Monique van den Hoogen. Beeld: Beeld: Wim de Boevère
Monique van den Hoogen. Beeld: Beeld: Wim de Boevère

‘Zingende mensen zijn het mooiste wat er is!’

Algemeen Agenda Cultuur Human Interest

Korenfestival Bodegraven

BODEGRAVEN – Op zaterdag 11 maart vindt de eerste editie plaats van het Korenfestival ‘Zang vanuit het Groene Hart’, een uniek evenement in het Evertshuis waar je kennismaakt met elf koren uit Bodegraven-Reeuwijk. Aan het eind van de dag is er een bijzondere slotmanifestatie, waarbij honderden koorleden samen zingen met het publiek. Musicus Monique van den Hoogen moet deze samenzang als dirigent in goede banen gaan leiden. “Het wordt een uniek kippenvelmoment.”

door Peggy van Leeuwen

Zingen raakt en verbindt mensen. Wat is dan passender dan een Korenfestival met een breed scala aan muziekstijlen? Voor het eerst zijn er in het Evertshuis de hele dag door optredens in het Evertshuis met een gevarieerd zangaanbod van shanty, volksliederen, pop, religieus en klassiek. De belangstelling is enorm; in een mum van tijd hebben elf koren zich aangemeld.

Voor een luisterrijke slotmanifestatie zochten de initiatiefnemers contact met Monique van den Hoogen, een gedreven musicus met veel noten op haar zang. Zingen en mensen laten zingen is haar grootste passie. Al vanaf haar zeventiende is zij bezig met muziek en zang. Monique: “Muziek en zingen doe ik vanuit mijn gevoel. Bij een feest of verdrietige gebeurtenis komt altijd muziek om de hoek kijken. Muziek verbindt en de stem is het menselijke instrument. Zingen zit in je lijf, dat ben je zelf en dat doe je zelf. Om met mijn zang mensen te emotioneren of juist heel blij te maken, dat vind ik zo mooi om te doen.”

Muziek is onderdeel van je leven

In het dagelijks leven is Monique elke dag met muziek bezig. Haar werk varieert van dirigent zijn van verschillende (gelegenheids) koren tot aan muziekagogie, waarbij zij werkt met mensen met dementie of een verstandelijke handicap. Monique: “Demente mensen raak je met zang en muziek, want je beleeft het in het diepste stukje van je hersenen. Deze geluksmomentjes zijn prachtig om mee te maken.”

Zelf raakt Monique nog steeds geroerd door de opera Nabucco van Verdi, maar ook door Metallica, Trijntje Oosterhuis of Queen. Monique: “De mooiste muziek is meestal de muziek waar je als musicus mee bezig bent, de muziek die op dat moment op je muziekstandaard staat om straks uit te voeren.”

Het grootste gelegenheidskoor van Bodegraven-Reeuwijk

Monique is druk bezig met de voorbereiding voor de slotmanifestatie van het Korenfestival, waarvoor zij een prachtig lied heeft gearrangeerd. Tijdens de slotmanifestatie gaan honderden koorleden samen zingen met het publiek. Monique vertelt: “Ik heb het lied ‘One Day” gekozen, omdat ik het een prachtig lied vind over vrede en verbinding. Het sluit mooi aan bij het thema dat de organisatie van het evenement voor ogen heeft en is heel actueel gezien de tragische situatie in Oost-Europa.”

Als dirigent van het samengestelde koor probeert Monique alle koren samen zo goed mogelijk te laten klinken. “Als arrangeur en dirigent ben je in je uppie nergens, je hebt de zangers nodig om samen het lied vorm te geven. Belangrijk zijn goede afspraken, horen wat er gebeurt en daar dynamisch mee omgaan. Dat zal deze keer best een uitdaging zijn met een paar honderd koorleden!” Het wordt een ‘kippenvelmoment’, dat weet ze zeker. “Een moment waarop je aan den lijve meemaakt wat zang voor impact heeft. Ik ben heel trots dat ik dit mag begeleiden!”

Alle koren geven op zaterdag 11 maart een optreden in de theaterzaal en de foyer van het Evertshuis. Toegang is gratis.

Veel plezier tijdens samenzang. Beeld: Wil van der Heiden

Advertentie

Categorieën