Foto-expositie STOER in het Everthuis.
Foto-expositie STOER in het Everthuis. Foto: Antoinette Riekert

Samen Sportplezier laat zich stoer zien

Sport

BODEGRAVEN – 2 jaar geleden startte Marcel Kersseboom zijn sportgroep ‘Samen Sportplezier’. Kinderen tussen de 8 en 14 jaar die door een fysieke beperking of met andere problematiek niet mee kunnen in de reguliere sport, maar wel willen bewegen, kregen de mogelijkheid om een wekelijks uurtje te sporten. Afgelopen zaterdag waren zij aanwezig in het Evertshuis in Bodegraven-Reeuwijk voor de opening van hun stoere fotosportexpositie.

door Antoinette Riekert

Voor de sportgroep Samen Sportplezier start de zaterdagmorgen altijd met een uurtje bewegen in een zaal in Nieuwerbrug. Dit keer ging de groep na afloop echter niet gelijk naar huis, maar naar het Evertshuis voor de opening van hun fotosportexpositie ‘STOER’. In deze kleine expositie laat de Reeuwijkse fotograaf Herman van Gemeren zeven foto’s zien van individuele kinderen in een stoere sportieve setting en hij heeft het magazine ‘STOER’ gemaakt. Dit magazine staat vol met prachtige foto’s, verhalen en achtergrondinformatie over de sportgroep. Herman: “Deze kinderen zijn voor mij stoer, omdat zij hun beperking kennen en zich daar niet bij neerleggen. Op deze manier laat ik zien dat ook deze kinderen er helemaal bij horen. Zij hebben net als iedereen dromen en ambities en zijn trots op datgene wat ze wel kunnen. Zij zijn voor mij echt stoer.”

Belangstellenden, ouders, de trainer en de kinderen in hun nog sportieve outfit waren aanwezig om in de foyer van het Evertshuis de foto’s te bewonderen. Kijken naar jezelf, dat is aan de ene kant ongemakkelijk, aan de andere kant vonden ze het ook erg leuk. De kinderen hebben met deze expositie een plek gekregen in het cultureel centrum van Bodegraven waar een ieder hen kan zien.

Afstudeerproject

Herman van Gemeren en Marcel Kersseboom zijn tevreden met en trots op het resultaat. Ze doen enthousiast hun verhaal hoe deze expositie tot stand is gekomen. Fotograaf Herman maakte in zijn vrije tijd met veel plezier altijd kiekjes van vakanties, familie en de natuur. Met de fotografie wilde hij al jaren meer doen. Door zijn fulltime baan als hoofd bedrijfsbureau elektrotechniek kwam het er alleen steeds niet van. Toen hij op zijn werk de mogelijkheid kreeg om een dag minder te werken, greep hij dit gelijk met beide handen aan om meer kennis te vergaren over het fotograferen. Hij volgde de 2-jarige fotovakopleiding bij Beeldcentrum Zundert in Zoetermeer. 

Toen Herman voor zijn afstuderen een project moest bedenken, wist hij in ieder geval dat hij een maatschappelijk gebeuren aan de orde wilde stellen. Het moest een fotoproject worden waarbij het verhaal erachter ook te lezen moest zijn. 

Initiatiefnemer Marcel Kersseboom begon 2 jaar geleden met steun van de buurtsportcoaches van het sportbedrijf Sport en Welzijn van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk de sportgroep Samen Sportplezier. Hij zag dat het voor bepaalde kinderen onmogelijk is om te sporten bij een reguliere sportclub. Ook voor zijn dochter Rosanne, die door een groeistoornis (achondroplasie) klein blijft.

Herman kwam in contact met Marcel. Hij pitchte het plan voor zijn afstudeerproject en dat werd niet alleen door Marcel, maar ook door de kinderen en ouders met enthousiasme ontvangen. Herman kreeg vervolgens de opdracht om het project verder vorm te geven.

Bekendheid genereren

Het is een kleine doelgroep, maar ieder kind wil toch graag in beweging zijn op zijn/ haar niveau. In een zaaltje in Nieuwerbrug verzorgt Marcel iedere zaterdag, met hulp van familie en vrijwilligers, een op maat gemaakt sportuurtje voor een club van nu zes kinderen. Alles draait om in beweging zijn en niet om de prestatie. Kinderen boksen, doen aan karate en krijgen les van sportverenigingen. 

Omdat nog niet iedereen weet van het bestaan van deze speciale sportgroep, treden ze nu naar buiten. Tijdens de Najaarsmarkt stonden ze al met een informatiekraampje op de Streekmarkt. Marcel hoopt ook dat de sportgroep door de expositie in het Evertshuis, het magazine met achtergrondinformatie en de publiciteit in deze krant meer naamsbekendheid krijgt bij huisartsen, fysiotherapeuten en scholen. Als leuk nieuwsfeit laat Marcel nog weten dat hij door zijn werkgever, Unica Bodegraven, in ieder geval gezien is. Hij heeft van zijn bedrijf een bijdrage van 1000 ontvangen voor de aanschaf van materiaal en dat doet hem goed.

Marcel roept bovendien op tot aanmelding als vrijwilliger om zaterdagmorgen een sportuurtje les te geven. Hoe leuk het is om als vrijwilliger een sportuurtje voor deze bijzondere groep kinderen te verzorgen, moet je volgens Marcel vooral ervaren. “Het is moeilijk over te brengen. Eenmaal over de drempel van de sportzaal raak je vanzelf direct enthousiast. Voor de glimlach van een kind, daar doe je het voor.” Mail naar samensportplezier@kpnmail.nl voor meer informatie.

Zeer goed

Het afstudeerproject van Herman werd overigens door de commissie van de Fotovakopleiding als zeer goed beoordeeld. Ze vonden het concept van vorm tot inhoud goed bedacht. Deze prachtige fotosportexpositie is nog te zien t/m 20 oktober tijdens de openingstijden van Het Evertshuis.