Logo kobr.nl
Foto:

Uit en Thuis duikt de bieb in

Reeuwijk - Elk jaar opnieuw zetten de leden van Theater Vereniging Uit en Thuis een gevarieerd programma op de planken. Zo'n 70 jaar geleden begonnen als mandolinevereniging zijn ze door de jaren heen met hun tijd meegegaan. De mandolinesnaren worden niet meer bespeeld. Maar amateurs van klasse zetten op zaterdag 23 en 30 maart een wervelende show met korte sketches, zang en dans op het toneel van Zalencentrum De Brug. Met dit jaar Hieperdebieb als rode draad.

Tijdens één van de laatste repetitieavonden voor de grote show nemen we een kijkje. In de schaars verlichte grote zaal van De Brug gaat het er bedrijvig aan toe. Overal verspreid staan spelers zich haastig om te kleden. Iedereen speelt meerdere rollen. Het programma is opgebouwd uit kleine sketches die deze avond in de juiste volgorde worden geoefend. Kleding wordt uit grote tassen (sommigen zelfs koffers) geplukt en er snel weer in teruggeduwd. Pruiken worden over onwillig haar getrokken (om toch weer af te glijden tijdens één van de sketches). Teksten worden al ijsberend gerepeteerd.

Virus

Tussen de bedrijvigheid door vertelt voorzitter Judith Vervoort-Hogervorst over het virus waar je als verenigingslid maar niet vanaf kunt komen. "Ik zal 18 jaar geweest zijn toen ik als weekendhulp met Marian Lakerveld in de bakkerij werkte. Marian heeft mij enthousiast gemaakt. Wist je dat mijn ouders ook ooit lid waren?" En of we dat weten, de mandolineclub van weleer. Judith vervolgt: "De lol die we onderling hebben tijdens de repetities. Het samen naar een resultaat toewerken. De weg er naartoe is minstens zo belangrijk als de uitvoering zelf. De spanning van de opvoeringen zit 'm vooral in het snel verkleden tussen de sketches door. We spelen allemaal zo'n acht tot negen rollen. Van plankenkoorts heb ik geen last. Ik vind het heerlijk om een typetje neer te zetten. Ik ga daar helemaal in op. Even helemaal uit de dagelijkse sleur."

Kleding

Een deel van de kleding die de spelers en dansers dragen, wordt zelf gemaakt. De kleding van alle voorgaande jaren ligt in Waddinxveen opgeslagen. Ook daar wordt regelmatig weer wat van gebruikt. En de kleding wordt met grote regelmaat verhuurd; inkomsten voor de vereniging die naast de giften van donateurs en sponsoren hard nodig zijn.

Modern

Er is in de loop der jaren veel veranderd. Ook het decor is eigentijds geworden, bewegende delen via een beamer. De mannen van de techniek regelen ook het licht en geluid. Headsets zijn thans een uitkomst, want iedereen is goed te verstaan tot achterin de zaal. Maar sommigen zouden net even iets minder hard moeten spreken. Kortom, de puntjes op de i worden in de aanloop naar de voorstellingen nog gezet.

HieperdeBieb

Elk jaar komt in mei het productieteam bij elkaar om te brainstormen over het thema van het jaar erop. Vanaf september verdiepen de leden zich in hun rollen en studeren de dansers de verschillende dansen in. Vorig jaar mei is het thema bedacht: bibliotheek en alles wat daarmee te maken heeft. Alle boekgenres komen aan bod. Kinderboeken, sciencefiction, vijftig tinten grijs, de Middeleeuwen en nog veel meer. Een gevarieerd programma vol hilarische sketches en moderne dans.

Boekenbal

Het oudste lid Henk heeft de leeftijd van 82 jaar bereikt en Martijn is met zijn 23 jaar het jongste lid, maar Kristy van het ballet zit daar weer onder. Zoals Judith al zei, het is een virus dat acteren. Het verloop is dan ook erg laag. En iedereen - technici, decormakers, grime en acteurs - is even gedreven. De slotact waarbij alle spelers op toneel komen, is die van het boekenbal. Eem mooi moment om iedereen op de foto te zetten. Na het fotomomentje roept de regisseuse iedereen weer tot de orde; zij heeft geen headset nodig...

Kaarten zijn te bestellen via www.uitenthuis.net. Volwassenen € 12,50 en kinderen € 7,50 in de voorverkoop. Aan de deur zijn de prijzen hoger.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten