Afbeelding
Foto:

Over miljoenen en centenkwesties

Politiek

Zuinig zijn, daar is onze gemeente goed in. Tenminste, als we het hebben over het meer laten betalen voor parkeerkaarten voor inwoners met een lichamelijke beperking, voor het steeds meer betalen voor ons afval en dat soort dingen. Het college stelt voor om in dat soort dingen soberder te zijn. 10.000 euro hier en 5000 daar, we moeten niet slordig met dat geld omspringen, zo drukken zij ons op het hart.

Als we het hebben over het uitgeven van miljoenen, dan vindt het college dat we ons daar niet zo druk om moeten maken. Ze hebben, via de overmachtige coalitie in de raad, zichzelf een mandaat gegeven om zonder overleg vooraf tot 1 miljoen per keer uit te mogen geven voor grondaankopen. Daar zouden we namelijk geld aan kunnen verdienen. Tot nu toe is het nog nooit gelukt om de beloofde rendement waar te maken. Daarom hebben we nu met z’n allen 160 miljoen schuld. Een blok aan ons been.

Nu hebben we de kadernota. De gemeenteraad mag zeggen waar we gaan bezuinigen. We zitten, volgens deze nota, in zwaar weer, en als we niet uitkijken staan we straks onder toezicht van de provincie. Of de raad dat even wil oplossen. Met kleine postjes van 5000 tot 15.000 euro zijn we aan het sappelen. Ondertussen gaat het college op eigen houtje op avontuur in de grondmarkt met miljoenen.

Het wordt tijd voor een goed dualisme. De raad van nu, waarvan 80 procent in de coalitie zit, is tandeloos gebleken. D66 wil dat na de komende verkiezingen niet meer. Een coalitie van de helft plus 1 of zelfs met wisselende meerderheden komt de democratie ten goede. Dan krijgt de raad weer tanden en dat is hoog tijd.

Elly de Vries
D66 Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën