereiken.”

!