Bestuur IJsclubvereniging Driebruggen anno 2024 met v.l.n.r. Leen van Ginkel, Arie Hoogendoorn, Piet Kastelein en Emal Raiz. Robbert van Doorn ontbreekt op de foto.
Bestuur IJsclubvereniging Driebruggen anno 2024 met v.l.n.r. Leen van Ginkel, Arie Hoogendoorn, Piet Kastelein en Emal Raiz. Robbert van Doorn ontbreekt op de foto. Foto: IJsclub De Vooruitgang

125 jaar schaatsenrijden en de wintersport bevorderen

Interview

DRIEBRUGGEN - De statuten van ijsclub De Vooruitgang in Driebruggen uit 1898, zijn duidelijk: schaatsenrijden en de wintersport in het algemeen bevorderen. ”Dit jaar vieren we het 125-jarig bestaan en we maken er een winter evenement van in lijn met de statuten: schaatsen en wintersport” vertelt voorzitter Piet Kastelein. “Er komt een tent op het terrein van Voetbalclub WDS, met daarin een kleine kunstijsbaan voor de kinderen, natuurlijk met ‘koek en zopie’ en een feestavond voor de volwassenen in ‘après ski sfeer.”

door Cil Vrij

Drie leden van het huidige bestuur zijn bij elkaar voor een kort overleg: voorzitter Piet Kastelein, penningmeester Emal Raiz en bestuurslid en tweede secretaris Arie Hoogendoorn. De twee andere bestuursleden: secretaris Robert van Doorn en algemeen bestuurslid Leen van Ginkel, zijn deze dag verhinderd. “Uit de periode van de oprichting tot 1930 is erg weinig bewaard gebleven”, vertelt bestuurslid Arie Hoogendoorn. “Wat nog terug te vinden was, is opgenomen in het boekje van het 100-jarig bestaan. Daar is nog wel een exemplaar van”. 

Jubileumboekje

In het jubileumboekje uit 1998 lezen we in artikel 3 van de statuten hoe De Vooruitgang haar doel wil bereiken. Artikel 3a gaat over het ‘Maken en onderhouden van de ijsbaan’, waarbij IJsclub de Vooruitgang schaatst op de Wiericke, nabij het Kiela terrein. “Bij een ijslaag van 10 centimeter is het verantwoord om de baan ‘open te stellen’, want veiligheid staat bovenaan” stellen de heren unaniem. “Op een landijsbaan kun je eerder schaatsen, maar het is door de jaren heen nog niet gelukt om daar in Driebruggen een geschikte locatie voor te vinden. Een landeigenaar moet bereid zijn om zijn land hiervoor beschikbaar te houden en de ondergrond moet bij voorkeur klei zijn”, aldus Arie Hoogendoorn, “ook moet  de omgeving  verkeersveilig zijn.”

Artikel 3b gaat over ‘Wedstrijden en wintervermakelijkheden’. Omdat er niet alle jaren geschaatst kon worden, zijn regelmatig andere activiteiten georganiseerd zoals bustochten naar Winterberg, maar ook eenmalig naar
SnowWorld in Zoetermeer. Bij sterk ijs werden stempeltochten georganiseerd. Voor Piet Kastelein was ‘de drie dorpentocht’ een van de hoogtepunten. Piet blijkt al 50 jaar actief te zijn in het bestuur van de Vooruitgang. Bladerend in het boekje is te zien dat zijn vader F. Kastelein een van de ereleden is.

Door ijs gezakt

In het jubileumboekje zijn we inmiddels bij artikel 3c aangekomen over ‘Het afbakenen van gevaarlijke plaatsen op het traject’. Piet Kastelein vertelt van een winter waarin de ijsclub voor de kerst voorbereidingen trof om de baan open te stellen. Het wachten was op de vereiste 10 centimeter ijsdikte. Echter was een ongeduldige schaatser eerste kerstdag toch gaan schaatsen en blijkbaar door het ijs gezakt. Dit vermoeden ontstond omdat er een eenzame muts op het ijs lag. Er werd groot alarm geslagen. De hulpdiensten kwamen aangesneld. Al snel bleek echter dat de onfortuinlijke schaatser al thuis onder de warme douche stond en in de haast zijn muts vergeten was. 

Ook over het houden van de vergaderingen is een artikel te vinden, namelijk artikel 3d. De vergaderingen van het bestuur vinden plaats in de kantoorruimte van het ICT-bedrijf van Emal Raiz, lekker centraal in het dorp. “Ik ben helemaal geen schaatser” zegt Emal laconiek. “Ik ben bij het bestuur gekomen omdat zij wilden overgaan op automatische incasso voor het innen van de contributie. Als ICT’er kon ik dat voor hen organiseren en zo ben ik in het bestuur gekomen. De contributie bedraagt 5 euro per huishouden. Wij hebben 300 huishoudens die contributie betalen. Bij twintig procent van de leden halen wij traditioneel nog het geld op.”  Wettige middelen komen aan bod in artikel 3e. Piet Kastelein geeft een toelichting: ”In 2012 was voor het laatst voldoende ijs om de ijsbaan te openen. Daarom hebben wij nu gekozen voor een groots jubileumfeest. Dit is echter alleen mogelijk door de ondersteuning van vrijwilligers en door de gulle sponsors uit Driebruggen en omgeving,
waarvoor dank!”

Jubileumfeest

Het jubileumfeest gaat op donderdagmiddag 22 februari om 14.00 uur officieel van start. De kinderen kunnen  spelletjes doen en schaatsen. “Schaatsen kan alleen  op de voor kunstijs geschikte schaatsen die je in de tent kunt lenen”, waarschuwt Emal. “Zo is ook het aantal schaatsers op de baan beheersbaar”. Speciale gast deze dagen is Olaf, bekend van Frozen. Vrijdag 23 februari is er voor de kinderen een feestprogramma. Op  vrijdagavond wordt het jubileum afgesloten met een feest voor de volwassenen met muzikale ondersteuning van lokale artiesten. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ijsclubdevooruitgang.

Advertentie

Categorieën