Arthur Verwoerd met de collage van krantenknipsels uit 25 jaar ondernemerschap en de allereerste grasmaaier die hij verkocht.
Arthur Verwoerd met de collage van krantenknipsels uit 25 jaar ondernemerschap en de allereerste grasmaaier die hij verkocht.

‘Ik heb een rare combinatie van verf, tuinmachines en watersport’

Algemeen Bedrijfsberichten Human Interest

REEUWIJK - 25 jaar geleden begon Arthur Verwoerd voor ‘zijn eigen’ met een stukje schuur van zijn vader en een Volkswagen busje. Zes jaar later was zijn zaak al zo gegroeid dat hij een eigen pand kocht aan de Einsteinstraat op bedrijventerrein Zoutman in Reeuwijk. En de groei zet nog steeds door. Arthur: ‘Als ik door het plassengebied rij, kan ik ze allemaal aanwijzen: dat is een klant, dat is een klant en dat is een klant.’

Toen Arthur Verwoerd op 1 september zijn zaak binnenkwam, lag er een verrassing voor hem klaar. Op de allereerste grasmaaier die hij ooit verkocht, prijkte een collage van krantenknipsels uit 25 jaar Arthur Verwoerd Reeuwijk. Het is een kleine viering van het ondernemerschap van deze ras-Reeuwijker. “Ik gooide die knipsels altijd ergens in een hoek. Een van mijn medewerkers heeft ze in een lijst samengevoegd,” Arthurs blik gaat vol trots over de foto’s. “Kijk, dat is het busje waarmee ik ben begonnen.” Hij knikt tevreden. “Volgend jaar bestaat de winkel 20 jaar, dat gaan we wel groots vieren,” belooft hij.

Zelf aan de knutsel

Arthur begon als reparateur aan huis en sleutelde vooral aan grote machines van loonbedrijven. “De meeste van hen zijn nog steeds klant. De jongens van Olieman zijn bijvoorbeeld vanochtend nog geweest.” Naast zijn reparaties kluste Arthur bij als manus van alles. “Ik heb toen bijvoorbeeld de drie torens van Mercedes-Benz langs de A12 bij Utrecht aan elkaar gelast. Elke keer dat ik er langsrij, moet ik er nog om lachen. Ze staan er nog!”

Zijn praktische achtergrond met monteurs- en hovenierswerk maakt hem nog steeds innovatief. Hij snapt bijvoorbeeld dat een hovenier geen dure machine wil voor elk klusje. “Daarom heb ik een kruiwagen omgebouwd, zodat die ook bestratingsmateriaal kan vervoeren. Je trekt een paar pinnen eruit, zet er een andere bak op en je kunt verder. De fabriek wil er nog steeds niet aan, maar in België bestellen ze hem nu via mij.” Zo bouwde Arthur ook een borstelmachine om, zodat er ook onkruid mee kan worden weggehaald. “Een jaar later presenteerde de fabriek die ‘nieuwe functie’ zelf. En ik dacht, ‘nieuw’ bij jullie ja!”

Groei in de breedte

In 2003 was het bedrijf genoeg gegroeid om een eigen pand met werkplaats te kopen. Het werd de huidige winkel aan Einsteinstraat 19. “Wat hebben we het ons eigen toen moeilijk gemaakt,” verzucht Arthur. “Het jaar ervoor was ik getrouwd en had ik een huis gekocht, dus we hadden het niet ruim. Geen bank wilde me nog geld lenen. Uiteindelijk hebben we bij een particulier geld geleend die wel in ons geloofde. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Maar de investering bleek een goede! Toen de Notaris d’Aumerielaan werd herontwikkeld, nam Arthur de inboedel van Ruiter Doe Het Zelf over en een jaar later ook de Yamaha buitenboordmotoren. In 2015 betrok hij het pand van Verkerk Elektra op de Einsteinstraat bij zijn werkplaats en vorig jaar nog kwam nummer 27 in beheer voor een showroom van dertig aluminium boten. “Als ik met anderen in de branche praat, vinden ze altijd dat ik een rare combinatie heb van verf, tuinmachines en watersport. Maar ja, dat is zo gegroeid. En ik vind het juist leuk om zo breed te zijn.”

Een team met kennis

Het brede assortiment van de winkel is een voordeel voor klanten, maar ook een uitdaging voor de medewerkers. Klanten verwachten dat er altijd iemand is die hen kan adviseren en dat betekent dat het winkelpersoneel van alles iets moet weten: van welke bootlak het best is bij zoetwater en de verschillen tussen beregeningssystemen in de tuin tot hoe een buitenboordmotor werkt. “En dan zijn particulieren, watersporters en hoveniers ook nog hele andere doelgroepen,” benadrukt Arthur. “De een komt voor het mooie vanwege zijn hobby, de ander wil vooral dat die dure machines rendabel zijn. Dan zijn andere adviezen nodig.”

Handige snuiter gezocht

Het team bestaat nu uit zes personen (waarvan vier fulltime), maar Arthur is hard op zoek naar een extra lid met een technische inslag. “Ik zoek een handige snuiter die zich wil vastbijten in robotmaaiers. We hebben er nu zo’n 700 rondrijden en die vergen veel onderhoud en installatie. Je moet een draad aanleggen onder de grond, het apparaat instellen op de tuin, beschoeiing aan de waterkant aanpassen zodat-ie niet te water gaat en de klant adviseren over de beste instelling. En verbouwt iemand zijn tuin? Dan kan het weer opnieuw.” Het moet dus een soort monteur met passie voor de tuin zijn of een hovenier met technische aanleg.

Interesse? Scan de QR-code of ga direct naar www.verwoerdreeuwijk.nl!

Afbeelding
De winkel van Arthur Verwoerd Reeuwijk op Einsteinstraat 19.