Maarten Tol van het Kringloophuis Bodegraven.
Maarten Tol van het Kringloophuis Bodegraven. Foto: Bianca Rozendaal

Opening Kringloophuis in voormalig pand Andrélon Van Tolstraat

Human Interest

BODEGRAVEN - De oplettende voorbijganger kan het niet ontgaan zijn: er is weer leven in de brouwerij aan de Van Tolstraat 25 en 27 in Bodegraven. De kozijnen van het wat vervallen pand hebben een vers likje groene verf gekregen. De etalage is gezellig ingericht met oude meubelen en accessoires. Op het raam hangt een briefje: hier opent in september het Kringloophuis. 

door Bianca Rozendaal

In de Van Tolstraat wordt nog hard getimmerd, geplamuurd en geschilderd door vele vrijwilligers. Hier opent op 6 september het Kringloophuis. Maarten Lok is voorzitter van het dagelijks bestuur van het Kringloophuis. Trots loopt hij door het verouderde pand, dat een ware metamorfose ondergaat, maar toch ook de oude uitstraling behoudt die past bij een kringloopwinkel. 

Interkerkelijke samenwerking

Het Kringloophuis komt voort uit de zendingskringloopwinkel in Bodegraven, die ruim 40 jaar actief was in de Spoorstraat. De huur van het pand werd opgezegd en dat was een reden voor herbezinning. Uiteindelijk werd besloten om een nieuw concept op te zetten in een bredere interkerkelijke samenwerking. Het pand in de Van Tolstraat kwam beschikbaar en het Kringloophuis was geboren. 

Het project is een samenwerking van verschillende Bodegraafse kerken: de Protestantse Gemeente Bodegraven (Ontmoetingskerk, Lutherkerk en Dorpskerk), de Nederlands Gereformeerde Kerk (Ichtuskerk) en de Gereformeerde Gemeente (Bethelkerk). Lok: “We staan ook nog open voor samenwerking met andere kerken.”

Meer dan een kringloopwinkel

Het Kringloophuis is meer dan alleen een kringloopwinkel: het heeft ook duidelijk een functie als inloophuis. Vandaar de naam ‘Kringloophuis’. Lok: “Het belangrijkste basisprincipe van het Kringloophuis is ‘omzien naar elkaar’. We willen dat (oudere) inwoners zich welkom voelen in het Kringloophuis voor een praatje, een kop koffie, om te helpen of gewoon een spelletje te doen.” 

Het Kringloophuis heeft als tweede principe om de aarde goed te beheren. Dat betekent oog voor duurzaamheid en recycling. Door spullen steeds te hergebruiken wordt het milieu minder belast. Het derde principe van het Kringloophuis is het uitdelen van overvloed. Met het geld dat verdiend wordt door de verkoop van de tweedehands spullen, steunt het Kringloophuis diaconale- en zendingsdoelen.

Grote ambities, te weinig ruimte

Het bestuur van het Kringloophuis heeft grote ambities. Zo groot, dat er nu al ruimtegebrek is. Lok laat zijn fantasie de vrije loop: “We willen graag een recycle- & repaircafé in het Kringloophuis realiseren. Inwoners kunnen hun kapotte spullen hier dan laten repareren. Maar nu hebben we daar eigenlijk nog te weinig ruimte voor.” Ook het pleintje voor het pand willen ze opnieuw inrichten en actief gebruiken. “Misschien kunnen we hier buiten wel maaltijden gaan serveren,” droomt Lok. 

Ook qua uitstraling van het pand ligt de lat hoog. Lok: “We willen meer zijn dan een kringloopwinkel, eigenlijk meer tussen kringloop en vintage in.” Hij toont het ontwerp van het nieuwe logo voor het Kringloophuis, de prijskaartjes die aan de producten moeten komen. Aan werkelijk alles is gedacht.

Najaarsmarkt

Ze zijn nog lang niet klaar, maar gaan toch al open op 6 september. Voorlopig is het Kringloophuis op woensdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. “Als zich meer vrijwilligers melden, kunnen we vaker open.” 

Tijdens de najaarsmarkt wil Lok de Bodegravers actief kennis laten maken met het Kringloophuis. Op vrijdag 16 september is het Kringloophuis bijna de gele dag open van 11.00 tot 21.00 uur. Ook staat er een kraam in de Van Tolstraat en vier kramen op het Van Tolplein naast Van Tolstraat 25 en 27 “Maar dit is wel in plaats van de rommelmarkt die altijd op het Ankerplein plaatsvond. Die gaat dus niet meer door.” Begin volgend jaar wil het bestuur van het Kringloophuis een officiële opening organiseren.

Ook vrijwilliger worden?

Bij het Kringloophuis werken geen betaalde krachten, alleen maar vrijwilligers. “Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom,” zegt Lok. “Iedereen die het leuk vindt, mag zich melden. Je hoeft hiervoor niet aan een kerk verbonden of christelijk te zijn.” Interesse? Stuur een mail naar Maarten Lok via lok.vanrijn@gmail.com.

Gezellig ingerichte etalage Kringloophuis Bodegraven.

Advertentie

Categorieën