Anne-Sophie in de keuken.
Anne-Sophie in de keuken. Foto: Emma Biekram

Anne-Sophie maakt zich hard voor minder vlees en zuivel op je bord

Interview

BODEGRAVEN - REEUWIJK - Van 4 tot en met 10 maart is het weer de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. In deze campagne worden deelnemers opgeroepen om een week lang vlees en zuivel te laten staan. Het idee hierachter is om een eetpatroon te promoten waarbij mensen vlees en zuivel afwisselen met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dag geen vlees, vis of zuivel eten heeft een enorm positieve impact op het klimaat. Zo bespaar je bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. In onze gemeente is studente Anne-Sophie Biekram (19 jaar) een voorvechter van minder vlees en zuivel op je bord. Ze is actief bij Mijnklimaatpartij, een burgerinitiatief dat zich inzet voor klimaatactie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. 

Door Bianca Rozendaal

Anne-Sophie: “Ik ben zelf al 10 jaar vegetariër. Op de middelbare school ben ik me steeds bewuster geworden van de gevolgen van klimaatverandering. Ik moest een werkstuk schrijven over een maatschappelijk probleem. Ik kwam automatisch op dit onderwerp uit. Sindsdien ben ik me hier steeds meer in gaan verdiepen. Thuis zijn we allemaal vegetariër en mijn vader is zelfs helemaal veganistisch. Ik vind het soms nog lastig om buiten de deur ook veganistisch te eten, maar ben het vanuit huis wel gewend. Eigenlijk is er voor alles wel een goed alternatief beschikbaar, je moet je er alleen in willen verdiepen. Ik wil mensen in onze gemeente oproepen om het gewoon eens te proberen. Soms hebben mensen een slechte ervaring met een vegetarisch gerecht in een restaurant en dan haken ze gelijk af. Maar dat doe je toch ook niet als je een keer een vleesgerecht eet dat niet in de smaak valt?”

Vegetarisch bovenaan de menukaart

Martien Kromwijk, de oprichter van Mijnklimaatpartij, kent de vader van Anne-Sophie en vroeg haar twee jaar geleden om zich aan te sluiten bij deze beweging. Anne Sofie: “Het voelt goed voor mij om hier zelf actief mee aan de slag te gaan.” Zo heeft Mijnklimaatpartij alle restaurants in onze gemeente gemaild met de vraag of ze hun vegetarische menu’s bovenaan de kaart willen zetten, voor de vleesgerechten. Op deze manier hopen ze dat mensen eerder voor de vegetarische variant zullen kiezen. Ook heeft Anne-Sophie ingesproken bij de gemeenteraad. Zo heeft ze voorgesteld dat de gemeente reclame voor vlees in de openbare ruimte gaat verbieden. Anne-Sophie: “Naar voorbeeld van gemeente Haarlem die dit besluit als eerste gemeente heeft genomen en per 20204 heeft ingevoerd. Helaas stond onze gemeenteraad niet open voor dit voorstel”. Tijdens de komende najaarsmarkt wil Mijnklimaatpartij ook een foodtruck huren om inwoners te verleiden een keer vegetarisch eten te proeven.

Kaasdorp

Bodegraven is een echt kaasdorp. Het promoten van minder zuivel eten kan best gevoelig liggen. Veel inwoners verdienen hier hun boterham mee. Anne-Sophie: “Ja, daar ben ik me van bewust. Wij zeggen vanuit Mijnklimaatpartij ook niet dat je helemaal geen kaas meer mag eten of geen melk meer mag drinken. We proberen inwoners vooral bewust te maken van de keuzes die ze dagelijks maken en wat daarvan de impact is op het klimaat. Ik zie dat het in de grote steden al veel normaler is om vegetarisch of veganistisch te eten. Daar zijn ook best veel restaurants waar je terecht kunt. In onze gemeente leeft dat nog veel minder.”

Meer informatie en inspiratie voor recepten vind je op weekzondervlees.nl.

Doet u ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel?

Advertentie

Categorieën