Eline Ruiter tijdens een consult.
Eline Ruiter tijdens een consult. Foto: Eline Ruiter

‘Verstaan is niet alleen horen, maar ook kijken’

Interview

BODEGRAVEN - Binnenkort is het de Dag van het Gehoor. Ook in de media wordt veel aandacht aan het gehoor besteed. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk ging op onderzoek uit en sprak Eline Ruiter. 

door Cil Vrij

Eline is audicien. In een multifunctionele ruimte, in de Apotheek aan de Willem de Zwijgerlaan in Bodegraven, adviseert zij twee dagen in de week cliënten met gehoorproblemen. De overige dagen is zij aanwezig in een van de vestigingen in Gouda, Nootdorp of Voorburg. Eline is niet gebonden aan een landelijke keten, maar zelfstandig ondernemer. Hiermee is een droom van haar uitgekomen. Zij is behalve audicien ook Lyric specialist en tinnitus specialist.

Slechthorend ben je met elkaar

“Gehoorproblemen worden erg onderschat. Aan de buitenkant zie je niets aan mensen die slechthorend zijn. Een verzoek om duidelijker te spreken, wordt na enkele zinnen vaak al vergeten. In een gezelschap voelt de slechthorende zich dan al snel geïsoleerd. Ook in een relatie kan slechthorendheid bij de andere partner onbegrip en problemen opleveren”, vertelt Eline. Zij heeft daarom een hoorcollege georganiseerd waar behalve audiciens, ook een ‘hoor-coach’ aanwezig was. “Een ‘hoor-coach’ kan tips en tricks geven, hoe de slechthorende, maar ook hoe zijn of haar omgeving met de problemen kan omgaan”.

Wat beschadigd is, komt niet meer terug

Preventie is het sleutelwoord voor niet aangeboren gehoorschade. Bij concerten en in de omgeving van machines is gehoorbescherming een must. “In het slakkenhuis in je oor zitten haarcellen. Deze trillen bij geluid. Als deze haarcellen regelmatig overbelast worden, gaat de rek eruit. De haarcellen herstellen niet meer en dit is niet operabel”, legt Eline in een eenvoudige vorm uit.

Het advies is om, voorafgaand aan het uitgaansleven of het werken met machines, oorbeschermers aan te laten meten. Het is belangrijk om hier op middelbare scholen en beroepsopleidingen aandacht aan te besteden. “Uiteraard zijn er ook universele oorbeschermers te koop, maar deze sluiten niet goed aan en laten nog te veel geluid door. Aanmeten is weliswaar drie keer zo duur, maar wel tien keer zo goed!” benadrukt Eline. “Je kunt zelfs stellen dat het geluid van muziek mooier wordt”. 

Een leuk weetje: het kraakbeen, zoals in oor en neus, groeit altijd door, dus na twee jaar moet je wel de pasvorm even laten nameten.

Probleem van alle leeftijden

Als een baby circa 8 dagen oud is, wordt een gehoortest gedaan, waardoor al in een vroeg stadium ontdekt kan worden of er aangeboren gehoorproblemen zijn.  Dit is erg belangrijk voor de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Op verschillende leeftijden wordt op het consultatiebureau nogmaals een gehoortest gedaan. Voor jonge kinderen zijn er diverse mogelijkheden voor gehoorapparaatjes en deze zijn leverbaar in vrolijke kleuren. Ook het proces van testen en aanmeten is afgestemd op de leeftijd.

Gezonde leefwijze vertraagt het proces van gehoorafname

Een 60-jarige zal merken dat sommige hoge tonen minder duidelijk te horen zijn. Dit betekent dat je geconcentreerd moet gaan luisteren. Het is dan ook belangrijk om iemand goed aan te kijken als hij of zij spreekt. Hierbij zijn de verlichting en de locatie waar het gesprek plaatsvindt van invloed, denk bijvoorbeeld aan omgevingsgeluiden op een verjaardag of in de horeca.

Een 80-jarige heeft altijd gehoorverlies. Uit onderzoeken is gebleken dat een gezonde leefwijze en preventie, dit proces wel kan vertragen.

Lyric specialist

Omdat er veel nieuwe ontwikkelingen zijn in haar vakgebied, gaat Eline regelmatig naar cursussen, maar zij leert ook van haar eigen bevindingen. Zo is zij in contact gekomen met Lyric. Een concept waarbij een microscopisch klein, op maat gemaakt, apparaatje in de gehoorgang geplaatst wordt.  Dit moet na enkele maanden vervangen worden. Hierdoor kun je 24 uur per dag goed horen, terwijl er uitwendig niets zichtbaar is. Ideaal bij slapen en sporten, maar ook bij specifieke beroepen zoals bijvoorbeeld de brandweer. Het vervangen gebeurt op basis van een abonnement. Dit product is nog in ontwikkeling en is niet voor elk oor geschikt en ook nog niet voor elke portemonnee, maar biedt wel mogelijkheden voor de toekomst, onder andere voor mensen die last hebben van tinnitus. 

Tinnitus

Eline is ook tinnitus specialist. Tinnitus is een permanente piep of ruis in het oor. Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben zoals lawaai, stress of een ongeval. Onlangs heeft Eline de TU Delft bezocht. Hier is men al erg ver gevorderd in het vinden van een oplossing. Eline doorloopt met cliënten met tinnitus een traject met daarin verschillende methodes. Haar advies is: “Laat je niet ontmoedigen door de boodschap dat er niets meer aan te doen is, er is altijd iets aan te doen. Vraag bij een arts of audicien een second opinion aan: ‘laat je horen’”.

Eline Ruiter tijdens een consult.

Advertentie

Categorieën